Mozilla, Quantum İle Firefox'un Hızını İkiye Katladı

Mozilla rekabeti kızıştırıyor

Mozilla nihayet Firefox'a dev bir güncelleme yaptı ve Firefox Quantum'u yayınladı. Dün itibariyle ben de kendisini kurarak azıcık kurcaladım ve şu kadarını söyleyebilirim ki alışık olduğunuz tarayıcıyı değiştirmenizi sağlayacak kadar etkili bir tarayıcı yaratmış Mozilla.

Çoğu kullanıcının Google Chrome'u tercih etmesindeki en büyük sebep tarayıcının yüksek performansıydı. Speedometer 2.0 testine göre Firefox Quantum (ki kendisi versiyon 57 olarak geçiyor), Mart ayında yayınlanan versiyon 52'den tam iki kat daha hızlı olduğu görülüyor. Tabi bundan da önemli bir detay var, o da Firefox'un tamamen açık kaynaklı bir tarayıcı olması. Bu özellikle de Microsoft ve Google'ın kontrolü altındaki tarayıcılarda artık kendisini pek de güvende hissetmeyen kullanıcılar için son derece kuvvetli bir alternatif anlamına geliyor.

Firefox 2004 yılında yayınlandığında Microsoft Internet Explorer'ın egemenliğine darbe vurmuştu, ama daha sonrasında o görkemli günlerini arar oldu. Devreye Chrome'un girişiyle ikinci plana atılan Firefox bir alternatif olmaktan kurtulamadı. Tüm cihazları dikkate aldığımızda Chrome'un %55 ile açık ara liderliği olduğunu görüyoruz, bunu %15 ile Apple'ın Safari tarayıcısı ve %6 ile de Firefox takip ediyor. Mobil cihazları falan saymayıp yalnızca bilgisayar kullanımına baktığımızda ise %64 ile lider olan Chrome'a karşılık Firefox yalnızca %13'te kalmış. Dolayısıyla kullanıcılarının alışkanlıklarını değiştirebilmek hiç de kolay olmayacak, ama üzerinde bir yıldan fazla süredir çalışılan Firefox Quantum dengeleri değiştirecek gibi. Mozilla'nın Firefox başkan yardımcısı Mark Mayo önümüzdeki sene Firefox'un hızının şimdiki halini de ikiye katlayacağı konusunda kendilerinden son derece emin olduklarını söylüyor.

Ben Firefox Quantum'un arayüzünü ve ekran görüntüsü yakalama gibi yeni özelliklerini oldukça beğendim. Firefox Quantum'u resmi web sayfasından indirip bir şans verebilirsiniz, belki sizin de hoşunuza gider.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum