John Carmack, Microsoft'a Göz Kırptı: 'Eski Oyunlarıma Dönebilirim'

Baltalar gömülüyor

Dün gündeme bomba gibi düşen Microsoft - Bethesda olayının ardından açıklamalar da art arda gelmeye başladı. Bu dev satın alma hakkında konuşan ve buna son derece olumlu bakan isimlerden biri de oyun dünyasının efsane isimlerinden biri olan John Carmack.

Gündemi takip edenler John Carmack ve ZeniMax arasındaki sorunları hatırlayacaklardır. ZeniMax 2009 yılında id Software'in satın almış, 2013 yılında ise Carmack stüdyodan istifa ederek VR geliştirme işine yoğunlaşmayı tercih etmişti. Ancak sonrasında ZeniMax, Oculus'a dava açtı ve Oculus Rift başlığı geliştirilirken ZeniMax'in fikri mülklerinin kullanıldığını iddia etti. Hatta doğrudan suçlanan kişi de John Carmack'tı. İddiaya göre Carmack istifa ettiğinde beraberinde binlerce belgeyi ve iç geliştirme aracını da götürmüştü. Mahkeme ZeniMax lehine karar verdi ve Oculus 500 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum oldu, zaten sonrasında Carmack gerçekten de VR kodlarını ZeniMax'te çalıştığı dönemde geliştirmeye başladığını itiraf etti.

Sonrasında Carmack da ZeniMax'e 22.5 milyon dolarlık karşı dava açtı ve id Software satın alımından kendisine ödenmesi gereken paranın ödenmediğini söyledi. Bu karşılıklı davalar 2018 yılında anlaşmayla sona erdi ama ikili arasındaki kara bulutlar tabii ki ortada kaldı.

Ancak artık ZeniMax, Microsoft'un bünyesinde ve Carmack da bundan pek bir mutlu:

"Harika! Bence Microsoft, oyun serileri için çok iyi bir ebeveyn firma ve bana karşı da bir garezleri yok, belki de eski oyunlarımdan bazılarına geri dönebilirim" diyor Carmack.

Wolfenstein 3D, Doom, Quake ve Commander Keen'in yaratıcılarından olan Carmack, id Software'in çok sayıda oyununda da programlama ve tasarım yaptı. Acaba Carmack imkan bulsa ilk olarak hangi seriyi diriltirdi?

YORUMLAR
sSnake
22 Eylül 2020 16:31

Microsoft o kadar markayı aldıktan sonra seni de üstüne kendi projelerinin başına tekrar alırsa deli manyak şeyler olur.

Akcan
22 Eylül 2020 15:22

quake tabiiki de 

Parolamı Unuttum