Huawei, Google Yasağıyla İlgili Resmi Açıklama Yaptı

Huawei'den şimdilik sevindirici bir açıklama

Bugün sabah saatlerinde Google'ın Huawei ile ilişkilerini askıya aldığına dair yapılan açıklamalar teknoloji dünyasını karıştırdı. Trump'ın Çin'li Huawei'nin ABD'de iş yapmasının ulusal güvenlik riski oluşturduğunu açıklaması ve bu teknolojilerin ABD'li firmalarca kullanılmasını yasaklamasının ardından bir Amerikan firması olan Google da bu karara uymak zorunda kalmıştı.

Google'dan yapılan açıklama Android işletim sistemini kullanan Huawei telefonlara yeni işletim sistemi güncellemesi getirilmeyeceği şeklindeydi. Dünyanın en büyük ikinci telefon üreticisi olan Huawei, gelişmelerin ardından kafalardaki soru işaretlerini gidermek adına resmi bir açıklama yaptı.

Huawei'nin Reuters'in “Trump kara listesinden sonra Google, Huawei ile bazı işleri askıya aldığını bildirdi" başlıklı haberi üzerine yaptığı açıklama şu şekilde:


HUAWEI, Android'in dünyadaki gelişimine ve büyümesine önemli katkılarda bulunmuştur. Android’in en önemli küresel iş ortaklarından biri olarak hem kullanıcılara hem de sektöre fayda sağlayan bir ekosistem geliştirmek için açık kaynaklı platformlarıyla yakın bir şekilde çalışmaktadır.

HUAWEI, tüm dünyada bugüne kadar satılan ve halihazırda stokta bulunan tüm HUAWEI ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edecektir.

Dünya çapında tüm kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak amacıyla güvenli ve sürdürülebilir bir ekosistem kurmaya devam edeceğiz.

Ayrıca referans için Google ve Android'den gelen açıklamaları sizinle paylaşmak isteriz:

Google:

"Kanuna uyuyor ve sonuçları gözden geçiriyoruz. Hizmetlerimizin kullanıcıları için Google Play ve Google Play Protect'teki güvenlik korumaları mevcut HUAWEI cihazlarında çalışmaya devam edecek."

Android:

“ABD hükümetinin son eylemlerine uymak üzere attığımız adımlarla ilgili olarak HUAWEI kullanıcılarından gelen sorulara istinaden, ABD hükümetinin tüm gereksinimlerine uymakla birlikte, tüketicilerin halihazırda kullanmakta olduğu mevcut cihazlarda Google Play ve Google Play Protect’in güvenliği gibi hizmetlerin çalışmaya devam edeceğini garanti ederiz.”

Android cephesinden yapılan açıklamayı şuradan da görebilirsiniz.

Yani Huawei kullanıcıları Google Play Store başta olmak üzere uygulamaları kullanmaya devam edebilecekler ama telefonların yeni Android sürümlerini alıp almayacağı belli değil.

YORUMLAR
Norrec_
20 Mayıs 2019 17:06

hepsi yalan casusluk v.s olay tamamen amerikanın soytarı başkanının başarılı firmaların önünü kesmesi. böyle başka bir milletin ürünü de olsa ona da aynısı yapar o şerefsiz. bugün istediği ülkeye istediği eziyeti yapıyor. ama bir gün bu saltanatı sona erecek.

DanteXE
20 Mayıs 2019 15:21

Güvenlik güncellemesi ne demek milletin hberi var mı acaba? Laf cambazlığı yapmışlar. Güvenlik güncellemeleri her ay düzenli olarak geliyor zaten. Virüs, açıklar vs. için yapılan güncellemeler bunlar. Büyük Android güncellemeleri değil. Yani bitti gibi görünüyor Android olayı Huawei'de.

Niural
20 Mayıs 2019 15:10

Teknoloji dünyasında herhangi bir konuda bir firmanın tekel olmasına izin verirsen bu gibi bir durumda alternatifsiz kalırsın. Bugün bir kara listeye aldım lafıyla Huawei'ye bu yapılabiliyorsa yarın Xiaomi'ye veya Kore ile bir anlaşmazlık sonrası Samsung'a yapılamaması için bir neden yok. Böyle güvensiz bir ülkenin yasalarına bağlı firmaları her alanda %90+ kullanım ile tekel yapmaktan da hiç çekinmiyoruz. Böyle durumlarda veya bu durumlar oluşmadan önce yapılacak olan; kendi ülkende bu tekellere alternatif üretip onları kullanmaktır. Bu da bizde olmadığına göre diğer alternatiflere destek vermektir. Şahsen Huawei kendi işletim sistemi vb. bir çözümle gelirse seve seve desteklemek için alırım. Şah damarıma Amerika sülüğünü yapıştırmaktansa belki onlarca yıl sürecek kendi alternatiflerimizi üretene kadar Çin sivrisineğini tercih ederim.

Mehmet
20 Mayıs 2019 14:38

Adi heriflerin kendi yedikleri nanelerin haddi hesabı yok, Huawei costu, apple'ı ezdi, tutturmuslar Huawei casusluk yapıyor. ABD'nin herhangi bir ülke veya kurumu casuslukla suclaması kadar komik bisey olamaz

Maximen
20 Mayıs 2019 14:30

Eğer Google Huawei ile ilgili ABD yönetiminin etkisinde böyle bir karar alırsa ileride benim için bütün açık kaynak muhabbeti Linux Android çöpe gider biz açık kaynağız özgürlük bu goygoyunuda tamamen çöpe atarım bir daha yüzüne bakmam bu üç kağıtçıların.

sSnake
20 Mayıs 2019 14:25

Yazık, Ulusal güvenlikleriymiş peh! Bir pezevenk kılıklı başkanın keyfi sözüyle milyonlarca insanın yaşam kalitesi yerle bir ediliyor ve günümüz adalet sistemlerinde bu rahatlıkla gözden gelinebiliyor ya ona üzülüyor insan. Her toplumun, her gücün bir çöküşü vardır. Umarım ABD çöküşünü de dünya gözüyle görmek nasip olur.

Mehmet
sSnake
20 Mayıs 2019 14:37

Amin diyorum


Parolamı Unuttum