Hotspot'la İnternet Paylaşmak Da Mı Paralı Oluyor? [GSM Operatörlerinin Açıklamalarıyla Güncel]

Bakalım daha neler göreceğiz?

Turk Telekom da konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve hotspot kullanımından kesinlikle ücret almayacaklarını duyurdu. Bu durumda hotspot ücreti yalnızca Turkcell tarafından uygulanacak gibi görünüyor.

"Akıllı cep telefonlarında bulunan ve ‘hotspot’ olarak adlandırılan ‘Kişisel Erişim Noktası’ özelliğinin kullanımına 1 Ocak 2019’dan itibaren ücret getirileceği tartışmaları üzerine abonelerimizin doğru bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

Türk Telekom, müşterilerinin kendi mobil internet paketlerini dizüstü bilgisayar, tablet gibi farklı cihazlarla “Kişisel Erişim Noktası/ Hotspot” özelliğini kullanarak farklı cihazlarla paylaşmalarından herhangi bir ücret talep etmemektedir.

Ayrıca Türk Telekom’un, herhangi bir Wi-Fi (kablosuz internet) ağına erişimin olmadığı durumlarda kullanıcıların cep telefonları vasıtasıyla ‘hotspot’ özelliğini kullanarak aygıtlarını internete bağlayabilmelerinde herhangi bir aygıt sayısı sınırlaması da bulunmamaktadır.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur."

Turkcell'in konuyla ilgili açıklamasıysa şöyle:

"Turkcell olarak öncelikli amacımız müşterilerimizin değişen kullanım alışkanlıkları ile aynı doğrultuda gelişen yeni taleplerine uygun çözümler üretebilmek. Son dönemde müşterilerimizin yoğun şekilde, “Kişisel Erişim Noktası / Hotspot” özelliğini kullanırken, yetkisiz internet paylaşımı sonucu istenmeyen güvenlik sorunları yaşanmasını engelleyen bir seçenek talep etmeleri üzerine, 15 Ocak’tan itibaren yeni bir uygulamayı hayata geçiriyoruz. Bu amaçla mobil uygulama ve web sitelerine yapılan üye girişlerini sadece telefon numarası kullanarak daha hızlı ve güvenli hale getiren ‘Hızlı Giriş’ teknolojisi üzerinden “Kişisel Erişim Noktası / Hotspot” yapma özelliği sayesinde, müşterilerimiz güvenli bir şekilde kişisel internetlerini paylaşmaya devam edebilecekler. Bunun için müşterilerin internetlerini paylaşırken açılacak sayfaya ‘Hızlı Giriş’ teknolojisi üzerinden giriş yapmaları yeterli olacak. Bu şekilde giriş yapacak müşterilerimiz paketlerindeki interneti hiçbir ücret ödemeden, herhangi bir cihaz sınırı olmadan güvenli bir şekilde paylaşabilecekler.

Hotspot’la farklı cihazlarla yaptıkları internet paylaşımı sonucu tarifelerindeki internetin tüketimini takip ve kontrol edemeyen, bunun sonucu olarak beklemedikleri fatura bedelleriyle karşılaşan müşterilerimiz de bulunuyor. Bu müşterilerimizin sorununu gidermek amacıyla ‘Hızlı Giriş’ üzerinden giriş yapılmadan başka cihazlarla internet paylaşımı yapıldığında dünyadaki çeşitli internet paylaşım modellerindeki örneklerde görüldüğü gibi, aylık 9 TL’ye mevcut tarifesindeki internetine ek olarak 2 GB’lık paylaşımlı internet paketi devreye girecek. Bu 2 GB’lık ek paketin kullanım durumu Hesabım uygulaması üzerinden takip edilebilecek. Ayrıca bu müşterilerimiz, 30 günlük süre içerisinde 2 GB’lık paylaşım internetleri sona erdikten sonra ek ücret ödemeden tarifelerindeki interneti paylaşmaya devam edebilecekler.

15 Ocak 2019 tarihinden geçerli olmak üzere hayatımıza girecek bu yenilikler sayesinde müşterilerimizin kişisel internetlerini paylaşırken ortaya çıkabilecek olası güvenlik risklerine karşı korunması ve mobil internet paylaşımlarını daha detaylı şekilde takip edebilmelerinin sağlanması amaçlanıyor"

Bu açıklamanın ardından Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu'da Twitter'dan aşağıdaki flood'u paylaştı (tıklayarak diğer mesajları da görebilirsiniz):

Elbette bu açıklamalar tatmin edici olmaktan uzak, daha çok gelen tepkileri 'güvenlik' gerekçesini öne sürerek azaltmayı hedefliyor gibi görünüyor. Madem öyle, ekstra güvenlik isteyen kullanıcılara ayrı olarak 9 liralık bir paket sunar ve normal yolla hotspot kullanmalarına izin vermeyebilirlerdi. "Tarifelerindeki internetin tüketimini takip ve kontrol edemeyen" denmiş ama "internet tüketimini takip ve kontrol edemeyen" bu kişiler 9 lira ödedikten sonra mı takip ve kontrol etmeye başlayacaklar o da merak konusu, çünkü verilen ek 2 GB bitince yine kişinin kendi paketinden yemeye başlayacak hotspot :) Ücretsiz olacağı söylenen Hızlı Giriş'in bir nevi fişleme olacağını düşünenlerin sayısı hiç de az değil. Hızlı Giriş nedir sorusunun cevabını da Turkcell sayfasında bulabilirsiniz.

Haberin orijinal metnini aşağıda okuyabilirsiniz:

- o -

Gelen bilgilere göre yeni yılda artık mobil internetimizi diğer cihazlarla paylaşmak istediğimizde kötü bir sürprizle karşılaşacağız, çünkü artık bu paylaşımlar ücrete tabii olacak. Turkcell'de gelen bilgilere göre 15 Ocak 2019 tarihinden itibaren mobilden internet paylaşmak da ücrete tabii olacak. Bazı iddialar göre 3 GSM operatörünün ortak kararla bu uygulamaya geçeceği söylense de şimdilik bildiğimiz kadarıyla Turkcell'in böyle bir uygulamaya gideceği kesin gibi görünüyor, Vodafone ve Turk Telekom'un durumu ise belirsiz. EDIT: Vodafone yaptığı açıklamayla mobil internet paylaşımından ücret almalarının söz konusu olmadığını söyledi.

15 Ocak'tan sonra telefonunuzdan hotspot açıp başka bir bilgisayarla internete bağlandığınız anda faturanıza 9 lira eklenecek ve size paylaşımda kullanabileceğiniz 2 GB internet verilecek. Bu 2 GB'ı doldurduğunuzda bu sefer mevcut paketinizden yemeye başlayacaksınız ve bu paket de bittiğinde internet kullanımı duracak. Tabii bildiğiniz üzere paketinizdeki internet bittiğinde genelde kullanımınız durmuyor, bunun yerine sizden izin bile almadan anında belli bir para karşılığında 1 GB ek paket tanımlıyorlar.

Normalde yurt dışındaki bazı operatörler de hotspot kullanımını ücretlendiriyor, ama onların büyük çoğunluğu sınırsız tarifeler için geçerli. Biz ise zaten kotalı internet kullanıyoruz, 5G'ye geçişler konuşuluyor ve böyle bir devirde GSM operatörleri mobil internet paylaşımından para kazanmayı düşünüyorlar. İnanılır gibi değil.

Hotspot yalnızca başkasına sahip olduğumuz interneti kullandırmak anlamına gelmiyor. Ben mesela dışarıda çoğu zaman dizüstü bilgisayarımda telefonumun internetini kullanıyorum. Zaten parasını vererek satın almış olduğum ve belli bir kotası olan internetimi nasıl kullanacağıma karışacak olmalarını da gerçekten içime sindiremiyorum. Yani illa bu paylaşımların tespit edilmesini engelleyen yazılımlar kullanmamız gerekecek sanırım.

Konuyla ilgili örnekleri ve müşteri hizmetleri ile yapılan görüşmeleri ekşi sözlük başlığında okuyabilirsiniz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum