Google I/O Etkinliğinde Neler Yaşandı?

Android M, Cardboard ve Google-GoPro ortaklığı

Bilişim devi Google'ın geçtiğimiz günlerde düzenlediği I/O etkinliğinde mobil platformun yanında web dünyasını da ilgilendiren duyurular gerçekleşti.

Android platformunun ilerlediğimiz günlerde nasıl şekilleneceği ve sanal gerçekliğin Google tarafında ne durumda olduğunu öğrenmek istiyorsanız bu haberi kaçırmamanızı öneriyoruz.

Android M

Google I/O etkinliği sırasında yapılan ilk duyuru olan yeni Android sürümü Android M, sahip olduğu mobil platformda güvenliği üst seviyelere çıkartmayı hedefliyor.

Android M, iOS'da bulunan Touch ID sistemine benzer bir şekilde parmak izi okuyucuya sahip olan telefonları daha etkin bir şekilde kullanıma açıyor. Yani uygulama satın alırken ve cihazın güvenlik gerektiren bölgelerine erişim sağlarken parmak izinizi kullanabileceksiniz.

Android M'in güvenlik açısından getireceği bir başka yenilik ise uygulamaların, geliştiriciler tarafından belirlenen izin ve isteklerine yönelik oluyor. Örnek olarak bir El Feneri uygulamasına ihtiyacınız var, fakat bu uygulamanın kameranın sahip olduğu LED flaşının yanında sizin fotoğraflarınıza ve buna benzer diğer kişisel bilgilerinize erişim sağlama ihtiyacından rahatsız olabilirsiniz.

Bu durumun sebep olduğu güvenlik açığını Android M düzeltecek gibi gözüküyor. Android M'in çıkışıyla birlikte artık uygulamalar, çalışır duruma geçmeden önce sizden hangi bilgilerinize ve dosyalarınıza erişim sağlamak istediğini haber verecek.

Android M'in tabii ki sadece kullanıcılara güvenlik ile ilgili vaatler sunmuyor. Yeni nesil mobil cihazlarda Android M kurulu olduğu takdirde geliştiriciler pil kullanım süresini uzatmaya yönelik bir duyuru daha yaptı.

Türkçe olarak Derin Uyku ismini verebileceğimiz bu özellik sayesinde mobil cihazınız uzun bir bekleme süresine girdiği zaman arka planda çalışan uygulamalar siz telefonu tekrar açıncaya kadar kapatılacak. Geliştiriciler, bu özellik geldiğinde telefonların bekleme sürelerinde harcanan pil kullanımı iki kata tasarruf sağlayabileceğini söylüyorlar.

Google Now Artık Daha Akıllı

Google'ın mobil cihazlar için kullanıma sunduğu bir başka hizmet olan Google Now hakkında birkaç duyuru yaptı. Geliştiriciler Google Now'ın bundan sonra daha kullanışlı algoritmalar ile çalışacağını haber verdi. Yani Google Now eskisine göre daha akıllı bir hale getirilecek.

Örnek olarak Spotify uygulaması üzerinden 2Pac dinlerken "onun gerçek adı ne?" şeklinde sesli aramayı kullanarak sorduğunuz soru sonrasında, Spotify üzerinden dinlediğiniz sanatçı hakkında Google, bulabildiği tüm dökümanları anında size getirecek.

Google'da Fotoğraf ve Video Depolamanın Sınırı Yok

Google+'a özel olan Google Fotoğraflar uygulamasının mobil platforma geleceğine dair söylentiler I/O etkinliğinde doğrulandı. Daha önceden sizlere haberini de yaptığımız bu uygulama, belirtilen özelliklerin yanında sınırsız depolama alanı özelliğiyle mobil platformlara (Android ve iOS) gelecek.

Fakat yüklenecek fotoğrafların maksimum boyutu 16 megapiksel, videoların ise maksimum 1080p olması şartıyla bu uygulamayı ücretsiz kullanabilirsiniz. Görünüşe göre Google, kullanıcıları Google+ servisine çekmek için elinden geleni yapıyor keza uygulamayı kullanabilmek için Google+ üyeliğinizin olması gerekli.

Google Cardboard Yenileniyor

Sadece üç aşamalı katlanabilir bir kartondan oluşan sanal gerçeklik gözlüğü Google Cardboard yenilenerek Android platformundan sonra iOS platformuna da geliyor. Google Cardboard projesinden haberi olmayanları için açıklamak gerekirse, ilgili cihaz (cihaz demek ne kadar doğru bilemiyorum) üç aşamalı katlanabilir mukavvadan oluşuyor.

Mukavvayı kullanılabilir hale getirdikten sonra mercekleri göz hizasına koyup önüne telefonunuzu oluşturduğunuz yapının önüne koyuyorsunuz. Böylece amatör bir şekilde de olsa sanal gerçeklik deneyimi yaşamanız mümkün oluyor. Altı inçlik telefonlara kadar destek sağlayabilen bu ürünün fiyatı ise sadece 20$ seviyelerinde değişiyor.

Google ve GoPro Ortaklığı

Google I/O etkinliğinde duyurulan Jump isimli proje sayesinde sanal gerçeklik gözlüklerine uygun olarak videolar hazırlanacak. 16 adet Hero 4 kameranın kullanıldığı bu proje sayesinde sanal gerçeklik gözlüklerinin oyunlar ve teknoloji demolarının yanında gerçek potansiyelide açığa çıkmış olacak.

360 derecelik videolar çekmeye yarayan bu proje özel bir oynatıcı sayesinde YouTube'a da destek veriyor. Yani sanal gerçeklik gözlüğünüz olmasa da, çekilen videoları YouTube üzerinden izleyebilirisiniz. Diğer bir yandan 360 derecelik kişisel çekimler yapmak istiyorsanız 6400$ fiyatını gözden çıkartmanız gerekiyor.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum