Nedir Bu Final Fight?

Nam-ı diğer Haggar’lı oyun!

1989 yılında oyun sektörüne bomba gibi düşen Final Fight ya da bizim memleketteki tabiri ile Haggar, Street Fighter serisi ile aynı evrende geçen bir işleyişe sahiptir. Hatta Final Fight için Street Fighter’ın kuzeni şeklinde bir yakıştırma söz konusudur, yazının ilerleyen kısımlarında buraya geleceğiz.

O yıllarda çıkan bir çok yapım gibi Final Fight seriside başlarda arcade olarak piyasaya sürülmüş, sonrasında Nintendo, Sega ve Gameboy gibi yine bir çok farklı platforma port edilmiştir.

90 larda çocukluğunu geçiren bir çok insana "Bugün classic beat'em up'lardan aklınızda kalan hangi oyun var?" diye sorsanız hiç şüphesiz Final Fight serisi veya en azından ilk oyunu, bu soruya verilen kesin ve net cevaplardan biri olurdu.

O halde bir zamanlar herkesin deliler gibi oynadığı ve atari salonu sahibi abilerin bol bol jeton harcattığı için çok sevdiği Haggar’a yakından bakalım. Keyifli okumalar.

Final Fight'ın Yapım Aşaması
 
Final Fight'ın yapım aşaması hakkında kaynaklar iki farklı geliştirme sürecini baz alır.

Bu bilgiye göre Final Fight, ilk olarak Street Fighter 89 adı altında bir takım ticari fuarlarda ortaya çıkar. Çünkü o yıllarda Capcom'un satış departmanı, Street Fighter için bir devam oyunu olmasını istemiştir. Nitekim söz konusu oyun bahsi geçen fuarlarda bizzat Street Fighter'ın devamı olarak tanıtılmıştır. Ancak Technos Japan adlı firmanın Double Dragon 2 isimli oyunundaki başarısı bir noktada Capcom'un aklını bulandırmaya başlar. Çünkü ilerlermeli dövüş oyunları diye tabir ettiğimiz furya başlamak üzeredir. Ayrıyeten Street Fighter'ın devamı olacağı söylenen bu oyunun, Street Fighter'a pek de benzemediği hakkında tartışmalar da boy gösterir ve gün sonunda Final Fight olarak yepyeni bir marka ortaya çıkar.

Bir diğer bilgiye göre geliştiriciler Final Fight serisinde 1984 yapımı Streets of Fire filminden ilham almıştır. Hatta oyunun yapım aşamasındaki bir çok isim, yine bu bilgiye göre filmin hayranıdır. Hatta ve hatta filmin ana karakterinin adı Tom Cody'dir. Hikayesi çekici bir kadının bir şehir çetesi tarafından kaçırılmasını konu alır. Yani neredeyse Final Fight ile hemen hemen aynı bir işleyişi vardır denilebilir.

Son olarak usta oyuncu Willem Dafoe'nun gençlik yıllarını da, aynı şekilde yine bu filmde görebiliriz.

Öte yandan oyun içerisinde yer alan karakterlerin çoğu, isimlerini 80'li yılların Rock müzisyenlerinden almıştır.

Axl, Sid, Billy gibi isimler; Axl Rose, Sid Vicious ve Billy Idol'den esinlenir. Benzer bir şekilde oyunda bölüm sonu boss'larından birisi olan Abigail karakteri de ismini, yine bir Rock müzisyeni King Diamond'ın Abigail albümünden almıştır.

Daha da önemlisi bu ve bunun gibi birçok karakter, örneğin; Rose, Poison, Sodom ve Rolento gibi karakterler sonradan Street Fighter oyunlarında karşımıza çıkacaktır diyelim ve biraz da bu güzide oyunun hikayesine bakalım.

Haggar'lı Oyun Final Fight'ın Hikayesi

Metro City..

Suç ve şiddetin uzun yıllardır sokaklara hükmettiği, halkın kendilerini çetelerin elinde sürekli devam eden bir korku ve tehlike içerisinde bulduğu karanlık şehir.

Dünya üzerinde suçun başkenti olarak tanımlanan bu şehirde eskiden profesyonel bir güreşçi olan Mike Haggar, belediye başkanı olarak görev yapmaktadır. Haggar'ın başkanlık seçimlerinde sunduğu kampanya, şehirde yaşayan vatandaşlara güven ve huzuru sağlamak üzerinedir. Fakat sokakları suç ve şiddetten temizlemeye söz veren başkan henüz başına geleceklerin farkında değildir!

The Mad Gear Gang isimli suç örgütü Haggar'ın bu denli onurlu duruşunu bir tehdit olarak görmeye başlar ve çabucak harekete geçip Haggar'ın çok sevdiği kızı Jessica'yı kaçırır.

Haggar belediye başkanı kimliğini bir kenara bırakıp kravat ve gömleğini üstünden atar. Ardından çabucak olanları Guy ve Cody'ye haber verir. Cody, Haggar'ın kızı Jessica'nın erkek arkadaşıdır. Bir taraf can parçası için, bir taraf biricik sevdiceği için, bir diğer taraf da "benim ne işim var oğlum" dermişçesine yola koyulur ve akabinde Metro City'nin güven ve huzurunu hiçe sayan bu sokak serserilerine karşı olan büyük mücadele başlamış olur.

Özetle Final Fight'ın hikayesi bu şekildedir. Oyunun çok özgün bir hikaye sunduğu elbette söylenemez ama her ne olursa olsun tatlı ve şirindir.

Final Fight Bossları

Oyun içerisinde round olarak tabir edilen toplamda 6 adet bölüm vardır. Her bölümün sonunda da yine 6 adet bos bulunur.  Oyunun başlarında gördüğümüz,

  • rasta saçlı haydut Damnd
  • iki elinde katana ile gezen Sodom
  • yozlaşmış polis Edi
  • eski kızıl bereli milis lider Rolento
  • ve huysuz Abigail.

Ve elbette ki finalde hepimize oldukça zor anlar yaşatan Belger!

Final

Toparlarsak, Final Fight veya bizdeki tabiri ile Haggar'lı oyun denildi mi, en azından belli bir yaşa gelmiş bir çok oyuncu için akan sular durur. Bu ve buna benzer çoğu yapım çocukluk yıllarını atari oyunları ile geçirmiş kimseler için özel şeylerdir, derdin tasanın olmadığı güzel günleri anımsatırlar diyerek bir yazımızın daha sonuna gelelim.

Kendinize güzel bakın, sağlıkla kalın.

Bu yazıyı video olarak izlemek isterseniz aşağıdaki linki kullanabilirsiniz;

Kaynaklar;

//streetfighter.fandom.com/wiki/Final_Fight
//capcom.fandom.com/wiki/Final_Fight_(series)
//capcom.fandom.com/wiki/Final_Fight

YORUMLAR
Parolamı Unuttum