Netflix Yapımlarındaki Sansürün İlk Örneği El Camino Mu Olacak? [Güncellendi]

Hemen gaza gelmemek lazım

Güncelleme: Netflix'ten konuya dair yapılan açıklama şu şekilde:

“Tanıtım amaçlı fragmanların hassas olabilecek görüntüler içermesi durumunda, pek çok ülkede ilgili fragmanlar üzerinde ufak değişiklikler gerçekleştirebiliyoruz. Bunun amacı, söz konusu içeriği izlemeyi seçmediği halde ailesiyle birlikte Netflix’e gelecek yapımları gözden geçiren üyelerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılamak ve onların hassasiyetine saygı göstermek. Ancak bu yalnızca tanıtım amaçlı çalışmalarımızda başvurduğumuz bir yöntem. Üyelerimiz söz konusu içeriği 11 Ekim 2019 itibaren herhangi bir kesinti veya değişiklik olmaksızın izleyebilecek.”

- o -

İnternet üzerinden yayın yapan dijital platformların da RTÜK denetimine girmesiyle birlikte önümüzdeki günlerde sansür haberleriyle karşılaşmayı bekliyorduk ve bu elbette insanın ağzının tadını kaçıran bir durum. Şu an cevabı merak edilense sabah taze taze yayınlanan El Camino: Bir Breaking Bad filmi fragmanında bunun örneğini gördük mü, görmedik mi sorusu.

Bu sabaha karşı Emmy ödül töreni sırasında merakla beklediğimiz El Camino'nun fragmanı yayınlanmıştı ve biz de sabah bu fragmanı sizinle paylaşmıştık. Paylaştığımız fragman Netfix US kanalından yayınlanan orijinal fragmanıydı, sonrasındaysa aynı fragman Netlix Türkiye hesabından da paylaşıldı.

Daha doğrusu bir aynı fragman olduğunu zannettik ama Türkiye kanalından yayınlanan fragman sansürlüydü. Orijinal videonun 25 ve 35. saniyeleri arasında Jesse Pinkman'in elini arabadan dışarı çıkardığını görüyoruz ve elinde bir de sigara var. Türkiye için paylaşılan fragmanda ise Pinkman'ın eli boş. Üstelik bu çiçekli veya buğulamalı bir sansür de değil, sigara dijital olarak tamamen sahneden kaldırılmış.

Bu durum ortaya çıkınca hemen 'Netflix sansüre başladı' haberleri çıkmaya başladı, ancak durum dışarıdan görüldüğü gibi olmayabilir. YouTube herkese açık bir platform olduğu için oradan yayınlanan fragmanlara sigara sansürü uygulamak zorunda olabilir Netflix. Yani gördüğümüz bu sansürle muhtemelen filmde karşılaşmayacağız, daha doğrusu öyle umuyoruz. Aksini düşünmek bile kötü, aksi halde akla hemen şu soru geliyor: ufak bir sigara ateşi bile dizinin tadımlık fragmanından kaldırıldıysa, film yayına girdiğinde içeriğiyle nasıl baş edecekler :)

Konu hakkında Netflix'ten net bir açıklama gelirse elbette onu da haberimize ekleyeceğiz.
 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum