Netfix Türkiye'den Beklenen RTÜK Açıklaması Geldi

Netflix, kararını verdi

Çevrimiçi dizi ve film izleme platformu Netflix Türkiye operasyonunun RTÜK denetimiyle ilgili kararı belli oldu. Bugün sabah saatlerinden beri Netflix'in Türkiye'den çekileceği, çünkü RTÜK'e lisans başvurusu yapanlar arasında isminin bulunmadığı konuşuluyordu.

Bilişim avukatı Yaman Akdeniz de yoğun biçimde paylaşılan tweet'inde RTÜK'e yeni yönetmenlik kapsamında İnternet lisansı için başvuran yaklaşık 300 şirket arasında Netflix Türkiye'nin bulunmadığını ve Netflix'in kuvvetle muhtemelen bugün Türkiye pazarından çıkacağını açıklayacağını söylemişti.

Yaklaşık bir saat önce RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter'dan paylaştığı mesajda aralarında Netflix, BluTV, Puhu TV, Turkcell, Vodafone, Digiturk, Tivibu gibi yayıncıların da bulunduğu 600'den fazla kuruluştan lisans başvurusu aldıklarını açıkladı.


Bunun üzerine de Netflix'ten beklenen açıklama geldi ve Netflix'in Türkiye'deki operasyonlarına devam edeceği açıklandı.

Netflix'in yaptığı açıklama şu şekilde:

İnternet yayınlarına yönelik getirilen yeni düzenlemenin gerektirdiği üzere lisans başvuru sürecimizi başlattık. Türkiye'de sayıları gittikçe artan 1,5 milyon üyeye sahibiz. Üyelerimizin dünyanın dört bir yanından sunduğumuz zengin içerik çeşitliliğine ve Türkiye’den dünyaya taşıdığımız yerel hikayelere değer verdiğine inanıyoruz. Bu nedenle bir yandan Türkiye’deki yatırımlarımızı artırmaya devam ediyor, diğer yandan da sunduğumuz ebeveyn kontrollerini daha da güçlendirecek adımlar atmak üzere yetkililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Hedefimiz, üyelerimizin tercih ettikleri içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlarken çocuklarımızı yaşlarına uygun olmayan içeriklerden etkin bir şekilde koruyabilmek.”

YORUMLAR
Kemal Karslı
3 Eylül 2019 16:41

İNTERNET ORTAMINDAN RD, TV ve İBYH YAYIN LİSANS ÜCRETLERİ

 

İnternet RD Yayın Lisans Ücreti                      : 10.000 TL

İnternet RD 3 Aylık Lisans Ücreti                    : 250 TL

İnternet RD İlave Ek 3 Aylık Lisans Ücreti       : 250 TL

 

İnternet TV Yayın Lisans Ücreti                      : 100.000 TL

İnternet TV 3 Aylık Lisans Ücreti                    : 2.500 TL

İnternet TV İlave Ek 3 Aylık Lisans Ücreti       : 2.500 TL

 

İnternet İBYH Yayın Lisans Ücreti                   : 100.000 TL

İnternet İBYH 3 Aylık Lisans Ücreti                 : 2.500 TL

İnternet İBYH İlave Ek 3 Aylık Lisans Ücreti   : 2.500 TL

 

İNTERNET ORTAMINDAN YAYIN İLETİM YETKİLENDİRME ÜCRETİ

 

İnternet Yayın İletim Yetkilendirme Ücreti                        : 100.000 TL

İnternet 3 Aylık Yayın İletim Yetkilendirme Ücreti              : 25.000 TL

İnternet İlave Ek 3 Aylık Yayın İletim Yetkilendirme Ücreti : 25.000 TL

 

RTUK'un resmi sitesinden alıntıdır.

 

Bunlar sadece 3 aylık fiyatlar senelik ücret totalde 1 trilyonu geçiyor. Yayın başvurusu yapan 300 den fazla şirket kuruluş varmış ki bunların hemen hemen hepsi internet üzerinden de yayıncılık yapıyor. 300 X yukardaki ücretler gerisi siz hesaplayın ki yarın öbür gün Youtube' ya da Twich'te ki kişisel kanallara bile böyle bir ücretlendirme gelip gelmeyeceğinin garantisi yok. Yani iş yine çoluk çocuk koruma ahlak peşine düşme değil rant kazanmaya geldi. Üretim olmadığı yerde vergi ve lisans adı altında bildiğin haraca bağlamış devlet. Bunun bir de istedikleri kriterlere uymadıkları zaman kesilecek ceza bedellerini ekleyin yüce devletümüz yaşadı. Peki oralardan elde edilcecek gelir ne olacak o da muamma. Yapsınlar yine diyanete trilyonlarca liralık bağış. Diyanet o kadar paryı ne yapıyorsa.

Paranın kokusunu alınca da seri şekilde nasıl kanun çıkarıyorlar maşallah deyip tebrik ediyorum. Ama  iş kuran kursların da taciz edilen çocuklara  şiddet gören kadınlara ya da hayvanlara gelince ne onların hakları  korunuyor ne de suçluları ceza alıyor. Adaletini sevdiğim devleti bakalım bizlere daha neler yaşatacaksın.

Berkay Dursun
Kemal Karslı
3 Eylül 2019 17:25

Yukarıdaki fiyat tablosuna göre 1 trilyonu (yeni parayla) geçmesi mümkün değil. Ama haklısın, tamamen rant kokuyor.

Kemal Karslı
Berkay Dursun
3 Eylül 2019 17:40

Yani Radyo ve Televizyon gelirleri RTUK'ü kesmemiş anlaşılan ki ''denetim'' adı altında internete de seri bir kanunla girdi. Bu paralarla dediğim gibi ne yapıldığı ise tamamen muamma.

Bu arada yukarda hesabımı total fiyattan yaptım (zaten senelik dedim) atıyorum NTV kanalı radyosu televizyonu internet yayıncılığı da var yani yukardaki ''RD'' ''TV'' ve''İBYH'' yayıncılığının hepsini karşılıyor. ( Netflix özeline bir hesaplama değil di yani) Bunların senelik fiyatının toplamı da çok rahat geçiyor bir milyon tl'yi yukarda ki fiyatlar ise lisans dahil sadece 3 aylık ve sürekli yenilenmesi gerekli şeyler . RTUK sitesinde detaylı yazısı var ben sadece rakamları aldım.


Parolamı Unuttum