Mobil Ortamın Ağır Abileri

Sıkı mobil oyuncularına tavsiyeler.

 Akıllı telefonlar ve tabletler oyun bakımından harika şeyler. Oyunlarla alakâsı olmayan milyonlarca insanı oyunlarla tanıştırdılar, çocuğu oyun oynadığı için kızan anne-babaların ılımlılaşmasını sağladılar, otobüslerde veya tuvaletlerde geçen saatlerin yoldaşı oldular...

Ama kabul edelim ki mobildeki oyunların %99’ ıbıdı zıbıdı şeyler, PC ve konsol oyunlarını seven bizim kitleyi pek de tatmin etmiyorlar. Peki geriye kalan %1? İşte o %1’den gözümüze çarpan, PC’de veya konsolda olsa gayet de oynanası oyunlardan bazılarını derledik bu sayfalarda.

Not: Mobile özel oyunlara yer verelim istedik bu dosyada. Yani önce mobile çıkmış, sonradan PC ve konsola port edilmiş The Room, Leo’s Fortune, Hitman Go gibi yapımları veya tam tersi, PC ve konsola çıkmış, sonradan mobile port edilmiş Planescape: Torment, Star Wars: KOTOR, Final Fantasy VII gibi yapımları es geçtik. Bilginize.

Bu dosya konusu Oyungezer dergisinin 2017 Ağustos sayısında yayınlanmıştır.

Chaos Ring Serisi (Eren E.)
Yapım: Square Enix
Yaş Sınırı: 18+
Son Güncelleme: 4 Ağustos 2016 (Chaos Rings III)
Fiyatı: 74 TL (Android), 70 TL (iOS) (Chaos Rings III)
Oyun İçi Satın Alma: Yok

Tabletinizde veya telefonunuzda tam teşekküllü, kazanmak için para harcamak gerekmeyen ve adam gibi hikâyesi olan bir JRYO arıyorsanız Chaos Rings’ten uzağa bakmayın. Media Vision ve Square Enix ortaklığıyla geliştirilen seri tam parasını verip aldığınız bir mobil oyun (ucuz da değil pek) ve iyi ki öyle zira bu sayede pay to win öğeleri veya “Enerjinin dolmasını istiyorsan şu paketi al, ölümü gör al!” diye sağdan soldan reklamlar çıkmıyor. Veya bir seviye atlamak için saatlerce grinding kastırıp kurdeşen döktüren bölümler de yok bu oyunlarda. Aksine ya bir eşyayla büyünüzü dolduruyorsunuz, ya paşa paşa hana gidip uyuyorsunuz veya bekliyorsunuz dolmasını. Savaşlar zevkli ve çok da yavaş ilerlemiyorsunuz senaryo kısmında. Üç boyutlu ve standardın üstünde bir animasyon kalitesine sahip olmasıysa ayrı bir güzellik. Sıra tabanlı savaşlar, gezilebilir geniş bir dünya, upuzun bir senaryo ve toplanabilir bir sürü yeteneği görünce türü sevenler evlerinde hissedecektir kesin. Konumuz yine genç ve güzel/yakışıklı arkadaşlardan kurulu bir ekibin dünyayı kurtarmaları üzerine kurulu olsa da konsol tipi RYO’ların mobilde kusursuz bir yeniden yaratımı Chaos Rings serisi. Keşke bu kadar pahalı olmasaydı ama...

Demon's Rise Serisi(M. İhsan)
Yapım: Wave Light Games
Yaş Sınırı: 16+
Son Güncelleme: 21 Nisan 2017 (Demon’s Rise 2)
Fiyat: 22 TL (Android), 28 TL (iOS) (Demon’s Rise 2)
Oyun İçi Satın Alma: Yok

Normalde RYO ve sıra tabanlı strateji oyunlarını çok sevsem de bu türlerin mobil platformlardaki sığ kuzenleriyle yıldızım bir türlü barışmamıştı. Ta ki Demon’s Rise ile tanışana kadar. X-COM ve HOMAM’ın sıra tabanlı savaşlarını baz alan yapımda 6 kişilik bir ekip kurup fantastik bir diyardaki maceralara atılıyoruz. 25 farklı karakter arasında klasik sınıfların yanı sıra yarı-dev ve minotor gibi çok ilginç şeyler de var. Çok dengeli bir oyun değil gerçi ama savaşlara bir kez başladınız mı gerisi hiç umurunuzda olmuyor doğrusu.

