İnceleme:Dead Rising 3: Apocalypse Edition

SİZ HİÇ BU KADAR ZOMBİYİ BİR ARADA GÖRDÜNÜZ MÜ?

 

Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır.

Bir yıl önce Xbox One'a özel olarak çıkan Dead Rising3, yaşını doldurduğu gün PC'lerdeki yerini aldı. Yeni konsollarda "exclusive" olarak duyurulan oyunlar (bizzat Sony veya Nintendo tarafından yapılmadılarsa) bir süre sonra PC'lerdeki yerini alacak demek ki.

Dead Rising 3 garip bir oyun. Başka hiçbir zombi oyununa benzemiyor. İçerideki zombi kalabalığını size anlatmam mümkün değil. Bu sayfalardaki resimler de yetersiz olacaktır, mutlaka hareket halinde görmeniz lazım. Örnek olması açısından: Bir Cumartesi gecesi Beyoğlu Caddesi'ndeki kalabalığı düşünün, Los Perdidos ondan beter durumda :)

NELER DÖNMÜŞ SERHAT?

Dead Rising serisinin hikâyesini takip etmeyen benim gibiler için, hikâyeyi çoook kısaltarak bir kutuya yazdım. Üçüncü oyunda zombi salgını Los Perdidos adlı bir şehre yayılmıştır. Nick Ramos adlı araba tamircisi ve yanındaki birkaç kişi hayatta kalma mücadelesi verirken, şehirdeki hastalığı kontrol altına almak isteyen ordu, altı gün içinde tüm şehri yıkacak bir bombardımana hazırlanmaktadır. Nick ve arkadaşları bu süre içinde Los Perdidos'tan kaçmalıdır. Ama her zaman olduğu gibi Amerikan ordusunun planı biraz farklıdır.

Dead Rising 3'ü tek başınıza veya co-op olarak oynayabiliyorsunuz. Senaryoya başlarken "oyunuma başka birisi girebilsin" seçeneğini işaretlerseniz, cart diye bir diğer oyuncu oyununuza dahil olabiliyor. Benim oyunumun son dört saatinde tanımadığım birisiyle birlikte ilerledik ve tek kelime konuşmadığımız halde acayip eğlendik (yani, ben eğlendim en azından, onu bilemem :)

Ana senaryo tatmin edici bir uzunlukta, 15 saati var. Ama oyunda harcadığınız zamanın çoğu üstünüze yürüyen güruhun arasından yol bulmaya uğraşmakla geçiyor ve Story Mode'un ana görevleri kuşku uyandıracak şekilde daima şehrin en uzak noktasına gönderiyor sizi. Bunun yanında, daha zor olan Nightmare Mode da var. Ayrıca, oyun için çıkmış 4 hikâye DLC'si olan Untold Stories de pakete eklenmiş durumda.

Kurtulmak için 6 gününüz var ve bu gerçek zamanlı olarak azalıyor. Yine de oyunu bitirmenize fazla fazla yetiyor. Nightmare Mode'da ise çok daha verimli oynamanız ve takılmamanız gerekiyor. Oyunu bitirince karakteriniz ve tüm özellikleri yeni oyuna da aktarılıyor (hatta DLC'lerdeki oynayışınız ve gelişiminiz de ekleniyor). Karakterinizin özelliklerini geliştirmek büyük önem taşıyor oyunda, çünkü oyundaki tecrübe puanı olan PP'yi kazanarak seviye atlıyorsunuz, seviye atlamak da bilumum özelliklerinizi geliştirmekte harcayacağınız puanlar kazandırıyor.

Esrarengiz bir amca telsizden sürekli kurtarılacak kişilere yönlendiren yan görevler veriyor, ama bunların çoğu "şunu bul bana getir" tarzı görevler. Bunların haricinde, haritada yıldızla işaretli özel görevleri ve PP Trials'da görebileceğiniz hedefleri gerçekleştirerek de güzel tecrübe puanı kazanabiliyorsunuz. Özellikle yıldızlı görevleri tavsiye ederim, 1 dakika sürdükleri için hiç vaktinizi almadan hızla seviye atlatıyorlar.

O SİLAH NE ÖYLE!?

Dead Rising 3'ün itici gücü, milyonlarca zombiyi yok edecek yüzden fazla garip silah kombinasyonunun olması. Silah kombinasyonlarını şehre dağılmış planlarla öğreniyorsunuz. Her planın yanı başında, o silahı yapmak için gerekli nesnelerin de bırakılması, bir de onları arama derdine düşmeden hemen yapabilmenizi sağlıyor. Silahların hepsinin dayanıklılığı veya cephanesi olduğundan bitebiliyorlar ama güvenli evlerde bulduğunuz veya açtığınız tüm silah kombolarını dolaplardan alabiliyorsunuz.

Bir sonraki manyak silah kombosu ne olacak merakı içinizi kemiriyor -ki oyunda 107 silah kombinasyonu var! Ama neler var neler! Aman Allah'ım! Birbiriyle en alakasız iki şeyi birleştirerek o kadar gubidik ama işe yarar silahlar yapabiliyorsunuz ki: Oyuncak ayıyla ağır makinalıyı birleştirerek koyduğunuz yeri savunan bir taret, uzaktan kumandalı helikopterle palayı birleştirerek uçan kıyma makinası, mücevherle el fenerini birleştirerek ışın kılıcı yapmak elinizde. Üretim seçenekleri oyunun sonuna gelseniz de tükenmiyor, 12. saatimde 107 silahın 66'sını yapabilmiştim, bunlardan da taş çatlasa 20 tanesini sürekli kullandım.

Zombi istilasında gezinirken, etrafta sıkışıp kalmış insanlar göreceksiniz. Bunlara yardım edip etmemek size kalmış, ama ederseniz 10.000 PP elde ediyorsunuz. Görevler ve Psycho dövüşleri sonrasında karşılaştığınız insanlar ise size katılıyorlar. Bunlara silah, yiyecek vererek beraberce girişiyorsunuz zombilere. Eğer çok uzaklaşırsanız, gruptan ayrılıp güvenli evdeki listeye geri dönüyorlar, oradan tekrar alabiliyorsunuz. Kendi kendilerine söylenmeleri haricinde bir diyalog imkânınız olmasa da, bazılarıyla omuz omuza dövüşerek bir bağ geliştiriyorsunuz. Bunlardan Alesjandra isimli güzel bir Rus kızıyla yaşadıklarımız özellikle aklımda (hop, yanlış yerlere çekmeyin cümleyi :) Zombi kıyametinden istifade ederek, insanları kaçırıp organlarını satmak için depolayan bir doktordan kurtardığım Alesjandra'yla uzun süre birlikte dövüştük. Ancak bir noktada fark ettim ki sağlığı tehlikeli düzeye gelmişti, elimizde yemek yoktu ve etrafımız yüzlerce zombiyle çevriliydi. Güruhu yara yara ilerde gördüğüm bir araca doğru yol açtım, Alesjandra da peşimden geldi, son anda araca bindi. Arabayla en yakındaki güvenli eve doğru hızla gittim, ama o kadar az sağlığı kalmıştı ki, hiç dövüşe girmemesi gerekiyordu. Arabayla güvenli evin merdivenlerine kadar çıktım sağlama almak için, ama ben arabanın ön kapısından çıktığım halde, o arkada sıkışıp kaldı. "Yoooooo!" nidalarımla birlikte arkada sıkıştıran beş altı zombi tarafından indirildiğinde kötü hissettim, onu ben kurtarmıştım çünkü. Düşen dostlarınızın yanına üşüşen zombiler hemen yemeye başladığından, bir süre orada durup gelen giden herkesi kestiğimi hatırlıyorum... Böyle ilginç etkileri de oluyor oyunun işte :)

SENİ PSİKOPAT

Oyundaki boss dövüşleri Psycho adlı, ortamdan kafayı yemiş insanlardan ibaret. Bunlarla dövüşlerde taktik hiçbir şey yapmıyor olmanız üzücü, elinizdeki en güçlü silahla Allah ne verdiyse girişiyorsunuz. Sadece bazıları sersemlediğinde gidip ALT ile yakın dövüşe girmeniz gerekiyor.

Üç bölgeden ibaret olan harita aslına bakarsanız çok küçük sayılır. Ortada size çullanan güruh ve yoldaki engeller olmasa, bir ucundan diğerine gitmek maksimum 4-5 dakika. Özellikle görevlere giderken ve belli bir arabayı falan götürmeniz gerektiğinde, haritaya bakarak kapalı yolları iyi belirlemeli ve adım adım rotanızı çizmelisiniz. GTA 5'teki akıllı GPS sistemini aradım bu oyunda.

Ortalık sadece zombilerle değil, toplanabilir eşyayla da dolu. Herhangi bir anda ekranda 2 düzine toplanabilir eşya olabiliyor. Özellikle panik anlarında yerdeki metal boru yerine hemen yanındaki üzümleri elinize almak anlaşılabilir olsa da, etraf sakinken de yan yana duran sekiz eşya arasından istediğinizi alamamak can sıkıyor bir yerden sonra.

PC'DEKİ SORUNLAR

Fiziksel anlamda inanılmaz gelişmiş bir oyun Dead Rising 3. Karşınızda binlerce zombi, elinizde yüzlerce ucubik alet olmasına rağmen, bunların birbiriyle ve çevreyle etkileşimindeki gerçekçilik göz yaşartacak düzeyde: Kesici bir aletle vurursanız zombilerin uzuvları koparken, balyoz gibi ağır bir silah savrulmalarına yol açıyor. Savrulan zombi bir diğerine çarparak düşmesine yol açıyor, ona takılan bir diğeri düşüyor, sonra ağır ağır kalkıyor. Tabii ki bu kalabalığı ve etkileşimi sağlayabilmek için iyi bir PC'nizin olması lazım. Benim test ettiğim bilgisayarın özellikleri: Intel Corei5 3.80 işlemcili, 8GB bellekli ve nVIDIA 680 ekran kartlıydı. Normalde 70fps ile oynarken, çok seyrek bazı olağandışı durumlarda ve video almaya çalışırken ciddi kare düşüşleri de yaşadım.

Resimler anlatamadıysa söyleyeyim: Dead Rising 3 çılgın bir oyun. Ciddiymiş gibi görünen hikâyesine aldanmayın, tüm o silahların, tüm o kıyafetlerin ve upgrade'lerin peşinde koşmak ve bir de monitör başında kakır kakır gülmek için oynuyorsunuz oyunu. Oyun PC'ye ilk çıktığında teknik aksaklıklar yüzünden yerden yere vurulsa da, şu anda gayet stabil durumda. Artık iyice zıvanadan çıkan zombi temalı oyunlar arasında en eğlenceli, en oynanmayı hak edenlerden birisi bence. PC'niz güçlüyse kaçırmayın derim.

NOT

7+

Künye:

Dead Rising 3: Apocalypse Edition (PC)

Tür:Aksiyon

Yapım:Capcom Vancouver

Dağıtım:Microsoft Studios

Kutulu Fiyatı:-

Dijital İndirme: 84 TL (Playstore), 50$ (Steam)

Yaş Sınırı:18+

Platform: PC, Xbox One

Ne İyi?

- Çok eğlenceli

- Oyun dünyasının en kalabalık oyunu(?)

- Silah kombinasyonları yapmak ve kullanmak

- Başından kalkılmıyor

Ne Kötü?

- Oldukça yüksek sistem ihtiyaçları var

- Kendini tekrar sorunu var

- Hikâye tırışkadan

- Coop oynayan yok

YORUMLAR
Parolamı Unuttum