GOG'dan DRM'ye Karşı Yeni Bir Girişim: FCK DRM

Yani şair diyor ki "Ben o DRM'nin..."

 GOG.com'un temelinde DRM'siz oyunlar yatıyor sevgili Oyungezerler. Bildiğiniz üzere GOG, CD Projekt'in bir oyun platformu ve burada genellikle klasik haline gelmiş oyunları bulabiliyoruz. Bu yapımların tamamı da DRM korumasız yani dijital hakların yönetiminden bağımsız olarak satışa sunuluyor. Peki bu ne demek? Dijital olarak satın aldığımız bir oyun DRM koruması altındaysa bu oyun aslında bize ait olmuyor efendim. Biz sadece oyunu oynama ve lisanslı bir dijital kopyasını kullanma hakkına sahip oluyoruz. GOG'daki oyunlardaysa DRM olmadığı için oyunları dilediğimiz gibi oynayabiliyor, kopyalayıp çoğaltabiliyoruz (tabii satmadığımız sürece, bu hala bir sözleşme ihlali). 

GOG'da bu konuya parmak basmak için FCK DRM Girişimi'ni başlattı. Bugün başlangıcını yapan girişimin amacıysa DRM'nin ne olduğunu oyunculara anlatmak ve oyun dünyasını bu illetten olabildiğince kurtarmak. Zira DRM koruması için geliştirilen yazılımlar da genelde oyunların performansını aşağı çeken, zaman zaman sistemlerimize zarar veren ve bazı oyunların sık sık çökmesine sebep olan yazılımlar olarak geçiyor. Her ne kadar oyun şirketleri bunu zaman zaman kabul etmese de oyun kırıldıktan sonra DRM korumalarını kaldırıyorlar. Tabii DRM'nin farklı türlü anlaşmaları da mevcut, bizimkisi daha çok Steam üzerinden bir genelleme oldu.

CD Projekt'in platformu olan GOG'da bir indirim olduğunda biz de sık sık haber yapıyoruz ve bazen Oyungezerler bize "Bu oyun Steam'de daha ucuz." diye kızabiliyorlar. Aradaki fark aslında bir oyuna tam sahip olmakla o oyunun kullanım hakkına sahip olmak arasında. GOG, biz oyuncuların oyunlara tam anlamıyla sahip olmasından yana ve bu oyunları istediğimiz gibi kullanabilmemizden yana. Tabii bu kadar laf söyledim ancak Steam'in ve bazı diğer oyun platformlarının bu yolu tercih etmesini de anlayışla karşılıyorum. En nihayetinde de cebimize hangi karar daha uygunsa onu izlememiz daha doğru olur diye düşünüyorum. 

GOG'un bu girişimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz Oyungezerler.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum