Google'dan, 2. Dünya Savaşı Oyunu Attentat 1942'ye İzin Çıkmadı

Anlamsız politikalara güzel bir örnek

Attentat 1942, 2017 yılı sonlarında Steam üzerinden yayınlanan bir FMV oyunu. Charles Games'in Çekya Bilimler Akademisinden tarihçilerle birlikte hazırladığı ve 2. Dünya Savaşı'nı konu alan bu oyun, oyuncuları ailelerinin geçmişini ortaya çıkarmaya çalışırken ahlaki ikilemler ve varoluş krizlerinin içine çeken; savaşın acımasız yüzünü bir kez daha gözler önüne seren oldukça başarılı bir oyun ve Steam'deki yorumların da %93'ü olumlu. Zaten 2018 yılında GDC'nin Bağımsız Oyunlar Festivalinde de En İyi Hikaye Anlatımı ödülünü kazanmıştı.

Oyunun bağımsız geliştiricisi Charles Games, Attentat 1942'yi mobil platformlara da çıkarmaya hazırlanıyordu, çünkü yapı itibariyle gerçekten de mobile uygun bir oyun bu. Ancak Charles Games'in karşısına Google engeli çıktı.

Google, tarihi gerçekçiliğe dayanan bu oyunun Almanya, Rusya, Avusturya ve Fransa'da Google Play Store üzerinden yayınlanmasına izin vermedi. Dikkat ederseniz tüm bu ülkeler 2. Dünya Savaşı'nda aktif rol oynamış ülkeler. Google'ın oyunu yasaklama sebebiyse "uygulamada Nazi referansları olması" olarak gösterilmiş.

Charles Games, "onca sıkı çalışma, onlarca eposta, Alman yetkililerce verilen onaya rağmen geldiğimiz bu nokta bizi son derece üzdü. İçinde Nazi olmadan nasıl 2. Dünya Savaşı'nın dehşetlerini anlatan, tarihi anlamda gerçekçi bir oyun yapmamızı bekliyorlar ki? Bilmiyoruz." diyor.

Ekip altı aydır bu port üzerinde çalışıyormuş. Şikayetlerini Twitter'dan takipçileriyle paylaşan Charles Games, bu girişimlerinin ardından Google Çekya'nın kendileriyle iletişime geçtiğini ve oyunun reddedilme durumuna tekrardan bakacaklarını açıkladıklarını söylüyor. İyimserliklerini koruyorlar ama bu örnek Google'ın oyun kabul / reddetme aşamasında pek de detaylı araştırma yapmadığının da bir göstergesi.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum