Mortal Kombat - Sub-Zero'nun Hikayesi

Bi-Han mı ? Kuai Liang mi?

Mortal Kombat'ın ikonik karakterlerinden birisi olan Sub-Zero, serinin ilk oyununda sadece bir ninja olarak karşımıza çıksa da devam oyunları ile hikayesi derinlik kazanmaya başlayacaktır. Hatta Mortal Kombat denildi mi akla gelen ilk isimlerden birisi, kelimenin tam manasıyla olmazsa olmaz denen bir figürmüşçesine hafızalarda yer edecektir..

Peki hemen hemen bütün Mortal Kombat oyunlarında görünen, kendisine ait bir oyunu dahi olan bu karakteri ne kadar tanıyoruz?

Sub-Zero aslında kimdir?

Bi-Han mıdır?

Kuai Liang midir?

Yoksa Noob Saibot mudur?

Hep beraber öğrenelim..

İki Kardeş - İki Sub-Zero

Efsane dövüş oyunu Mortal Kombat serisinde iki adet Subzero vardır. Bunların ikiside Lin Kuei klanına bağlı abi-kardeştirler. Büyük kardeş Subzero Bi-Han, küçük kardeş Subzero ise Kuai Liang’dir. İki kardeşte Cryomancers ırkından gelmektedir.

Söz konusu bu ırk buz üretme ve kontrol edebilme gücüne sahiptir.

İkisinin de kıyafetleri mavi renkli olduğundan ve aynı zamanda benzer özellikler taşıdıkları için ayırt etmek zordur. Ancak küçük kardeş Kuai Liang in sağ gözündeki yara izi gereken ayrımı yapmamızı sağlar.

Her ne kadar farklı alemlerin ırkları olsalar da iki kardeş de Earthrealm, yani dünyada doğmuştur. Anneleri Çin ve Amerikan karışımı bir melezdir. Babaları ise yine Amerika Birleşik Devletlerindeki gizli bir ajandır. Fakat her iki kardeşte annelerinin isteği doğrultusunda Çin'e götürülmüştür. Aslında Lin Kuei klanı olan tanışmaları da burada başlar. Yıllar süren eğitimler kendilerini birer suikastçı haline getirir.

Tabi alternatif olarak karakterlerin arka planında bazı değişiklikler görünebiliyor. Misal bu hikayede herhangi bir kaçırılma vakası yaşanmamışken, başka bir hikayede her iki kardeşin henüz çocukken bizzat Lin Kuei klanı tarafından kaçırıldığı anlatılır.

Scorpion ve Quan Chi

Hikayenin biraz daha derinlerine indiğimizde aslında herşeyin bir noktada Scorpion ve Quan Chi ile bağlantılı olduğunu görürüz. Mortal Kombat'ın en kirli karakterlerinden birisi ve aynı zamanda bir büyücü olan Quan Chi, Scorpion'ı "aileni Sub-Zero öldürdü" diye kandırır, akabinde Scorpion ve Sub-Zero arasında uzun bir dönem devam eden düşmanlığın oluşmasını sağlar.

Sonradan herşey gün yüzüne çıkacak da olsa ilk Mortal Kombat turnuvasında Bi-Han, yani büyük kardeş Sub-Zero, Scorpion tarafından öldürülür.

Yaşanan bu şey Kuai Liang, yani küçük kardeş Sub-Zero’nun intikam yoluna girmesine sebep olur ve peşi sıra olaylar gelişir. Daha detaylı olarak Scorpion yazısında bu konuları konuşuruz. Noob Saibot meselesinde açıklığa kavuşturarak şimdilik bu bahsi kapatalım.

Noob Saibot

Mortal Kombat serisinin ikinci oyununda gizli bir karakter olarak ilk kez karşımıza çıkan Noob Saibot, enteresan bir biçimde serinin yaratıcıları Edward Boon ve John Tobias ın soy isimleri ile bağlantılıdır.

Edward Boon un, - Boon - (Noob) kısmının tersi

John Tobias ında - Tobias - (Saibot) kısmının tersi referans alınarak ortaya Noob Saibot ismi çıkmıştır.

İşin hikaye boyutuna bakarsak,

Bi-Han Sub-Zero, Scorpion tarafından öldürüldükten sonra Netherrealm den gölge olarak yani Noob Saibot olarak geri döner. Bu geri dönüşü sağlayan yine Netherrealm isimli diyarın büyücüsü Quan Chi dir. Az evvelde söylediğim gibi Scorpion’ı  Subzero’ya karşı kışkırtanda yine Quan Chi nın ta kendisidir. Çünkü Scorpion ı kendisine hizmetkar etmek ister.

Kısaca bu hikayedeki baş kötü, hatta kötülerin kötüsü, yılanın başı, çıbanın başı artık adına ne derseniz onu deyin… Quan Chi’den başkası değildir !

Dost musun ? Düşman mı?

Noob Saibot, başlarda kendisini yeniden hayata döndüren Quan Chi ye minnetinin göstergesi olarak hizmetini sunmuş, fakat sonrasında gerçeği öğrenerek intikam alması gerekenin Quan Chi olduğunu fark etmiştir.

Aynı gerçeği Scorpion da öğrendiğinden en nihayetinde ikili dost olacaktır.

Aynı Kanı Taşıyoruz Ama Kardeş Değiliz !

İki Sub-Zero da öz be öz kardeş olmasına rağmen birbirlerinden oldukça farklıdırlar. Kuai Liang, ağabeyi Bi-Han gibi gölgelerde kalmayı tercih eden tehditkar, sert, mesafeli ve soğuk biridir fakat bir o kadar da Bi-Han'ın hiç olmadığı gibi ciddi, disiplinli, insancıl ve onurludur. Sonunda karanlığa yenik düşen ağabeyinin aksine, adaletin yanında kalmayı tercih edecektir.
Bu büyük ayrılık, iki kardeşin " aynı kanı paylaşıyoruz ama kardeş değiliz " dediği, bir noktada birbirini reddettiği bir durumdur.

Öte yandan Kuai Liang'ın ahlaki ilkeleri, onu kendi klanı ile de çatışmaya sokar. Lin Kuei klanının siberleşme girişiminden rahatsız olan Kuai Liang, açıkça isyan eder ve akabinde klanını terk eder. Buna karşılık, eski klanı kendisini infaz etmek üzere Cyrax, Sektor ve Smoke u programlayacak fakat bir sonuç elde edemeyecektir.

Kuai Liang daha sonra Shao Kahn'a karşı olan mücadelede Liu Kang , Raiden vesaire gibi Earthrealm ın diğer savunucularına katılır ve en nihayetinde kendisinin ölüm emrini verenleri alt edip eski klanının başına geçer hatta Grandmaster olur. Kuai Liang in yönetimi altında Lin Kuei klanı bir müddet sonra reforma tabi tutulur ve suikastçileri adeta bir cyborg e dönüştüren faaliyetler sona erer.

Alternatif bir hikayede klanın siberleşme faaliyetlerine son veremeyen Kuai Liang, Cyber Sub-Zero olacak fakat öldükten sonra Revenant Sub-Zero olarak geri dönecektir.

Mortal Kombat Filmleri

1995 yılında ilk kez beyaz perdeye uyarlanan Mortal Kombat filminde Subzero karakterini canlandıran ve şu anda 70 seneyi devirmiş Fransız aktör Francois Petit'tir.

İzlerseniz belki sinirlerinize hakim olamayacağınız, kim bilir belki de gülme krizlerine gireceğiniz devam filmi Mortal Kombat 2 de ise Amerika lı aktör Keith Cooke canlandırır Subzero’yu. Buradaki Sub-Zero’nun yazı boyunca bahsettiğim Kuai Liang olduğunu da hatırlatalım.

Geçtiğimiz yıl yeniden beyaz perdeye uyarlanan Mortal filmi her ne kadar pekte sevilen bir yapım olmasa da en azından Sub zero sahneleri idare eder düzeyde bir işti. Buradaki karakteri canlandıran aktör ise Endonezyalı ve aynı zamanda bir dövüş sanatçısı olan Joe Taslim’dir diyerek yavaşça yazımızı sonlandıralım.

Final

Yazının başlarında söylemiştim ama yine de hatırlatmakta fayda var. Bu tarz evrenlerin çoğu zaman alternatif bir hikayesi olur. Yani şu anda okuduğunuz bu hikayeyi filmlerde, çizgi romanlarda, çizgi film ve benzeri gibi bir diğer medya araçlarında daha farklı olarak görebilirsiniz. Ben naçizane elimden geldiğince açıklığa kavuşturmaya çalıştım. Sonuna kadar geldiğiniz için teşekkürler.

Bu yazıyı aşağıdan video olarak da izleyebilirsiniz:

YORUMLAR
Parolamı Unuttum