Oyunlarda Keşfedilmesi Yıllar Süren 5 Sürpriz Yumurta

Bazıları uzun süre gizli kaldı

1979 yılında çıkan Adventure oyununa adının yazdığı gizli bir oda gizleyen Warren Robinett, şimdilerde oyunlarda sürpriz yumurta olarak nitelendirdiğimiz fenomenin yaratıcısı olmayı başarmıştı. O günden bugüne pek çok şey değişmiş olsa da geliştiricilerin sevdiğimiz oyunların içerisine bir şeyler gizleme ihtiyacı asla değişmedi.

Fakat yapımcılar zaman zaman bu yumurtaları o kadar başarılı şekilde gizliyorlar ki, kendilerini bulmak aylar hatta yıllar sürüyor. Hatta bazı gizemler yapımcılar açıklayana kadar oyunun içerisinde gizli kalmaya devam ediyor. İşte bugün sizler için bulunması yıllar süren bu gizemli sürpriz yumurtaları sıraladık.

5 - The Legend Of Zelda: A Link To The Past - Houlihan Odası

Serinin hayranlarının favorilerinden olan A Link To The Past, henüz çıkış yapmadan önce bile büyük bir sükse yaratmayı başarmıştı. 1991 yılında aylık Nintendo Power dergisinin yapacağı bir yarışma ile gelecek Zelda oyununa bir okurunun ismini ekleyeceği haberi hızla yayılmış, oyunun popülaritesini arttırmayı başarmıştı. Chris Houlihan isimli şanslı okuyucu yarışmayı kazanmış olsa da oyun içerisinde bu ismi arayan kullanıcılar uzun bir süre boyunca Houlihan’ın gizemli odasını bulamadı.

Ta ki 2002 yılına kadar. İnternetin yaygınlaştığı bu dönemlerde gittikçe popülerleşen Houlihan odasına girmek, bu odanın keşfi kadar zordu. Bir glitch yardımı ile girebildiğiniz bu oda sizi “Adım Chris Houlihan. Bu da benim çok gizli odam. Aramızda kalsın olur mu?” mesajı ile karşılıyordu.

4 - Mortal Kombat – EBJ Menüsü

Pek çok “gizem” listesinin ayrılmaz bir parçası olan Mortal Kombat, bir sürpriz yumurta olarak nitelendirilebilecek “debug” menüsü ile karşımızda. Önce Arcade makinelerinde kendisine ün yapan oyun, makine verilerini tutması adını yapımcı Edward J. Boon’dan alan EBJ menüsüne sahipti.

Ev konsollarına geçiş yaptığı dönemlerde bu menüyü oyunun içerisinden çıkarmayan Midway, menünün oyun içerisindeki varlığını ancak 20 yıl sonra kabul etti. 27 farklı tuş kombinasyonu ile açılabilen bu menüde kaç kez Goro ile savaştığınız, kaç adet Fatality kullandığınız ve kaç kez Shao Kahn’ı yendiğiniz gibi bilgiler bulunuyordu.

3 - Donkey Kong – LMD

Geliştiricilerin henüz birer mahkum gibi çalıştırıldığı ve isimlerinin oyun içerisine yazılmasına dahi izin verilmediği karanlık dönemlerde pek çok yapımcı – aynı Robinett gibi- gizli şekillerde isimlerini oyunların içerisine gizliyordu. Bu isimlerin bulunmasını zorlaştırmak amacıyla pek çok çaba sarf eden yapımcılar, yıllar sonra kendi gizledikleri yumurtaların yerlerini açıklıyordu.

Bunlardan biri de efsane haline gelmiş 81 yapımı Donkey Kong içerisinde gizli. Programcı London M. Dyer, ürettiği oyunun içerisine ana ekranda isminin baş harflerinin belirmesini sağlayacak bir kod gizliyor. Yıllar sonra oyunun içerisine gizlediği kodu paylaşan Dyer, ekranda isminin ortaya çıkmasını sağlayan kombinasyonu unuttuğunu açıklıyor.

Fakat teknolojinin gelişmesi ile birlikte pek çok şeye erişimi olan oyuncular yılmıyor ve orijinal oyundan tam 26 sene sonra ekranda tekrar LMD logosunun belirmesini sağlıyor.

2 - Gumball - Robert Cook'un Mesajı

Gumball’un hikayesi oldukça ilginç. Kişisel bilgisayar döneminin karanlık çağında bir Apple 2 oyunu olarak dünyaya gelen Gumball, basit mekanikleri ile çok fazla ses getirememişti. Döneminde “kopyalama karşıtı” sistemler geliştirerek ün kazanan Robert A. Cook tarafından üretilen oyun, oldukça karışık kod sistemi sayesinde korsan oyunun kopyalanmasının önüne geçiyordu.

Twitter üzerinde 4AM olarak bilinen bir kullanıcı, pek çok Apple 2 oyununu arşivlemesi ile biliniyor. Arşiv esnasında Gumball’un kopya koruma kodunu çözmek zorunda kalan 4AM, uzun uğraşlar sonucunda kodu kırarak şu mesaja ulaşıyor: “Aha! Başardın! Ya çok iyi bir oyuncusun ya da iyi bir program kırıcısısın! Bu ekranı görecek az sayıda kişiden biri oldun. Fakat bu bir son değil. Broderbund üretimi diğer oyunlarda ‘Zodware’ kodunu kullanarak daha fazla bulmaca açabilirsin.”

Twitter üzerinden Robert Cook’u etiketleyerek yaptığı paylaşımın ardından 4AM, Cook’un şahsi hesabından da bir tebrik mesajı alıyor.

1 - PunchOut! - Sakallı İzleyici

Orijinal Punch-Out hala efsaneler arasındaki yerini koruyor. Zorluk seviyesi ve dikkat çekici karakterleri ile meşhur olan oyun, özellikle Bald Bull ve Piston Honda dövüşlerinde pek çok oyuncunun kumandaları elinden atmasına sebep oluyordu. Fakat tam 30 yıl sonra oyuncular oyun içerisine bu ikiliyi kolayca yenmenizi sağlayacak bir sürpriz yumurta keşfetti.

Bald Bull ve Piston Honda’nın dövüş stilleri birbirinden farklı olsa da karakterleri yenmek için yapmanız gereken şey aynıydı. Doğru zamanda bir vuruş ile aniden TKO edebildiğiniz karakterlerin hızı bu vuruşu zorlaştırıyordu. Fakat yıllar sonra iki dövüşte de arkadaki kalabalığın sol tarafında bulunan sakallı karakterin aslında size yardım ettiği ortaya çıktı.

Yapmanız gereken tek şey bu karakter eğildiği anda yumruk atmanız. Bu sayede baş belası Bald Bull ve Piston Honda ikilisini rahatça geçebileceksiniz.

YORUMLAR
creepylord
26 Ocak 2020 20:08

Çileli yorum atabilme dönemi 2. baharını yaşıyor şu an. :D

ByGus
26 Ocak 2020 00:50

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

ByGus
26 Ocak 2020 00:50

Bende çift yorum atmak istedim.

ktyacr
25 Ocak 2020 18:09

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

ktyacr
25 Ocak 2020 18:09

Bu konuda daha fazla içerik güzel olurdu

Ghost AssassiN
25 Ocak 2020 13:16

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

Ghost AssassiN
25 Ocak 2020 13:16

Güzel derleme, elinize sağlık.

Parolamı Unuttum