George Lucas, Yeni Star Wars Filmlerinden Mutlu Değilmiş

Hangimiz mutluyuz ki?

2012 yılında Disney, Lucasfilm'i satın alıp Star Wars adına yeni bir dönemi başlattığını duyurmuştu. George Lucas hayatını adadığı Star Wars'ı satarken bazı şartları ortaya koymuş ve bunlar bir bakıma kabul edilmiş. Disney CEO'su Bob Iger yaptığı açıklamada Lucas'ın Star Wars'ın gidişatıyla ilgili mutsuz ve ihanet uğramış hissettiğini açıkladı. 

Star Wars'ın el değiştirme sürecini anlatan Iger, "İlerleme aşamasında George bana elinde üç filmlik tamamlanmış senaryolar olduğunu söyledi. Birisi bana, birisi Alan Braverman'a ve diğeri de Alan Horn'a olmak üzere bize üç kopya yolladı. Bunları okuduğumuz zaman, bunları satın almamız gerektiğine karar verdik. Ancak satın aldığımız taktirde kesinlikle bu senaryolara bağlı kalacağımıza dair bir maddeye imza atmadık. Burası açık ve netti." dedi ve Lucas'ın senaryolarını beğendikleri halde kullanmadıklarını itiraf etti.


George Lucas'ın danışman olma sürecini de anlatan Disney CEO'su, "Lucas, benim işin yaratıcı kısmında dik duracağımı biliyordu. Ancak bu durumu kabul etmek onun için kolay olmadı. Sonrasında onunla bizim isteğimiz doğrultusunda danışmanlık yapması konusunda anlaşmaya vardık. Ona, fikirlerine açık olacağımıza dair söz verdim. Ki bu sözü vermek olmadı çünkü söz konusu isim George Lucas'tı ve tabii ki onun fikirlerine açık olacaktık. Ancak dediğim gibi bu konuda herhangi bir resmi zorunluluk yoktu. Sonrasında Kathleen Kennedy, George Lucas ve Michael Arndt ile bir görüşme yaptık ve film hakkında konuştuk. George bu konuda hemen hayal kırıklığına uğradı ve bize hayal ettiği ve yazdığı senaryoyu anlatmaya başladı. Ancak biz bunları kullanmayacağımızı belirtmiştik." dedi. 

"Aslında işin doğrusu Kathy, J.J. Abrams, Alan ve ben yeni dönemin hangi yola gideceği yönünde oturduk konuştuk. Aldığımız karar George'un senaryosunu uygulamamaktı. G. Lucas, bizim herhangi bir zorunluluk altında olmadığımızı biliyordu. Buna rağmen hikayelerini almamız ona yalan bir umut sağlamış oldu. Sonrasında da hayal kırıklığına uğradı çünkü hikayesi gözardı edilmişti. Ben bu konuda ilk görüşmemizden beri oldukça dikkatli davranıyordum, onu herhangi bir şekilde yanlış yönlendirmek istemedik. Ancak şimdi düşününce bu durumu daha iyi ele alabilirmişim. Bence yapmam gereken J.J. ve Michael ile birlikte ona bir toplantı ayarlamak ve ona görüşmelerimizden bahsetmekti. Eğer böyle yapsaydık işler daha iyi bir yola gidebilirdi. Onunla konuşup, onu sinirlendirmekten ve sürprize uğratmaktan kaçınabilirdim. Çünkü sonrasında onunla Star Wars'ın geleceği ile ilgili ilk konuşmamızı yaptığımızda George Lucas, ihanete uğraşmış hissetti ve tüm bu süreç onun için hiç kolay geçmedi. Onunla hiç gereği olmayan zor bir başlangıç yapmış olduk." diyen Iger, Lucas'ın mutsuzluğunu doğruladı.

Bob Iger'in bu açıklamaları bana göre oldukça önemli. Bugün Star Wars adlı bir seriye ya da markaya sahipsek bunu George Lucas'a borçluyuz. Ancak Lucas, bu satışı yaptığı zaman hiçbir hakkı olmadığını gayet iyi biliyormuş. O yüzden tüm bu üzüntüleri ve pişmanlıkları "Patron Iger" adına çok fazla da önem taşımıyor. Star Wars, artık bir Disney ürünü ve Mickey Mouse ailesi bu konuda istediği şeyi yapabilir. Hayranlar (ki artık Lucas'ı da hayran kategorisine koymak zorundayız) olarak yapabileceğimiz tek şey Disney'in bu markanın doğasına uygun işler yapmasını ümit etmek.

YORUMLAR
aresblade
26 Eylül 2019 09:43

Son filmlerden ben de hiç memnun değilim, açıkçası adamın ve bizim mirasımıza resmen hakaret ettiler. Hele o han solo filmi, Allah'ım keşke olmasaydı dedirtiyor.

Parolamı Unuttum