Inkulinati - Erken Erişim İnceleme

Totosuyla boru çalan eşek VS Sir Salyangoz

Orta Çağ rahiplerinin hayatı, birileri kilise ve manastırlarına birileri saldırmadığı sürece fazlasıyla sıkıcıydı. Din adamı olarak seçtikleri yaşam tarzı kısıtlayıcıydı, zamanlarının çoğu dua ederek ya da yazarak geçiyordu.

Fakat insanlar ne denli kısıtlanırsa kısıtlansınlar, uzun ve yorucu işlerle uğraşırken kendilerini eğlendirmenin bir yolunu hep bulmuşlar. Ömürlerini masa başında, kağıtlar ve mürekkepler arasında çoğunlukla aynı kitapları tekrar tekrar yazan rahipler de sayfa süslemelerinde bulmuşlar eğlenceyi. Inkulinati de işte bu resimlerden esinlenen bir sıra tabanlı strateji oyunu.

Bence bir çoğu, asıl esprisi zamanın tozlu sayfalarında kaybolmuş da olsa, çizdikleri resimlerin bizi bugün hala eğlendirdiğini görse, çok mutlu oldurdu. Hem de ne eğlendirmek!

Hildegard üstüme gelme Hildegard, çek tAVŞANLARI ÇEK!!!

Inkulinati kolay bir oyun değil arkadaşlar. Ve bu iyi bir şey. İlk başladığımda kaç defa, “Keşke şurayı şöyle değil de böyle yapsaydım yaa,” dediğim oldu, ya da mesela butonlara dikkatli bakmadığım ve acele ettiğim için tüm planımı kendim mahvettim falan.

Mantığı gayet basit. İki tarafın da birer Inkulinati’si var. Bu, kağıt üzerindeki karakterlerinizi çizen “asıl” Inkulinati’nin avatarı. Ama kendisi de oynanabilen bir karakter ve kazanmak için karşı tarafın Inkulinati’sini yok etmeniz gerek. Satranç gibi. Bir o kadar da kafa gerektiriyor.

Her karakterin farklı bir yürüme ve saldırma mesafesi var. Gerçek Inkulinati’niz de buna dahil. Karakterleri birer kare, yürüme mesafelerinden de ileri itebiliyor. Düşmanlar size çok yaklaşırsa onlara direkt zarar verebiliyor. Aynı zamanda içinde bulunduğunuz savaş alanının da değişik etkileri var. Mesela yerlerden ekstra mürekkep toplayabiliyorsunuz, üstünde durunca karakterleri iyileştiren bulutlar ortaya çıkabiliyor. Geçilemez kapılar, iki yandan peşinize düşen cehennem ateşleri ya da haritada dolanan, her karakteri tek lokmada yutan uçan canavarlar… Ve daha da çeşitlenecek karakterler.

İki dakika sabrederseniz Hildegard tavşan dışında bir şeyler de çiziyor

Bu ay hep erken erişimlerden gitmişim gerçekten, Inkulinati de bu ay erken erişim olarak çıktı, Game Pass’te de mevcut kendisi. Bazı çökme sorunları varmış, fakat ben karşılaşmadım, başında tek seferde çok uzun oturmadığım için olabilir. Fakat ünitelerin dengesi üzerine biraz daha uğraşılması gerekiyor bana sorarsanız.

Şu anda uzak menzilli üniteler, yakın menzilli ünitelere bin basıyor. Evet, bunu dengelemek için bir mini-oyun yaratılmış, farklı sayıların olduğu bir sayaçtan en yüksek hasarı denk getirmeye çalışıyorsunuz ama biraz el göz koordinasyonunuz varsa çoğunlukla yükseğimsi bir sayıyı düşürebilirsiniz. Düşmanların AI’ı bir tık sert vuruyor bana sorarsanız zaten.

Fakat bu zorluk oyunu keyifsiz kılan bir derecede değil. Özellikle düello kısmında karakterleri, haritayı ve diğer özellikleri kafanıza göre ayarlayıp AI’a ya da diğer oyunculara karşı oynayabiliyorsunuz. Ben burada AI’a karşı farklı taktikler denemekten baya keyif aldım.

Uzun süredir beklediğim bu oyunun böyle kuvvetli bir çıkış yapmış olduğunu görmek beni sevindirdi açıkçası. Kesinlikle erken erişimde desteklenmeyi hak eden oyunlardan biri Inkulinati.

Artılar

  • Çok orijinal bir tarzı var, eğer Orta Çağ’a ve bu tür süsleme sanatlarına meraklıysanız ayrıca keyifli
  • Strateji etiketinin hakkını veren bir oynanışı var
  • Yeniden ve devamlı oynanabilirliği çok yüksek
  • Eklenmesi planlanan karakterleri görebiliyoruz, bolca içerik yolda

Eksiler

  • Oğlum bazen düşman AI’a kıyak geçiliyor, farkındayım, çabuk düzeltin onu
YORUMLAR
Parolamı Unuttum