Oyun Tarihinde Bu Hafta: 8 Nisan - 14 Nisan

Mükemmel bir hafta!

Güneşin pırıl pırıl parladığı bir Pazartesi sabahından hepinize merhabalar değerli Oyungezerler. Her pazartesi olduğu gibi bu hafta da “Oyun Dünyasında Bu Hafta” yazı dizimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Oyun dünyasının “konsollaşmaya” başladığı bu haftada, Nintendo’nun en önemli konsollarına yakından bakacağız.

8nisan1-big

İlk durağımız 11 Nisan 1983… O dönemler Nintendo’da çalışan Minoru Arakawa ve Howard Lincoln, dönemin en meşhur konsol üreticisi Atari ile anlaşmaya vararak yeni sistemlerini dağıtmasını istiyor. Sunuma giden Family Computer adındaki konsol üzerinde Donkey Kong ve Popeye oyunları gösteriliyor. Bu sistem beğenilerek aynı sene içerisinde Japonya’da satışa çıkıyor ve Famicom, NES, SNES efsanesinin başlangıcı oluyor.

Famicom'un Japonya'da yakaladığı başarının ardından Nintendo'nun konsol işine devam etmemesi imkansız hale gelmişti. Famicom, yıllar içerisinde değişerek oyun tarihinin önemli konsollarından biri haline gelecek, ardından dünyanın en çok satan konsollarından birine evrimleşecekti . Super Nintendo Entertainment System adı verilen konsolun PAL versiyonu 11 Nisan 1992’de Avrupa topraklarına giriş yaptı. Kuzey Amerika’daki versiyonundan daha farklı görünse de benzer özelliklere sahip olan konsolun çıkış fiyatı ise 149 £’tu.

8nisan2-big

Tüm dünyada satışa sunulan SNES, Nintendo’nun alametifarikası haline gelmiş “exclusive” yani SNES’e özel oyunları ile ilgi odağı oldu. Selefinin en popüler oyunları arasında olan Legend of Zelda serisinin üçüncü oyunu olan The Legend of Zelda: A Link to the Past, 13 Nisan 1992'dePAL versiyonlarda çıkış yaptı. Yakın zamanda Switch versiyonu da çıkacak olan oyun SNES tarihinin en meşhur oyunlarından biri olmayı başarmıştı.

Nintedo ve SEGA arasındaki “bit savaşlarından” sürekli olarak bahsediyoruz. Döneminin en büyük konsol rekabeti olarak görülen bu atışmalarda öne çıkmak isteyen SEGA, Genesis’in üzerine takılabilecek bir parça ile oyun kalitesini 16 bit’ten 32 bit’e çıkarmayı başarıyor. Yeterince ilgi göremeyen bu platforma özel oyunların en tepesinde, 12 Nisan 1993’te çıkan Mortal Kombat 2 bulunuyor. Serinin tüm karakterlerini bulunduran MK 2’nin 32x portu, daha geniş bir renk paleti ile dikkat çekiyor.

8nisan3-big

Takvimlerimiz 8 Nisan 2001’i gösterdiğinde ise artık bu savaşın son dönemlerine giriş yapıyorduk. PlayStation’ın pazarı domine eden performansı karşısında yetersiz kalan SEGA; Dreamcast ile konsol pazarına veda etmeye hazırlanıyor, Nintendo ise Sony ile anlaşamayarak yarattığı PlayStation canavarının karşısında durmaya çalışıyordu. Bu süre içerisinde neredeyse 5. yaşını dolduracak olan konsola pek çok özel oyun çıkaran Nintendo, 8 Nisan 2001’de çok sevilen Dr. Mario serisini de Nintendo 64’e taşımıştı.

Baldur’s Gate, MDK ve SW: KOTOR gibi oyunlar ile nam salmış Bioware’in merakla beklenen yeni oyunu Jade Empire, 12 Nisan 2005 tarihinde orijinal Xbox üzerinde satışa çıkmıştı. Dövüş sanatlarını içeren RYO tabanlı oyun oyuncular tarafından çok beğenilmiş ve Xbox üzerindeki efsanelerden biri haline gelmişti. Şimdilerde Xbox One ve Xbox One X üzerinde de oynanabilir olan oyun, 4K grafik desteği ile çok daha eğlenceli saatler vadediyor.

8nisan4-big

Nintendo’nun sükse yaratan bir diğer konsolu olan Nintendo Wii de kendine has oyunları ve yepyeni teknolojisi ile birlikte gelmişti. Nintendo’nun maskotu haline gelen Super Mario Bros.’un pek çok oyununa ev sahipliği yapan Wii, 9 Nisan 2007’de Super Paper Mario’ya kavuşmuştu. Serinin en eğlenceli ve en yenilikçi oyunlarından biri olan Super Paper Mario, eleştirmenlerden de tam not almayı başarmıştı.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum