Advertisement

Nedir Bu Cadillacs and Dinosaurs?

Mustafalı dövüş oyununun hikayesi

Yaşı 30'un üzerinde ya da 30'a yakın, küçük yaşlarda en az bir kere atari oynamış hemen hemen herkesin pek yakından tanıdığı, ismi Kadillaklar ve Dinozorlar olmasına rağmen oyunda pek bir ‘Kadillak’ göremediğimiz ancak görsel kalitesiyle, müzikleriyle, oynanışın sade ama yeterince keyifli olmasıyla çocukluğumuzun unutulmaz efsanelerinden birisi!

Adının ‘Cadillacs and Dinosaurs’ gibi havalı olmasına pek aldırış etmeyin, bizler bu oyunu her zaman Mustafalı dövüş oyunu olarak bildik.

Mark Schultz ve Xenozoic Tales

Bir çizgi roman yazarı olan Mark Schultz’un, başlarda pek bir aktif olmasada Marvel ve DC gibi bilinen birçok firmada çalışmışlığı vardı. Barbar Conan, Superman, Predator ve benzeri gibi günümüz zamanına kadar gelebilen çoğu popüler yapımda katkıları oldu. Fakat Mark Schultz en çok kendi yazdığı hikaye ile tanınacak, insanlar tarafından bilinirliğini kendi yaratıcılığı sayesinde gösterecekti.

80'li yılların sonlarına doğru Xenozoic Tales adlı bir çizgi roman yayınlayan Mark, bu kadar popüler olacağının henüz farkında değildi. Her ne kadar devam sayıları düzensiz bir biçimde gelse de çizgi roman piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra çoğunluğun beğendiği bir iş olmaya başladı; hatta 90’lı yılların başlarında şu anda Marvel’ın bünyesinde olan Epic Comics adlı başka bir yayıncı tarafından yeniden basıldı. Devam eden yıllarda yine bir çok farklı yayıncı tarafından dağıtılan bu eserin, 1993 senesinde Cadillacs and Dinosaurs adında sadece 1 yıl sürecek bir çizgi filmi yapıldı.

İzlemek isteyenler için YouTube üzerindeki linkini şuraya bırakıyorum:

Velhasıl aynı yıllarda yine aynı isimle bu defa Capcom tarafından oyunu çıkarıldı. Özellikle oyunun piyasaya sürülmesi, başlangıçta sadece bir çizgi roman olan bu yapımı tüm dünyada bilinen büyük bir marka haline getirdi. Peki böylesine popüler olan bir şeyin hikayesi neydi ? Kadillaklar ve Dinozorlar olarak adlandırılan bu eser, bizlere ne anlatıyordu?

Xenozoic Tales Hikayesi
 
Serinin en özgün hikayesine, yani direkt çizgi romanlarda anlatılan hikayeye göre dünya, 90’lı yıllarda kirlilik ve her türlü doğal afet tarafından harap bir hale gelmiştir. İnsanoğlu böylesine bir yıkımdan kurtulabilmek adına yeraltı şehirleri inşa etmeye başlar. Yaklaşık 500 yıl yaşadıkları söz konusu bu yeraltı şehirlerinden günün birinde dışarı çıkan insanlar, geride bıraktıkları dünyanın eskisi ile hiç bir alakasının kalmadığını fark eder. Çünkü dünya, üzerinde yaşayan insan topluluğundan arındıktan sonra soyu tükenmiş yaşam formları, tarih öncesi memeliler gibi birçok antik canlıya ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Gördükleri karşısında adeta hayretler içerisinde kalan insanlar, yaşadıkları bu yeni çağa Xenozoic çağ adını verirler.

Hikayenin başrolünde Jack Tenrec adlı bir tamirci ve Hannah Dundee adında bir bilim insanı vardır. Jack ekibin lideri ve aynı zamanda Hannah'ın sevgilisidir. Arabaları, özellikle de Cadillac'ları restore ettiği bir garaj işletir. Kıyamet sonrası bir zamandan bahsedildiği için artık teknolojinin de var olmadığı bu dünyada Jack, arabaları dinozor gübresiyle çalışabilecek şekilde modifiye eder. Benzin fiyatlarının böylesine tavan yaptığı günlerde gübre ile çalışan araçlar kullansak ne güzel olurdu demeden geçemiyoruz.

İşin şakası bir yana Xenozoic çağın öyküsü kısaca böyle.

Cadillacs and Dinosaurs Nedir?

İşte böyle bir çağın içinde doğup büyüyen Jack Tenrec, Hannah Dundee, Mess O’Bradovich ve elbette Mustapha Kahire (evet meşhur Mustafa’nın soyadı Kahire imiş, ben de yeni öğrendim) bir takım halinde böylesine tehlikelerle dolu dünyada sağ kalmaya çalışır. Zaten oyundaki temel işleyiş de bu şekilde başlar. Kahramanlarımız insanlığın yeniden dünya üzerine çıktıktan sonra dinozorların kendilerine saldırdığı olayların perde arkasındaki gizemi araştırır. Yarının kıyamet sonrası dünyasını dolduran çeşitli suçlular,hatta sürüngen insanımsı varlıklar gibi bir çok farklı düşman türü ile bitmek bilmeyen bir mücadele söz konusudur.

Toplamda 8 bölümden oluşan oyunda motosikletli çeteler, Street Fighter serisinden tanıdığımız Blanka gibi görünen ama elektrik atmak yerine kurbağa gibi zıplayan yaratıklar, mışıl mışıl uyuyan dinozorları kışkırtan fıçı bidonları, Morgan, Dr. Fessenden ve bilimum sokak serserileri vardır.

Ve elbette Game Over ekranındaki meşhur surat! Seni de unuttuk sanma!

En fazla üç kişi ile oynanabilen oyunda her bir karakterin kendine has özellikleri vardır. Örneğin Mess gücü temsil ederken, Mustapha ise hızı temsil eder. Dinozorlar az evvel bahsettiğim kışkırtma evresine getirildiğinde tarafsız olur, hem oyuncu için hem de kötü adamlar için geçici bir tehdit oluşturur. Yeşil renkten turuncu renge dönüştüğünde fazla yakınlaşmamak en iyisidir.

Son olarak oyunu Mustapha veya Mess ile bitirdiğinizde final sahnesindeki kaçış kısmen de olsa bir hüsrana dönecektir. Kaçarken düşüp ayağı takılan Hannah, sevgilisi Jack ile birlikte yıkılmak üzere olan Dr. Fessenden’ın tesisinin altında kalır… (ya da biz öyle olduğunu sanırız.)

Oyunun sonunda, yapımda ve yayında emeği geçenler ekranda aşağıdan yukarıya doğru usulca akarken Mustapha ve Mess ikilisinin üzgün bir şekilde yürüdüğünü görürüz. Fakat kısa bir süre sonra Jack ve Hannah ikilisi havalı bir şekilde yeniden kendilerini gösterir ve sonrası malum.

Thank for playing!

Produced by Capcom.

Final

Sağlam bir oynanışla yarım saatte kolaylıkla bitirebileceğiniz bu oyun çocukluğumuzun unutulmazlarından birisi olarak aradan geçen onlarca yıla rağmen hala gönüllerdeki yerini kimselere kaptırmadı. Artık merdiven altı ve testis kokulu atari salonları pek fazla bulunmuyor. Scart girişi olan tüplü televizyonlarda hemen hemen yok gibi ama bugün herhangi bir emülatör sayesinde dahi bu tarz oyunları oynadığınız zaman sizleri o eski günlere götürmeme şansı yok diyerek bu yazıyı da burada bitirelim. Aynı zamanda bu tarz nostalji oyunlardan biri daha olan Metal Slug serisi ile ilgili yazıyı da kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Son olarak bu gibi retro işlerin daha çok gelmesini isterseniz yorumlarda belirtebilirsiniz. Kendinize güzel bakın, sağlık ile kalın efenim.

Bu yazıyı video olarak izlemek isterseniz:

Kaynaklar;
//en.wikipedia.org/wiki/Cadillacs_and_Dinosaurs_(video_game)
//capcom.fandom.com/wiki/Cadillacs_and_Dinosaurs
//en.wikipedia.org/wiki/Xenozoic_Tales
//en.wikipedia.org/wiki/Mark_Schultz_(comics)

YORUMLAR
Parolamı Unuttum