Intel İşlemcilerde Önemli Bir Güvenlik Açığı Bulundu

İşlemcilerdeki tasarım hatası işletim sistemi yamalarıyla düzeltilecek

Intel işlemcilerinde fark edilen bir donanım hatası saldırganların normalde korumalı olması gereken alt seviye kernel hafızasına erişebileceklerini gösterdi. Bu açığı elbette mevcut işlemcilerde donanımsal olarak kapamak mümkün değil, o yüzden Linux ve Windows'a yazılımsal güncelleme gelecek ve kernel yamalanacak. Windows 10'un yeni yamasının yakında yayınlanması bekleniyor. İşte bu noktada size bir iyi, bir de kötü haberim var.

Önce kötü haberden başlayalım. Yapılacak olan güncellemeler Intel işlemcilerinin performansını ciddi ölçüde etkileyecek. Ne kadar ciddi diye soracak olursanız bu değişikliğin performansa olan etkisinin yüzde 5 ile yüzde 30 arasında olması bekleniyor diyebilirim. Bu miktar tamamen işlemcinin modeline bağlı, daha güncel Intel işlemcilerindeki bazı özellikler performans kaybını düşük seviyede tutabilecek. E peki iyi haber bunun neresinde derseniz, bu değişiklik son kullanıcıları pek etkilemeyecek, özellikle de oyun performansında herhangi bir olumsuzluk yaşamayacağız.

> Intel ve AMD, Nvidia'ya Karşı Güçlerini Birleştiriyor

Yapılacak olan güncelleme kernel belleğini Kernel Sayfası Tablo İzolasyonu (KPTI) ismi verilen bir sistemle kullanıcı işlemlerinden tamamen ayıracak. KPTI yamaları ile kernel tamamen ayrı bir adres aralığına taşınmış olacak ve çalışmakta olan işlemler tarafından görülmeyecek bile.

Zaten performans kaybı da CPU'nun gerek gördüğü taktirde veriye ulaşmak için daha yavaş olan ana belleğe erişmeye çalışmak zorunda olmasından kaynaklanacak. Bu da oyunları veya bizim gibi son kullanıcıları değil daha büyük çaptaki uygulamaları etkileyecek. En büyük sıkıntıyı yaşayacak olanlar Amazon, Microsoft ve Google gibi firmalar çünkü büyük bulut servisleri bu değişimden doğrudan etkilenecek.

Olayın iyice teknik ayrıntıları öğrenmek istiyorsanız The Register'da yayınlanan makaleyi okuyabilirsiniz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum