Frogwares, The Sinking City'nin Satıştan Kalkması Konusunda Yayıncıyı Suçluyor

BigBen Interactive / Nacon'dan nahoş hamleler

Frogwares uzun süreli sessizliğini bozdu ve The Sinking City'nin geçtiğimiz aylarda dijital mağazalarda satıştan kalkma sebebine dair uzun bir açıklama yayınladı. Oyun Steam, Epic Games Store, GoG ve PS Store'dan kaldırılmıştı, Microsoft Store'dan da yakında kalkacağı söyleniyor.

Sorun Frogwares ile önceki lisans sahibi BigBen Interactive / Nacon arasındaki anlaşmazlıklar ve Fransız mahkemelerinin Nacon'un ihlalleri nedeniyle aralarındaki sözleşmenin geçerli olmadığına dair kararına rağmen, ikilinin bu kararı tanımamasına dayanıyor. Nacon işbirliğine yanaşmadığı için de Frogwares daha fazla dayanamayarak kamuyu bilgilendirme yolunu seçim.

Dört sayfalık açıklamayı ve Frogwares'in gösterdiği kanıtları şu linkte tamamıyla okuyabilirsiniz ama ben yine de durumu kısaca özetleyeyim.

Frogwares CEO'su Wael Amyr, bu sorunu sessizce çözmek için ellerinden geleni yaptıklarını ama bir sonuca ulaşamayınca artık insanları bilgilendirme zamanının geldiğini söylüyor. Mahkeme kararına rağmen BBI / Nacon, Frogwares'in kendi oyununu satmasına izin vermiyormuş.

Frogwares, defalarca satış tahminlerini görmek istemiş ancak yayıncıdan gelen rakamlar tutarlı değilmiş. Potansiyel satışlar hakkında bilgi sahibi olamadıkları için de geleceği planlamaları mümkün olmamış. Sadece Epic Games Store exclusive anlaşmasına dair bilgileri varmış ve sözleşme görevi bir tek oradan gelecek minimum miktarı biliyorlarmış.

27 Haziran 2019'da oyun EGS, PS4 ve Xbox One için yayınlandığında BigBen/Nacon'dan önceden üzerinde anlaşılan satış hedeflerinin iptal edildiğine dair bir mektup almışlar, yani oyunun satışlarından kar elde etmeleri engellenmiş. Bigben/Nacon buna sebep olarak oyunun erteleme yaşamasını göstermiş, ama Frogwares zaten piyasaya çıkmış bir oyun için bunun sebep gösterilip de geriye dönük sözleşme iptalini haksız bulduğu için olayı mahkemeye taşımış.

2019 Ağustos ayında mahkeme kararıyla gelir raporları görmeye başlamışlar ama onlar da yarım yamalakmış, yani Frogwares oyunun net satışlarını ve gelirini hiçbir zaman öğrenememiş, oyunun kaç sattığını bile bilmiyormuş. Konsol üreticilerinden birinden 5 aydır telif gelmediği öne sürülmüş, ama Frogwares aynı üreticinin diğer oyunlar için aynı dönemde eksiksiz ödemeler yaptığını söylüyor, yani "ödeme gelmedi" lafı da yalan gibi görünüyor.

Sonrasında oyun kutularında ve mağaza sayfalarında telif hakkı uyarılarında yanlış bilgiler olduğunu, sanki IP sahibi Frogwares değilmiş gibi bir izlenim yaratıldığını fark etmişler.

Sonrasında oyunun PS4 ve Xbox One kapaklarının ve reklam materyallerinin bazılarından Frogwares logosu kaldırılmış, ismi sadece arka tarafta teknik ortaklarla birlikte anılmaya başlamış. Sanki oyunun yaratıcısı veya sahibi onlar değilmiş gibi.

Bigben/Nacon bununla da yetinmeyerek Frogwares'e haber vermeden çeşitli Sherlock Holmes ve The Sinking City markaları için web sayfası alanlarını da satın almış.

Yani kısacası ortada son derece çirkin davranışlar ve Frogwares'in hak arayışı var. Bigben/Nacon'dan konuya dair bir açıklama yapılmadı, ama yapılması durumunda onu da habere ekleyeceğim.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum