Intel ve AMD, Nvidia'ya Karşı Güçlerini Birleştiriyor!

Eski düşmandan dost oluyormuş

AMD ve Intel'in işbirliğine gidiyor oldukları haberi gündeme bomba gibi düştü desem yeridir. Sonuçta işlemci piyasasının iki büyük ismi AMD ile Intel arasında temeli 1975 yılında atılmış olan ve uzun yıllardır süren bir ciddi bir rekabet var. O yıl AMD Intel 8080'i ters mühendislik uygulayarak klonlamış ve Am9080 işlemcisiyle mikroişlemci pazarına adım atmıştı.

Intel ile Nvidia arasındaki ilişkinin de parlak olduğunu söylemek mümkün değil. Intel ile Nvidia arasında 2009 yılında bir lisans anlaşmazlığı olmuş ve iki taraf da birbirini mahkemeye vermişti. Bu davaların sonucunda ikisi aralarında anlaşma imzalamış ve Intel, Nvidia'ya toplam 1.5 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti. Yani aslında Intel için AMD bir bakıma düşmanının düşmanı oluyor bu durumda.

Neyse bu minik tarih bilgisinden sonra konumuza dönelim. Baş rakipler AMD ve Intel işbirliğine gittiklerini resmi olarak duyurdular ve ince dizüstü bilgisayarlara en üst seviyede oyun özellikleri getirmeyi hedefleyen, içinde AMD Radeon grafik çekirdeği bulunan bir Intel Core mikroişlemci üzerinde çalıştıklarını açıkladılar. Bu gerçekten de çok büyük bir haber, bu AMD-Intel yongası Intel'in 8. nesil H-serisi Core yongasını geliştirecek ve 2018'in ilk çeyreği gibi son derece yakın bir zamanda da piyasaya sürülecek. Yeni yonganın isminin Kaby Lake G olacağına dair söylentiler var ama Intel sözcüsü bu iddiayı şimdilik doğrulamadı.

Bu yeni yonga üzerinde her iki firma da çalışmış olsa da projenin fikir babası Intel, firmaların yaptığı açıklamaya göre AMD'ye teklifi bizzat Intel götürmüş. Bunu belki bilmiyor olabilirsiniz ama hem PlayStation 4'ün, hem de Xbox One X'in GPU'larını AMD sağlıyor. Yani bu yeni ürün benzer bir gücü Intel tabanlı dizüstü bilgisayarlarına getirecek olursa dengeleri ciddi biçimde değiştirebilir.

Intel, Radeon GPU sürücüleri için AMD ile birlikte çalışacak, hedefleri yeni bir oyun yayınlandığında hemen o gün oyunun performansını geliştirecek sürücüleri yayınlamak. Bu işbirliğinin Intel'in kendi entegre grafik yongalarının akıbetini nasıl etkileyeceği, ya da Nvidia'nın karşısına çıkacak bu yeni ve güçlü rakibe nasıl tepki vereceği ise henüz bilinmiyor.

Intel'in aşırı teknik bilgi içeren resmi açıklamasını kendi sayfasında okuyabilirsiniz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum