Kimdir? - Jango Fett

Baba Fett'in hikayesi

The Mandalorian ile birlikte popülerliği katlanan Boba Fett'in kendi dizisi şu sıralar Tatooine'de yargı dağıtıyor. Lakin Boba'dan önce Jango vardı. Yani aslında önce Boba vardı ama teknik olarak Jango daha önceydi. İşin içinde Star Wars olunca kim önce kim sonra tam bir kaos oluyor... Neyse konumuza yani Jango'ya dönelim, burada anlatacaklarım Baba Fett'in hikayesi. 

Jango'nun hayat hikayesi genel olarak Mandalorian hikayesiyle benzeşiyor. Mandalorlar tarafından bulunup yetiştirilen Jango oldukça başarılı bir kelle avcısı. Memleketi olan Concord Dawn'da büyüyen Jango, bu kelle avcılığı hayatına atılmadan önce Mandalorian iç savaşlarında da kan döküyor. Count Dooku'nun kendisini işe almasından sonra ise hayatı değişiyor. Bu iç savaşın bir diğer özelliği de Jango'nun ve sonradan Boba'nın giydiği o meşhur zırhın ilk ortaya çıkış yeri olması. Klon savaşları öncesi bazı işler yapan Jango'yu filmlerde ilk gördüğümüz yer olan Kamino'ya götüren şey de yine Count Dooku ya da sith adıyla Darth Tyranus. 

Jango'nun genetik koduyla üretilen devasa bir klon ordusu ve sonrasında yaşanan klon savaşları zaten Star Wars'un en çok işlenen konularından birisi. Biz takvimlerimizi biraz daha geriye saralım. Aslında Jango Fett için hayat kelle avcılığına gidecek gibi gözükmüyordu. İç savaşlar başlayana kadar oldukça sağlam bir tedrisattan geçen Jango, komando olarak da epey başarılı işler çıkarıyordu. Lakin işin içerisine Star Wars'un karanlık yüzü girdi ve Mandalorlar ile Jango'nun arası epey açıldı. Bir dönem zırhı da elinden alınan Jango'ya tam zamanlı bir kelle avcılığından başka seçenek kalmamıştı. 

Kamino'ya uzanan yolculuktan önce Naboo istilası dönemlerinde Count Dooku ile tanışması neredeyse tüm galaksinin kaderini değiştirdi. Tam tamına yirmi milyon kredi karşılığında genetik kodlarını bir klon ordusu için satan Jango Fett'in bir diğer arzusu da genetiğiyle oynanmamış bir klondu. (Adamdaki lükse bak sanki organik domates seçiyor) Bu klonun büyüyüp Boba Fett olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak Jango sadece genetik kodlarını satmakla kalmamış farkında olmadan Sithler ile uzun çaplı bir işbirliğine de başlamıştı. Daha sonrasında Boba ile Darth Vader'ın işbirliğini düşününce Boba Fett'in gerçekten aynı zekaya sahip bir klon olduğunu görebiliyoruz. 

Boba biraz büyüdükten sonra beraber çok sayıda kelle avcılığı görevine çıkan baba-oğul en nihayetinde oldukça sağlam bir bağ kuruyor. Hatta bu görevlerin bir tanesinde Boba Fett ilk defa adam öldürüyor. Sonrasında babasından övgüyü kapan Boba'nın çocukluğunun da pek sağlıklı geçtiğini söylemek mümkün değil. Gerçi Star Wars Evreni içerisinde yaşayıp mutlu çocukluk geçirmek pek mümkün bir olay gibi gözükmüyor. 

İlkler Unutulmaz

Kamino'da ekmek elden, su gölden rahat bir hayat sürecekken Jango'yu bir sıkıntı basıyor. Fett tecrübesindeki birisi için oldukça basit bir iş olarak Griph isimli bir adamın kaçan Twi'lek sevgilisini bulup geri getirecek. Bu esnada işler daha karman çorman hale geliyor ve bir dizi başka kelle avcısı da görevin parçası oluyor. En nihayetinde kelle avcılığının altın kuralı devreye giriyor ve Boba-Jango ikilisi büyük bir komploya düşüyorlar. Boba ölümle karşı karşıyayken sakladığı blasterı ile iki kelle avcısını da oracıkta öldürüyor. Jango ise bu sahneden epey duygulanıp, hayatı boyunca daha iyi bir varis düşünemediğini söylüyor. "Babasının oğlu" misali ilk kez adam öldürmenin tadını alan Boba'nın sonrasında yaptıkları ise malumunuz...

Klon savaşları yaklaşırken Padme Amidala'ya yapılan suikast girişimiyle de bağlantısı olan Jango Fett artık Jediların da radarına giriyor. Tedarikini bizzat Jango Fett'in sağladığı suikastçı Zam Wesell'in Padme'yi öldürme görevinde başarısız olması Jango'nun da ilk defa açığa çıkmasına neden oluyor ve bu da bir kelle avcısı için yolun sonu anlamına geliyor. Obi-Wan Kenobi'nin kendisini Kamino'da ziyaretini öğrenince epey kıllanan Jango'nun sonu için de çanlar çalmaya başlıyor. Kenobi'den canını zor kurtaran Jango, Genosis'e kaçıyor.

Genosis'te Anakin, Padme ve Kenobi esir düşünce paçayı kurtardığını düşünen Jango'nun sonunu getiren olay da yine kendi elinden geliyor. Droidler ve klonların ilk kez karşı karşıya geldiği Genosis savaşı sırasında Count Dooku'ya güvenmenin cezası ağır oluyor. Tarihin gördüğü en kudretli Jedi ustalarından Mace Windu'ya kafa tutunca kellesi gövdesinden ayrılıyor. Sonrasında Boba'nın kaskı alıp üzülmesi epey duygusal bir sahneydi ama o kask içinden kafa nasıl düşmedi hala merak ediyorum. 

Star Wars Evreni içerisinde muhtemelen en fazla çocuğa (gerçi tam olarak çocuk da değil genetiğiyle oynanmış klon evlatlar) sahip olan Jango'nun savaşlarla geçen hayatı boyunca bırakabileceği tek miras Boba Fett'ti. Yaşamının her anında bunun bilincinde olan Jango, Boba'ya daha ufak yaşlarında çok fazla şey öğretti. Göçüp gittiğinde geriye evrene korku salan bir gemi ve galaksinin en iyi kelle avcılarından birisi kaldı. 

Sevgi Kelebeği-1

Boba Fett ile tanıştığımız ama aslen Jango Fett'e ait olan ikonik uzay gemisi Slave I'in adı tahmin edebileceğiniz sebeplerden ötürü değiştirildi. Baba oğul kelle avcılığı yapan insan kaçakçılığından kiralık katilliğe her işi yapmış Fettlerin gemisinin adı Butterfly ya da Strawberry gibi bir şirinlik timsali olacak değildi ya? Geminin adı değiştikten sonra Legoları bile apar topar piyasadan kaldıran Lucasfilm Slave 1 için artık Boba Fett'in uzay gemisi adı kullanılıyor. Jango'nun esamesi bile okunmuyor yani. Özünde Firespray-31 cinsi bir gemi olan eski Slave-1'in arkadan bakınca yaşattığı tedirginlik hissi ise halen devam ediyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum