HTC Vive Rehberi – Kutu İçeriği ve Kurulum

OGZVR Rehberleri

Bölüm 1

Valve ve HTC ortaklığından ortaya çıkan HTC Vive, piyasada bulabileceğiniz en gelişmiş sanal gerçeklik gözlüğüdür. Oda Ölçeği denilen hareket algılama teknoloji ile en büyük rakibi Oculus Rift’in bir adım önünde bulunan Vive, SteamVR desteği ile oyun arşivi konusunda en güçlü gözlük. VR sektörüne büyük ilgi duyan bağımsız yapımcılar sayesinde günde neredeyse 3 oyun HTC Vive uyumlu olarak görücüye çıkıyor. Bunlara ek olarak sliver.tv gibi bazı uygulamalar da VR uyumlu getiriliyor. VR sektörü bu hızla gelişirken, biz de sizler için rehber niteliğinde bir yazı yazalım dedik. Bu yazıda HTC Vive ile gelen ekipmanları sizlere tanıtmaya çalışacağız.

Kutu İçeriği
Gözlük

htcviverehber-001

HTC Vive dediğimiz cihaz, üstte resmini gördüğümüz gözlük şeklinde ve askısıyla kafamızda duran cihazdır. İçerisinde iki adet LED ekran bulunur. Bu ekranlar her göz için 1080x1200 çözünürlük verebilmekte, yani toplam çözünürlüğü 2160x1200’lük bir çözünürlük anlamına geliyor. 90 Hz’lik ekran yenileme hızına sahip olan ekranlar, gözlüğün iç tarafında bulunuyor ve gözümüze görüntüyü dışbükey bir mercekten geçerek gönderiyor. Toplam 555 gram ağırlığında olan gözlüğün yerleşik bir ses sistemi yok. İstediğimiz herhangi bir 3,5mm girişe sahip olan kulaklıkla uyumlu olarak çalışabiliyor. Yine de gözlük ile beraber kulak içi kulaklık takılı olarak geliyor. Gözlük üzerinde 37 adet algılayıcı sensör bulunuyor ve bunların yardımıyla hareketleri algılayabiliyor. 110 derecelik görüş açısına sahip olan gözlüğün üst kısmından üç adet kablo çıkıyor. Bu kablolar direk olarak bilgisayarınıza bağlanmıyor, öncelikle Link Box adındaki bağlantı kutusuna takılıyor. O ufak kutunun diğer tarafından çıkan kablolar sayesinde bilgisayarınıza bağlantı kurabiliyorsunuz.

htcviverehber-002

 

Kontrol Kolları

htcviverehber-003

HTC Vive’ı diğer rakiplerinden bir adım öne çıkaran teknolojilerden biri de kontrol kolları. Üzerinde 24 adet algıyıcı sensör bulunan kollardan kutuda çift olarak geliyor. 960 mAh bataryalara sahip olan kollar üzerinde biri tetik, biri de dokunmatik olmak üzere 6 tane düğme bulunuyor. Sanal gerçekliğin içerisine girdiğinizde kolların ne kadar kullanışlı olduğunu anlıyorsunuz. Micro USB ile şarj edilebilen kollar, ip askılar sayesinden bileklerinize takılıyor ve yanlışlıkla olsa bile düşme şansı kalmıyor.

htcviverehber-004

 

Baz İstasyonları

htcviverehber-006

Valve ve HTC’nin kendilerine en çok güvendikleri teknoloji olan oda takip teknolojisi, bu cihazlar sayesinde gerçekleşiyor. Bu istasyonları bilgisayarınıza bağlamanıza gerek yok, yolladıkları kızılötesi ışınlar sayesinde gözlüğün odadaki yerini saptıyorlar. Sadece birbirlerine bağlı olmaları gerekmekte. HTC Vive’ı kullanabilmeniz için kutu içerisinden çıkan iki baz istasyonunu da doğru şekilde konumlandırmış olmanız gerekiyor. Kutudan çıkan askılar sayesinde duvara da asılabilmekteler. Baz istasyonları, güçlerini normal elektrik prizlerinden almaktalar. Uygun adaptörleri de kutu içerisinde bulunmakta.

  • Doğru Konumlandırmanın Püf Noktaları

Kutudan çıkan kurulum kataloğuna göre baz istasyonları kullanılan gözlükten daha yukarıda olmalı. Yani iki metrelik bir yükseklik yeterli olacaktır. Birbirlerine çapraz olarak konumlandırıldığında en yüksek performansı veriyorlar. Ancak iki istasyon arasında 4,7 metreden fazla bir açıklık olmamalı. Eğer duvara monte edilecekse, 30-45 derecelik bir açı ile aşağı doğru yani boş alanınıza bakmalılar. Tripoda asılıp kullanılacaksa, tripodları en fazla 3 metre aralıklarla ekranınızın olduğu tarafı görecek şekilde konumlandırmanız en akıllıca seçim olacaktır.

htcviverehber-007

 

Bağlantı Kutusu(Link Box)

htcviverehber-005

Daha önce de bahsettiğimiz gibi gözlükten çıkan kablolar, bilgisayara bağlanmıyor. Öncelikle Link Box isimli ufak bağlantı kutusuna geliyorlar. Bir modem gibi duran ama daha küçük boyutlu olan bağlantı kutusunda yedi adet kablo yuvası bulunuyor. Bu yuvaların üç tanesi bir tarafta, diğer dört tanesi arka tarafında. HTC Vive’dan çıkan kablolarda olduğu gibi bir taraftaki yuvaların etrafı turuncu renge boyanmış. Bu sayede yuvaların karışması gibi bir seçenek ortadan kaldırılmış. Turuncu tarafta sırasıyla HDMI, USB ve adaptör yuvası var. Diğer tarafta yine aynı sıra ile yuvalar var. Ek bağlantı yuvası ise bilgisayara bağlanabilecek ekran çıkışı ancak kullanılması zorunlu değil.

 

Aksesuarlar

HTC Vive’ın kutu içeriği yukarıda okuduklarınızla sınırlı değil. Bir kurulum ve bir de garanti belgesi olarak iki adet kitapçık var. Gözlüğün içerisine takılı olarak gelen ve göz çevresini koruyan süngerden bir tane de yedek olarak kutu içerisinde mevcut. Baz istasyonlarını duvara monte edebilmek için gereken her şey kutu içerisinde geliyor, duvar dübellerine kadar. Bunlara ek olarak kolları şarj edebilmeniz için iki tane Micro-USB kablo, bir tane HDMI, bir tane iki ucu erkek USB 3.0 kablo, bir tane baz istasyonları birbirlerine bağlamayı sağlayan kablo, gözlüğe güç sağlayan adaptör kutunun içerisinden çıkıyor. Burada araya bir hatırlatma girelim: Eğer HTC Vive almayı düşünüyorsanız en az 3 tane İngiliz priz çeviriciye ihtiyacınız olacak. Ülkemizde henüz resmi olarak satışı bulunmadığından kutudan çıkan adaptörler İngiliz ve Amerikan prizlerine uygun olarak gelmekte.

İlk Kurulum

Öncelikle bilgisayarınızın sanal gerçekliğe hazır olup olmadığını test edebilirsiniz. Bunun için SteamVR Performance Test isimli uygulamayı Steam’den ücretsiz edinebilirsiniz. HTC Vive, gücünü Nvidia’nın ekran kartlarından alıyor. Nvidia GeForce GTX970 veya üstü bir ekran kartı ile sanal gerçekliğin kapısını aralayabilirsiniz. Yeni geliştirilen Pascal mimarisi ile oyun bilgisayarlarının vazgeçilmezi olan yeni 10 serisi ekran kartlarının tümü de sanal gerçeklik için hazır durumdalar.

HTC Vive ile oynayabilmeniz için en az 3 metrekarelik bir alana ihtiyacınız var. Bu en alt sınırı oluşturuyor ve sanal gerçeklik deneyiminizi büyük ölçüde kısıtlıyor. Önerilen ise 16 metrekarelik boş bir alan. “Benim yayla gibi evim var, boş yer çok bizde” derseniz de 22 metrekarelik bir alan oluşturabilirsiniz. Ancak unutmayın, baz istasyonlarını en fazla 4,7 metre aralıklarla koyabiliyorsunuz. Bu yüzden 22 metrekarelik bir alan seçecekseniz, seçtiğiniz alan kare olmak zorunda.

htcviverehber-008

HTC Vive’ın kurulumunu gerçekleştirip bilgisayarınıza taktığınızda, bilgisayar gözlüğü otomatik olarak algılayacak ve sürücüleri kendisi indirmeye başlayacak. Eğer otomatik indirme başlamazsa, sürücüleri internetten kolaylıkla bulabilirsiniz. SteamVR’ı indirdikten sonra, sizden ilk kurulumun yapılması istenecek. Bu adımda odanızın müsait alanlarını belirlemeniz gerekiyor. İşte bu kısım çok önemli. Eğer sınırları yanlış şekilde belirtirseniz, istenmeyen bazı kazalar yaşama şansınız artıyor. Sınırlarınızı doğru bir şekilde çizdikten sonra gözlük bu sınırları hatırlamaya devam ediyor. Eğer sınıra çok yaklaşırsanız, önünüze sanal bir duvar çıkararak sizi uzaklaşmanız konusunda uyarıyor.

HTC Vive, sanal gerçeklik dünyasına adım atmak isteyenlerin bulabileceği en üst nokta. Oculus Rift ile olan rekabetinde bir parça daha önde duruyor. Ne yazık ki ülkemizde resmi bir satış kanalı bulunmamakta. Amerika fiyatı 799$ olan gözlüğü, ülkemiz sınırları içerisinde göreceğimiz günleri iple değil halatla çekiyoruz.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum