İsviçreli Futbolseverlerden Young Boys-FC Basel Maçında eSpor Protestosu

Taraftarların espor ile imtihanı - Nerede kaldı "spor dostluk kardeşlik"

İsviçre futbol liginde geçtiğimiz hafta sonu oynanan Young Boys – FC Basel maçı ilginç bir protestoya sahne oldu. Maçın 15 dakikası oynandığı sırada çok sayıda seyirci sahaya tenis topu ve Playstation kontrolörü atmaya başladı. Birkaç dakika süren protestolar sırasında her iki takım taraftarları anti-espor pankartları açıp tepkilerini ortaya koydular. Protestonun gerekçesi ise, oldukça ilginçti: Esporun, İsviçre'deki futbol takımları üzerinde etkisinin her geçen gün artması.

FC Basel'in FIFA espor takımı bulunurken Young Boys'un bir espor takımı yok. Fakat yakın dönemde lig yönetiminin resmi bir espor turnuvası düzenleyeceği ve her takımın bu turnuvada yer almasının planlandığı iddia ediliyor. Protestoların çıkış noktasını da bu iddialar oluşturuyor.

Bir başka değerlendirmeye göre, Basel taraftarlarının tepkisinin kaynağı, takımlarının bir futbol kulübü gibi değerlendirilmeyip bir ürün gibi pazarlanmaya başladığını düşünmeleri. Onlara göre, kaynaklar futbol takımına harcanmalı, "marka"ya değil. Taraftarlar kulüplerinin, zihinlerindeki futbol kulübü kültürüyle bağdaşmayan bir yöne doğru evrilmesinden endişe ediyorlar.

Taraftarların böylesine tepki vermesini gerektirecek boyutlarda bir sorun var mı, bunu zaman gösterecek. Ancak esporun etkisinin her geçen gün artması ve bunun da beraberinde yeni tartışmalar getirmesi kaçınılmaz görünüyor. Nitekim son dönemde esporun olimpiyatlara dahil edilip edilmemesi yönündeki tartışmalar da bu görüşü destekler nitelikte.

Deloitte tarafından yapılan bir çalışmaya göre, 2020 yılında küresel espor piyasasının büyüklüğü yıllık 1,5 Milyar $ düzeyine çıkabilir. Aynı çalışmaya göre espor taraftarı sayısı ise 600 milyon kişiye yükseleceği öngörülüyor. Bu verileri de göz önünde bulundurduğumuzda; esporun gelecekte daha çok gündem işgal edeceğini söylemek mümkün.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum