Google'ın I/O 2017 Konferansında Açıkladığı 10 Büyük Yenilik

Google yine büyük yeniliklerle karşımızda

Google 17 Mayıs'ta yıllık geliştiriciler konferansını düzenledi ve I/O 2017 ismindeki bu konferansta Google CEO'su Sundar Pichai bir yandan Google'ın elde ettiği başarıları özetledi (Android'in şu an 2 milyardan fazla cihazda kurulu olduğunu biliyor muydunuz mesela?), diğer yandan yaşamımızı gerçekten de kolaylaştıracak harika yeniliklerden bahsetti.

Bunlar arasında özellikle son kullanıcıyı hedef alan yenilikler de var, geliştiricilere fayda sağlayacak yeni özellikler de. Konferansı yakından takip eden BusinessInsider dergisi konferans sırasında açıklanan tüm özellikleri bir araya toplamış, biz de özellikle son kullanıcıya hitap ettiğini düşündüğümüz yenilikleri sizlerle paylaşmak istedik.  İşte lafı fazla uzatmadan Google'ın I/O 2017 Konferansında Açıkladığı 10 Büyük Yenilik:

1. Akıllı Yanıtlama

Google, Android ve iOS'ta Gmail kullanan 1 milyardan fazla kullanıcıya kademe kademe "Smart Reply" ismindeki Akıllı Yanıtlama özelliğini sunmaya başladı. Google'ın yapay zekasının yazılanları ve konuşulanları öğrenerek kendini geliştirdiğini zaten biliyorduk. Bu özellik de yine Google'ın öğrenme yeteneğini kullanarak size gönderilen postalara otomatik olarak cevap yazabilmenizi sağlayacak. Bu biraz telefonlarda arama geldiğinde "şu an meşgulüm" diye mesaj göndermeye benziyor ama burada çıkan seçenekler hem postanın içeriğiyle, hem de sizin normalde verdiğiniz cevap tarzıyla alakalı olacak.

 

2. Google Lens

Google Lens gerçek dünyadaki nesneleri tanıyarak size bunlarla ilgili seçenekler sunacak bir teknoloji. Örneğin telefonunuzu yolda yürürken bir lokantaya doğru tuttuğunuz zaman o lokanta hakkında bilgiler karşınıza gelecek; ya da modeminizin wireless şifresini mi unuttunuz, telefonununuzu modeminize doğrulttuğunuz anda gerekli bilgiyi ekranınızda göreceksiniz. Pinterest'in de Pinterest Lens isminde benzer bir uygulaması var, ama Lens ayrı bir uygulama değil. Google Photos, Keep vs gibi tüm Google uygulamalarına entegre edilecek ve bunlarla birlikte çalışacak bir teknoloji.

 

3. Otomatik Çizim

Bundan birkaç hafta önce bu yapay zeka deneyi ile ilgili bir araç yayınlanmıştı, Google bunu yaygınlaştırmak istiyor. Mesajlaşırken karşınıza çıkan "bunu mu demek istediniz?" olayının resimlere uyarlanmış hali diyebiliriz Autodraw için. Mesela tavşan çizmeye çalışıyorsunuz ama tam olarak beceremiyorsunuz, Google size "alın size tavşan" diyerek çiziminizi düzeltiveriyor. Siz çizim yaparken bir yandan da üst tarafta çiziyor olabileceğinizi düşündüğü nesneleri gösteriyor Google. Pichai "bununla artık ben bile resim çizebilirim" diyerek espri yapmayı da ihmal etmemiş. Bu deneyin çalışır durumdaki halini //www.autodraw.com/ adresinden siz de deneyebilirsiniz. Gerçekten de çok ilginç sonuçlar veriyor.

 

 


4. Google Assistant

Google Assistant aslında Apple'ın Siri ve Microsoft'un Cortana'sına karşı geliştirilmişti ama gün geçtikçe kazandığı yeni özellikler ve "öğrenen makine" konsepti sayesinde rakiplerini yakalamayı başardı diyebiliriz. İşin ilginç yanı ise yeni Assistant'ın iPhone'da da kullanılabilecek olması, bu gerçekten de önemli bir hamle. iPhone'a ücretsiz olarak indirilebilen Assistant şimdilik sadece İngilizce desteğine sahip, ama yıl sonuna kadar İspanyolca, Almanca ve Korece gibi yeni diller de eklenmiş olacak. Ayrıca artık Assistant'a sadece sesli komut vermek zorunda da değilsiniz, derdinizi yazarak da anlatmanız mümkün.

Assistant, Google Lens ile birlikte de çalışacak ve böylece mesela telefonunuzu bir konser posterine doğru tuttuğunuz zaman hem bu konseri takviminize işaretleyecek, hem de isterseniz konser için bilet alabilmenizi sağlayacak. Assistant'ın bir diğer yeniliği ise alışverişlerinizde yardımcı olacak olması. Assistant'ı destekleyen lokantalardan doğrudan sesli sipariş verebileceksiniz ve ödemeden tutun da faturaya kadar her detayı Google sizin yerinize halledecek.

 

5. Google Home

Google Home, Amazon'ın akıllı hoparlörü Echo'nun karşısına konumlandırılan bir cihazdı. Ama Google'ın Home'a eklediği yeni özellikler Echo'yu rahatça geride bırakmasını sağlıyor desem yalan olmaz. Öncelikle Google Home'a "Proaktif Yardım" dediği bir özellik ekliyor; bu sayede cihaz sizi trafik sıkışıklıklarına veya uçağınızın kalkış saatindeki değişikliklere karşı anında uyaracak.

Google Home'a gelen en büyük yenilik ise Telefonla Arama özelliği. "Annemi Ara" diye seslendiğiniz anda Google Home hemen annenizi arayacak. Benzer bir özellik Echo'da da mevcuttu ama Echo kullanıcıları sadece diğer Echo kullanıcılarını arayabiliyordu. Google Home ile ise doğrudan normal telefonları da arayabileceksiniz. Ayrıca Home evdeki diğer kişilerin seslerini de tanıyacağından tanımlı bir arkadaşınız aynı şekilde "Annemi Ara" dediğinde onun annesini araması gerektiğini bilecek.

Bluetooth özellikleri de kazanan Home hoparlörü artık Spotify, Soundcloud ve diğer müzik servislerinden yayın da yapabilecek. "Görsel Tepki" özelliği sayesinde Home üzerinden televizyonunuz ile de etkileşim sağlayabileceksiniz. Mesela Home'a o günkü programınızı sorduğunuzda takvimi sizin için büyük ekrana yansıtacak.

 

6. Önerilen Paylaşım

Google, Photos uygulamasına Suggested Share, yani Önerilen Paylaşım ismine bir özellik eklemiş. Bu özellik bir fotoğraf çektiğinizde resimdeki kişileri algılayacak ve size fotoğrafı o kişilerle paylaşma seçeneği sunacak. Yani artık kalabalık ortamlarda toplu fotoğraflar sonrasında tek tek herkese resim yollamakla uğraşmanıza gerek kalmayacak :) Ayrıca Paylaşımlı Kütüphane özelliği ile tüm fotoğraflarınızı seçtiğiniz başka kişilerle paylaşabileceksiniz. En dikkat çekici özellik ise Fotoğraf Albümü özelliği. Google dilediğiniz taktirde seçtiğiniz fotoğrafları gerçek bir albüm haline getirerek size gönderebilecek. Bu özellik fiziksel fotoğraf albümlerini sevenler için büyük rahatlık sunacağa benziyor.

 


7. 360 Video

Daha önce telefonlarda ve DayDream VR cihazında kullanılan 360 Video uygulamasını artık televizyonunuzda da kullanabileceksiniz. Videonun etrafında 360 derece dolaşmak için uzaktan kumandayı kullanmanız yeterli olacak. Bununla dev ekranda konser videoları seyrettiğinizi düşünsenize. YouTube da Live360 özelliğini televizyon programlarına getirme sözü verdi, böylece canlı yayınlanan etkinlikleri televizyonda izlerken görüntüde dilediğiniz gibi dolaşmanız mümkün olacak.

 

8. Süper Sohbet

İşte bu aslında farklı amaçlı kullanımlara neden olabilecek değişik bir özellik. YouTube SuperChat özelliğini güncelledi, böylece canlı yayın yapılan videolara yorum yaparken ayrıca videoda gördüğünüz şeyleri de kontrol edebileceksiniz. Mesela para ödeyerek yayında istediğiniz şeyleri yaptırabileceksiniz (ki bunun kötüye kullanımını engellemek pek de kolay olmayacak diye düşünüyorum). Google bu özelliği tanıtırken hayır kuruluşlarına 500 dolarlık yardım karşılığında YouTube yıldızları The Slow Mo Guys'ın içi su dolu balonlarla vurulmayı kabul etmelerini göstermiş. Sanmıyorum ki hepsi bu kadar masumane olsun :)

 

9. Android O

Bu sonbaharda Android'in yeni versiyonu olan Android O çıkacak. Google bu yeni sisteme gelecek olan bazı yeni özellikleri de göstermeyi ihmal etmedi. Bunlardan en ilgi çekici olanı resim-içinde-resim özelliği. Bu sayede artık telefonunuzda başka şeylerle uğraşırken bir yandan video izleyebilecek veya görüntülü sohbet yapabileceksiniz. Seyretmekte olduğunuz video ufak bir pencereye alınacak ve yaptığınız diğer şeyleri etkilemeyecek. Bir diğer faydalı özellik ise akıllı metin seçiminin daha fazla içerik desteği kazanmış olması. Böylece atılan bir mesajdaki adres satırına tıkladığınızda yalnızca adres kısmı seçilecek ve seçenek olarak hemen Google Maps önerilecek. Ayrıca Google, Android O ile birlikte Kotlin ismindeki yeni programlama diline de destek vermeye başlıyor.

 

10. Arttırılmış Gerçeklik

Google konferansta Expeditions uygulamasına eklediği arttırılmış gerçeklik modunu da gösterdi. Expeditions, Google'ın sanal öğretim aracı ve bu sayede öğrencileri sanal gezilere çıkabiliyor veya bu tür gezilere katılabiliyorsunuz. Böylece uzaktaki bir müzeyi sanki içindeymiş gibi gezebiliyor veya su altında köpek balıklarıyla birlikte yüzebiliyorsunuz. Eklenen bu arttırılmış gerçeklik modu sayesinde uygulamanın etkinliği de arttırılmış olacak.

 

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum