Intel'in Yeni GPU'ları VESA Adaptive Sync Teknolojisini Destekleyecek

Sync'siz bilgisayar kalmasın

AMD'de Freesync, Nvidia'da ise G-Sync olarak karşımıza çıkan adaptive sync teknolojisi nihayet Intel GPU'ları tarafından da desteklenmeye başlanacak. Adaptive sync teknolojisi, ekran kartı ile monitörün birbirleriyle haberleşerek çalışmasını sağlayan ve ekranın görüntü tazeleme oranı ile GPU'nun çizim hızını senkronlayarak ekranda istenmeyen görüntü kayıpları veya yırtılma olarak da bildiğimiz yatay senkronizasyon sorunlarını ortadan kaldıran bir teknoloji. AMD'nin Freesync özelliği de zaten VESA standartlarındaki Adaptive Sync teknolojisine dayanıyordu, Intel de bu yoldan gidecek.

Bu noktada minik bir hatırlatma yapayım. VESA'ın Adaptive Sync teknolojisi firmaların ücretsizce kullanabildiği, açık bir standart. G-Sync ise bir adaptive sync teknolojisi olsa da VESA standardını kullanmıyor, monitörün içinde bunun için ekstradan özel bir donanım var ve fiyatları da bu yüzden daha yüksek oluyor.

AMD'den ayrılarak (orada pazarlama direktörlüğü yapıyordu) Intel'e geçen Chris Hook, bir Reddit moderatörü tarafından konuyla ilgili kendisine yöneltilen soruya adaptive sync'in büyük bir hayranı olduğunu söylemiş ve bunun sonrasında PCGamer, Chris Hook'a daha açık biçimde bunun Intel GPU'larıyla ilgili bir cevap olup olmadığını sorunca da firmanın sözcüsünden 'evet' cevabını almış.

Bu gerçekten de güzel bir haber, aynı açık VESA standardını destekleyen iki büyük firmanın olması belki Nvidia'nın da günün birinde bu standardı desteklemeye başlaması anlamına gelebilir.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum