İnceleme: Super Mario 3D World

Bıyıklı kediler, bayrak direkleri ve yüzen dinozorlar aşkına!

Not: Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinin Ocak 2014 sayısında yayınlanmıştır.

Bir gün uzatmışım ayaklarımı yine hayatın anlamı, evrenin sonsuzluğu vs düşünürken dedim ki "yahu bu Mario neden kedi olamıyor!?" Belli ki bu çamur topunun üzerinde nefes alan ve akabinde de veren tek dehâ ben değilim ki bu mutlu âna tanık olma şanına ve de şerefine eriştik hayırlısıyla.

Şu yaşadığımız ülkede çeşit çeşit insan var ve havadan tahminde bulunmak pek isabetli sonuç vermeyebilir ama kaynakçası satırlarını okuduğunuz zâtın işkembe-i kübrası olan bir sav sunacak olursam: Polat Alemdar gibi gerçek insanlı sanal karakterleri saymazsak Türkiye'de en çok bilinen sanal karakter Mario'dur. Çoğu insan Mario'nun devam eden bir seri olduğundan bile haberdar değil. Normaldir. Olabilir. Ama çıkın sokağa, insanlara sorun "Mario'yu bilir misiniz?" diye, çoğu "manyak mısın ya, bilmez miyim... Hey gidi..." diye yanıt verecektir (sözlerinin "manyak mısın?"da kalma ihtimali de yüksek tabii, uyarmadı demeyin). Hatta belki siz de Mario'nun geçmişte kalan bir şey olduğunu düşünen kitledensinizdir. O da normaldir. O da olabilir. Hangi kitleden olursanız olun, iyi haberlerim var: Mario eskiden olduğu kadar, ve hatta daha da eğlenceli bir şekilde karşınızda.

inceleme-mario-big2

BOYUT NETLİĞİ

Şimdi öncelikle şu 3D olayına bir açıklık getirelim. Evet, Super Mario 3D World 3 boyutlu bir platform oyunu ama Super Mario Galaxy ve Galaxy 2 kadar da 3 boyutlu değil. Şöyle ki; Galaxy'lerde kamera son derece aktifti; sağa geçerdi, sola geçerdi, bazı yerlerde gider Mario'yu arkadan görürdü, oyun platformluktan çıkıp aksiyon oyunu olma raddesine gelirdi. 3D World ise daha çok 3 boyutlu bir 2 boyutlu platform gibi. Yani kamera büyük ölçüde sabit ama siz sadece sağa ve sola değil, her yöne gidebiliyorsunuz. Bu da şu anlama geliyor: eski Mario'ları sevenlerdenseniz kendinizi en yakın hissedeceğiniz 3 boyutlu Mario budur.

inceleme-mario-big3

SUPER PEACH 3D WORLD

Oyunda 4 karakterden birini istediğiniz gibi seçebiliyorsunuz: Mario, Luigi, Peach ve Toad (bir de oyunu bitirdiğinizde açılan bir karakter var). Mario bildiğiniz Mario. Luigi'nin özelliği daha uzun zıplayabilmesi, Peach havada 1 saniye kadar süzülebiliyor, Toad ise çok hızlı depar atabiliyor. Yalnız şu var; Luigi de bir yere kadar kurtarıyor ama Mario ve Toad ile oynamak, özellikle ilerleyen bölümlerde bayağı zor. Peach'in o havada süzülme yeteneği oyunu inanılmaz rahatlatıyor ve bir kez alıştınız mı bir daha diğer karakterlere mümkün değil dönemiyorsunuz. Uzunca bir süre Peach'le oynadıktan sonra Mario'yu bir tekrar deneyeyim dedim, amanın o ne? Sağdan soldan düşmeye başlayınca "çık çık" dedim "oynanır mı ya bunla?" Bir daha da Peach dışındakilerin yüzünü hiç göremedim, oyunun Mario oyunu olduğunu unuttum desem yeridir.

inceleme-mario-big4

Karakter seçtikten sonra başlıyoruz sırasıyla bölümlere dalmaya. Bölüm tasarımları bir platform oyununun can damarıdır, en önemli elementidir. Ve de Super Mario 3D World bu konuda akıl almaz derecede başarılı. Bir bölüme giriyorsunuz her zıpladığınızda yer değiştiren platformlarla cebelleşiyorsunuz, bir başkasında perili bir köşkte hayaletlerden kaçıyorsunuz, bir diğerinde spotlara vs yakalanmamaya çalışarak hafiften gizlilik kasıyorsunuz, başka birinde Contrast misali duvardaki gölgenizi kontrol ediyorsunuz, bir başkasında gamepad'in dokunmatik özelliklerini kullanarak platformları düzenlemeye çalışıyorsunuz vesaire vesaire. Hani yapımcılar iyi bir fikir üzerinde çalışmış, ondan süper bir bölüm yapmış, sonra onu orada bırakıp bambaşka bir fikirden bambaşka güzellikte bir bölüm yapmış gibi. Hepsinin de mekanikleri bir Super Mario oyununa yakışır şekilde kolay kavranıyor ama her zaman o kadar da kolay geçilemiyor (özellikle oyunun sonları bayağı terletebiliyor). Kısacası bölüm tasarımları tam olması gerektiği gibi, tam ayarında.

Karakter ve bölüm çeşitliliğinin yanına karakterlerin girdiği modların çeşitliliğini de eklemeyi unutmayalım tabii. O konuda buralara bir yere küçük, mutlu bir kutu açmış olmam lazım. Burada söylemek istediğim sadece oyunun sıkılmaya meydan bırakmayacak kadar bol çeşitlilik sunuyor olduğu.

inceleme-mario-big7


MUSLUKÇU VE ÇETESİ

Ve tabii oyunun çok oyunculu modu bambaşka bir überlikte. 4 kişiyle oynanabilecek belki de en eğlenceli oyun Super Mario 3D World. Her zıplanıldığında platformların değiştiği bölümde 4 oyuncunun yarattığı kaos ve eğlence tarif edilemez. Bir de her bölümün sonunda en çok puanı alan oyuncu pratikte hiçbir işe yaramayan bir taca sahip oluyor ve gelenektir, sonraki bölümde diğerleri o oyuncunun üstüne oynayıp ayağını kaydırmaya çalışıyor. Eğlence inanılmaz çılgın.

inceleme-mario-big5

Oyunun hoşnut olmadığım bir tarafını söyleyecek olursam sanki biraz fazla sentetik, biraz fazla gereksiz derecede sevimlilik kasılmış gibi hissettirmesi oldu. Yani sonuçta bir Mario oyunundan bahsediyoruz, elbette sevimlilik tavanda olacak ama ne bileyim, tasarımlar aşırı parlak, dokunsan esneyecekmiş gibi falan. Seslendirmelere de özellikle kıl olduğumu küçük bir not olarak eklemek istiyorum. Tabii oyunda gerçek anlamda bir seslendirme yok ama sürekli duyduğunuz "huuu!!" "aah!!" gibi ünlemleri keşke daha yakışan birileri yapsaymış. Bu sesleri çoğu zaman oyunun eğlencesine kapılıp duymadım ama duyduğum zaman da rahatsızlık verdi doğrusu.

inceleme-mario-big6

ÜZGÜNÜM PRENSES, MARIO BAŞKA BİR KALEDE

Nintendo'yu hepimiz zaman zaman eleştiriyoruz. "Yeni fikr-i mülk yapsa" diyoruz, "cesur davranmıyor" diyoruz, "Türk oyunculara sırtını döndü gitti" diyoruz. Ama bütün bu muhabbetleri komple bir kenara bırakıp yalnızca şu önümüzdeki oyuna bakarsak; ya bu oyun da çok eğlenceli be arkadaş. Hani oyun medyasının Mario oyunlarını biraz abarttığını düşünüyorum. Super Mario 3D World; Witcher'ların, Persona'ların ulaşamadığı puan ortalamalarına sahip, o kadar da değil kanımca ama yine de, en iyisi midir bilmem ama, Super Mario 3D World yapılmış en iyi 3 boyutlu platform oyunlarından biri. Wii U sahibiyseniz oynamamanız düşünülemez. Wii U'nun diğer oyunlarına olan ilginize ve platform oyunlarına karşı beslediğiniz seviye bağlı olarak yeni konsol bile aldırabilir.

inceleme-mario-big8


KÜNYE

SUPER MARIO 3D WORLD (Wii U)
Bulunduğu Platformlar: Wii U
Tür: Platform
Yapım: Nintendo
Dağıtım: Nintendo
Sistem: -
Kutulu Fiyatı: -
Dijital İndirme: Nintendo eShop (50 £)
Yaş Sınırı: -
Dahası İçin: www.mariowiki.com/Super_Mario_3D_World

 

KARNE

Artılar
 
  • Tavan yapmış bölüm çeşitliliği
  • 4 farklı karakter
  • Girilebilecek bir sürü mod
  • Şahane müzikler
  • Pürüzsüz eğlence
 
 
Eksiler
 
  • Biraz fazla sentetik
  • Seslendirmeler

 

SON KARAR: Platform türünün kralı tahtını muhafaza ediyor

NOTU: 8+

inceleme-mario-big9

 

inceleme-mario-big10

YORUMLAR
Parolamı Unuttum