Kritika: The White Knights (Emre K)
Yapım: Gamevil
Yaş Sınırı: 12+
Son Güncelleme: 7 Temmuz 2017
Fiyatı: Ücretsiz (Android ve iOS)
Oyun İçi Satın Alma: Var

Açıkçası yeni oynamaya başladığım bir mobil oyun Kritika. Özünde bir seriymiş ama ben kendisiyle daha önce tanışma fırsatı bulamadım. Ama şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki Kritika: The White Knights sadece Android platformunda oynayabileceğimiz az sayıda güzel ve ücretsiz rol yapma oyunlarından biri. Oyunun kontrol mekanizması oldukça sade ve kendisine 3 dakika içinde alışmanız mümkün. Farklı yeteneklere sahip karakterlerden birini seçerek kendi yolunuzda ilerlemeye başlıyorsunuz. Oyunun sesleri, efektleri ve görselliği oldukça başarılı. Hem hikâye hem de diğer oyunculara karşı mücadele edebildiğiniz Kritika için genel olarak kullanıcıların yorumu da oldukça olumlu.

The End of the World(M. İhsan)
Yapım: Sean Wenham
Yaş Sınırı: 16+
Son Güncelleme: 10 Aralık 2015
Fiyat: Ücretsiz (Android), 3.50 TL (iOS)
Oyun İçi Satın Alma: Yok

Bu yapıma oyun demek biraz yanlış olur aslında. Çünkü kendisi çok kısa bir sürede, 15 dakikada bitirebileceğiniz acıklı bir aşk hikâyesi, hatta bir sanat eseri. Yapımcısı oyunu sevgilisinden ayrıldıktan sonra yaşadıklarından yola çıkarak hazırlamış, ki bunu çok derinden hissediyorsunuz. Yakın zamanda sevdiğiniz birini kaybettiyseniz ya da sevgilinizden ayrıldıysanız uzak durunuz. İki farklı sonu olduğunu da şuraya sıkıştıralım.

Horn (Merve)
Yapım: Phosphor Games
Yaş Sınırı: 12+
Son Güncelleme: 4 Şubat 2014
Fiyat: 6 TL (Android), 7 TL (iOS)
Oyun İçi Satın Alma: Var

“Üzerinize afiyet bir uyumuşum, bütün memleket lanetlenmiş de duymamışım vallahi” klişesini başarıyla işlediği için kamyonla övgü almış, aksiyonlu bir RYO Horn. Steam gibi bir pınar dururken telefonumu “eh” RYO’larla yormaya sıcak bakan birisi değilim fakat fragmanı görünce aklım biraz çıktı, yalan yok. Üstelik akıcı bir oynanışı var, dokunmatikte kafayı yedirtmiyor insana. Rol yapmadan duramıyorsanız siz de cüzi bir miktara Horn’u edinip trende, otobüste, akraba ziyaretinde oynayabilirsiniz. Biraz eski olmasına rağmen parayı hak eden mobil RYO’lardan.


Fire Emblem Heroes (Sabri)
Yapım: Nintendo
Yaş Sınırı: 12+
Son Güncelleme: 7 Temmuz 2017
Fiyat: Ücretsiz (Android ve iOS)
Oyun İçi Satın Alma: Var

Nintendo’nun mobil oyun sektörüne girmesi kaçınılmaz bir şeydi artık, bunu kabul etmek lazım. Sonuçta şu anki Nintendo’yla 1990’ların Nintendo’su arasında sevsek de sevmesek de çok fark var, özellikle maddi açıdan. Çoğu Japon oyun yapımcısı gibi Nintendo da mobil oyun sektörüne adım atmak için yol hazırlıyordu kendine ve bunun ilk düzgün meyvesi de Fire Emblem Heroes oldu. Oyunun oynanışından karakterlerine, tam manasıyla bir mobil Fire Emblem oyunu olmasının yanı sıra seriyi bilen bilmeyen herkese de açık bir oyun. Tabii ki her çoğu mobil oyun gibi bazı kısıtlamalar var, ancak Nintendo oyuna “alabildiğimiz kadar parayı alıp tüyelim” ilkesiyle yaklaşmadığından sürekli güncelleniyor ve oyuncuların geribildirimlerine de önem veriyorlar. Strateji RYO/J-RYO türlerini seviyorsanız ve Nintendo’nun mobil platformda neler yapabileceğini görmek istiyorsanız mutlaka bakmanız gereken oyunlardan biri.

Kingdom Hearts X(Eren E.)
Yapım: Square Enix
Yaş Sınırı: 7+
Son Güncelleme: 19 Temmuz 2017
Fiyatı: Ücretsiz (Android ve iOS)
Oyun İçi Satın Alma: Var

Seksenyzüzbinmilyon Kingdom Hearts oyunu olduğunu biliyorsunuzdur belki. Hemen hemen tüm platformlara yayılmış bu devasa külliyat mobile de uğramasa olmazdı. Lakin X’nin (“ki” okunuyor) durumu biraz daha farklı ve sıradan bir mobil oyunun aksine serinin lore’una eklediği kısımlar mevcut. Oynanış olarak grinding tabanlı olsa da kendine özgü savaş sistemi Kingdom Hearts ruhuna uygun ve gayet zevkli. Ana seriden tanıdık mekanlar, karakterler ve özellikle İlk Keyblade Savaşı’nın nedenleriyle alakalı olan öyküsü sizi epey bir oyalayacaktır. Seriyle haşır neşir olanlar es geçmesin.

Last Day on Earth: Survival (Nurettin)
Yapım: Kefir
Yaş Sınırı: 16+
Son Güncelleme: 18 Temmuz 2017
Fiyatı: Ücretsiz (Android ve iOS)
Oyun İçi Satın Alma: Var

Mobil cihazlarda oynadığım hayatta kalma oyunları genelde hep strateji türündeydi. Last Day on Earth’ü de kurarken bu yüzden beklentim fazla değildi. Ama Bin Kunduz adına! Oyun hiç beklemediğim şekilde iyi çıktı sayın izleyiciler. Hatta şöyle diyeyim; oyun mekanikleri açısından birçok bağımsız masaüstü yapımdan daha iyi.

İlk iş olarak sunuculardan birini seçip oyuna dalıyorsunuz. Etrafınız kıyamet, sessiz, ırak bir arazi. Buradan malzeme toplayarak içinde kalacağınız sığınak evinizi yapıyorsunuz. Zombi geberttikçe ve çevreden materyal topladıkça tecrübe puanı kazanıp seviye atlıyor, böylece yıkanacağınız duştan, üzerinize giyeceğiniz S.W.A.T zırhına kadar her şeyin kilidini zamanla açabiliyorsunuz. Mobil oyunlarındaki klasik enerji harcayarak haritada hareket etme kuralı bunda da var. Dilerseniz parayla enerji satın alabiliyorsunuz. Gittiğiniz yerleri yağmalarken çok daha zorlu zombilerle karşılaşıyor, hatta diğer oyunculara karşı savaşmak zorunda kalıyorsunuz. Ölürseniz eşyalarınız gidiyor ve inanın bu insanı çok zorda bırakan bir şey. Yıkanıyor, tuvaletinizi yapıyor, havuç dikiyor, motor tamir ediyor, radyo istasyonu kuruyor ve yerleşkenizi hem zombilerden hem de oyunculardan korumaya çalışıyorsunuz. Kesinlikle deneyin, pişman olursanız bana gelin, kaybettiğiniz zamanı size soğuk şakalarla iade edeyim.

Real Racing Serisi (Ares)
Yapım: Electronic Arts
Yaş Sınırı: 3+
Son Güncelleme: 17 Temmuz 2017 (Real Racing 3)
Fiyatı: Ücretsiz (Android ve iOS) (Real Racing 3)
Oyun İçi Satın Alma: Var

Türüne göre her oyunu telefonda oynama yanlısı değilsem de itiraz edemeyeceğim bir gerçek var ki kaliteli araba yarışı oyunları her platformda oynanır. Grafikleri güzel, kontrolleri ve oyun motoru beklentimin de üzerinde olduğu için ilk denediğimde çok şaşırmıştım. Sanal ortamda araba kullanma konusundaki başarısızlığım PS1 günlerine dayansa da Real Racing serisi, özellikle de 3. oyun oyuncuyu sıkmadan zaman geçirtmeyi başarıyor. Başta virajlar olmak üzere yarışın dikkat ve beceri gerektiren anlarında oyun hakimiyetinin sizde olduğunu hissediyorsunuz. Sınırlı da olsa arabaların performansını arttırabileceğimiz geliştirme özelliği de ayrı bir hava katıyor. Araba, pist ve yarış çeşitliliği ile çevrimiçi veya yapay zekâya karşı yarışabileceğiniz 4000’den fazla opsiyon ile türü sevenler mutlaka göz atmalı.

Zenonia Serisi(Sabri)
Yapım: Gamevil
Yaş Sınırı: 12+
Son Güncelleme: 13 Mart 2017
Fiyatı: Ücretsiz (Android ve iOS)
Oyun İçi Satın Alma: Var

Mobil oyunlar genellikle hep gündelik, vakit öldürmelik oyun arayan oyuncuların baskın olduğu bir platform olarak görülüyor. Hatta dürüst olayım evet, çoğunlukla da öyle. Candy Crush’ların, Pet Rescue’ların ve onların kopyalarının arasından bizim gibi mobil platformda da doğru düzgün oyun arayan insanlar için Zenonia serisi elmas gibi parlıyor. Serinin ilk oyununun zamanında PSP ve DS için de çıkmış olmasının mı etkisi bilmiyorum, ancak mükemmel olmamasına rağmen telefonunuzda ya da tabletinizde tecrübe edebileceğiniz en iyi aksiyon RYO’larından biri. Oyunun konsol hissi veren oynanışı, animasyon ve 16-bit grafik tarzı ve espri anlayışı bomboş bir mobil RYO’su değil, gerçekten de üstünde emek ve zaman harcanmış, tam manasıyla bir oyun oynuyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Karakter isimlerinin bayağı kötü olduğundan, görevlerin ve dövüş sisteminin kendini tekrar ettiğinden eksi olarak bahsedecektim ancak şu an onları koca AAA oyunlar bile yapıyorken mobil oyunun yapmasında pek de sıkıntı yok bence. Ama Regret diye ana karakter ismi mi olur ya? (benim Persona’larda verdiğim karakter isimlerini sayayım sana o zaman: Error, Mistake ve Failure :)

Infinity Blade Serisi(Eren E.)
Yapım: Epic Games
Yaş Sınırı: 12+
Son Güncelleme: 30 Nisan 2015 (Infinity Blade III)
Fiyatı: 25 TL (iOS) (Infinity Blade III)
Oyun İçi Satın Alma: Var

Bir Epic Games vardı, onlara ne oldu derseniz cevabı burada. Her ne kadar kendileri şu an harıl harıl Unreal Engine geliştiriyor olsalar da 2 yıl öncesine kadar iOS platformlarına özel Infinity Blade serisiyle de epeyce meşgul oldular. Oyunda kahramanınızın omuz kamerasından doğru zamanda doğru hareketleri yaparak düşmanlarımızı harcamaya çalışıyoruz. Bu basit konsept hem görsel muhteşemlik hem de bağımlılık yapıcı bir tasarım çeşitliliğiyle sunulunca saatlerce oynatan ve cidden zorlayan bir oyun deneyimine dönüşüyor. Özellikle 2. oyunu yapılmış en sağlam mobil oyunlardandır. Fantastik dünyaları ortaçağ aksiyonuyla buluşturan bu ilginç ve sürükleyici yapımı özellikle iPad sahipleri kaçırmasınlar.


Rick and Morty: Pocket Mortys (Nurettin)
Yapım: Adult Swim
Yaş Sınırı: 7+
Son Güncelleme: 13 Temmuz 2017
Fiyatı: Ücretsiz (Androidve iOS)
Oyun İçi Satın Alma: Var

Rick and Morty izlemeyi seviyorsanız bir de Pokémon oyunlarının hayranıysanız Pocket Mortys’i benim aksime seveceksiniz. Ben hiçbir zaman Pokémon oyunlarına ısınamadığım için farklı boyutlarda gezip Morty topladığınız, Morty’leri diğer Morty’lerle kapıştırdığımız bu oyuna da ısınamadım. Oyunda zibil sayıda toplayabileceğiniz Morty var. Benim olumsuz konuştuğuma bakmayın, sadece Pocket Mortys ile dokumuz uyuşmadı ama eminim aranızda bu tür oyunları seven birçok kişi vardır. Oyunun temasının Rick and Morty olduğunu da düşünürseniz, neden denemeyesiniz?

Game Dev Story(Ares)
Yapım: Kairosoft
Yaş Sınırı: 3+
Son Güncelleme: 25 Nisan 2017
Fiyatı: 9 TL (Android), 18 TL (iOS)
Oyun İçi Satın Alma: Yok

Aklınıza gelebilecek her türlü mesleğin/konunun simülasyon oyunlarını mobil platformlar için geliştiren Kairosoft’un en sevdiğim oyunu, oyun yapımcılığına soyunduğumuz Game Dev Story. Personelin özellikleri doğrultusunda yaptığımız oyunların kalitesi, ne kadar beğenildiğini ve genel olarak şirketimizin popülaritesi ile gelirini etkiliyor. Fuarlara katılarak oyunlarımızı tanıtmak ve firmaların açıkladığı yeni konsollara da oyun çıkartmaya çalışmak gibi küçük atraksiyonlar eşliğinde şirketimizi büyütmeye ve oyun dünyasında bir yıldız olmaya çalışıyoruz.

Marvel Future Fight(Emre K.)
Yapım: Netmarble
Yaş Sınırı: 12+
Son Güncelleme: 4 Temmuz 2017
Fiyatı: Ücretsiz (Android ve iOS)
Oyun İçi Satın Alma: Var

Neredeyse tüm Marvel karakterleriyle otobüs yolculuklarınızı küçük maceralara çevirmenin en eğlenceli yollarından biri bence Marvel Future Fight. Marvel sinematik evrenine paralel hikâyeler barındıran güncellemelerin eksik olmadığı RYO’muz, çok etkisinde kaldığımız bir Marvel filminin ardından telefonumuza sarılmamıza da vesile oluyor. İstila edilmiş dünyamızda S.H.I.E.L.D güçten düşmüş, Avengers dağılmış. Bu demek oluyor ki ailemizin süper kahramanlarının bize ihtiyacı var. Yaptığımız günlük görevler ve kazandığımız deneyimler sayesinde kendi oluşturduğumuz süper kahraman topluluğumuza seviye atlatıp arenadaki yerimizi üst sıralara taşımaya çalışıyoruz.

Mobil oyunlardan alışkın olduğumuz enerjiniz varsa ilerleyin yoksa satın alın sistemi Marvel Future Fight’ta da mevcut. Gerçi bu durum gözlerinizin dinlenmesi ve telefonunuzun alev almaması adına iyi bir şey. Her karakter için birkaç güzel kostüm de mevcut oyunda. Ayrıca oyun içinde yer alan konsept çizimler oldukça başarılı. En son güncellemesinde karşımıza Spieder-Man’ın ezeli düşman topluluğu Sinsiter Six dahil olmuş ve hatta geçen ay X-Men üyeleri dahi eklendi. Mobil oyun ve çizgi roman sever bir kimseyseniz telefonunuzda bulunmasında pek bir sakınca yok oyunun. Yeterli veri alanınınız kalmayınca silersiniz ne olacak?

Lonewolf (Nurettin)
Yapım: FDG Entertainment
Yaş Sınırı: 18+
Son Güncelleme: 19 Temmuz 2017
Fiyatı: Ücretsiz (Android ve iOS)
Oyun İçi Satın Alma: Var

Keskin nişancı tüfeği ile suikast düzenlemeyi kim istemez, değil mi? (Immm... Ne desem bilemedim şimdi Nurettin - Ö). Bir suikastçının en karizma haline büründüğü karakteri canlandırmak istiyorsanız buyurun Lonewolf’a. Verilen görevleri keskin nişancı tüfeğiyle tereddütsüz yerine getiren bir suikastçıyı oynuyorsunuz. Her bölümde size verilen hedefleri teker teker indirirken, bir sonraki işiniz giderek zorlaşmaya başlıyor. Daha uzaktan kurbanınızı vurmanız gerekirken merminin düşme payını hesaplıyorsunuz. Bunları başarırsanız güçlü esen rüzgârı da hesap ederek bu sefer merminin alacağı eğimi işe katmanız gerekiyor. Her görevi bitirdiğinizde kazandığınız kanlı parayla silahınıza yeni eklentiler takabiliyorsunuz. Örneğin Range Finder adında merminin hangi mesafeden nereden vuracağını gösteren bir cihaz var. İşinizi bayağı kolaylaştırıyor ama dürbünü çok hareket ettirirseniz gene ıskalayabiliyorsunuz. Eğlencelik, çerez bir oyun Lonewolf. Bölüm aralarında gayet güzel hazırlanmış çizgi roman tarzındaki geçişler bir mobil oyun için gayet kaliteli ve oyuncuyu havaya sokuyor. Oynama süresi az ama, şimdiden uyarayım.

Final Fantasy: Brave Exvius(Eren E.)
Yapım: Square Enix
Yaş Sınırı: 12+
Son Güncelleme: 15 Haziran 2017
Fiyatı: Ücretsiz (Android ve iOS)
Oyun İçi Satın Alma: Var

FF oyuncularını ilk 6 oyununu severler ve serinin 7’den sonra girdiği yolu severler olarak 2’ye ayırabiliriz kanımca. İlk 6 oyun klasik JRYO formüllerinde ilerlerken 7. oyundan sonra seri çehre değiştirmiş ve bugünkü haline gelmiştir (ben 6’dan itibaren derdim - Ö). İşte Brave Exvius o eski kafa FF formülüne uygun, kendi özgün hikâyesini FF külliyatından karakterlerle birleştiren bir oyun. Bol grind istemesi haricinde kesinlikle pay to win olmayan, özellikle müzikleri, 16 bit görselliği ve sıra tabanlı derin savaş sistemiyle gayet kaliteli bir yapım. Asi bir prens olarak dünyayı dolaşıp sorunları çözerek sadık kankanız ve kurtardığınız gizemli kızın yardımlarıyla ilerliyorsunuz. Karşınıza çıkan hemen her şeyin FF tarihinde bir yeri olması, her oyundan kahramanları yanınıza çağırabilmek ve onları geliştirmek korkunç zevkli ve bu upuzun bir oyun deneyimi. Hani bunu FF Classics ismiyle piyasaya sürseler gayet de alıp oynardık parayla, o derece sağlam ve nitelikli bir yapım. Bu arada genel olarak bu kadar kaliteli bir oyun değil ama teknik anlamda aşmış bir oyun görmek isterseniz Mobius Final Fantasy’e de kenarından şöyle bir bakın derim.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum