PewDiePie'ın Başı Yine Irkçılık Suçlamasıyla Dertte - Bu Sefer Durum Ciddi

PewDiePie'ın ağzından kaçırdığı bir kelime yine başına iş açtı

57 milyondan fazla abonesi olan PewDiePie'ın başı bu sefer daha bir dertte. Mümkün olduğunca tarafsız olmaya çalışacağım ama bu kadar yüksek profilli bir yayıncının yaptığı veya söylediği şeylere pek dikkat etmeyerek ne ekiyorsa onu biçtiğini düşünüyorum.

Kendisinin ırkçı yorumlarına ya da esprilerine alışığız aslında. Gerçek ismi Felix Kjellberg olan PewDiePie bu yılın başlarında Yahudi karşıtı bir video yayınlamıştı ve bunun üzerine Disney kendisi ile olan sözleşmesini feshetmişti. Videolarında Nazilere atıflarda bulunmasını, bir sene içinde neredeyse ondan fazla kez ırkçı içerik yaptığı için suçlanmasını falan bir kenara bırakırsak her seferinde de "hata yaptım, bu benim için tecrübe oldu, sınırları zorlamayı seviyorum ama acemi bir komedyenim" şeklinde açıklamalar yapıyordu.

PewDiePie dün gece yaptığı PlayerUnknown's Battlegrounds yayını sırasında yine kendini aştı ve bu sefer de siyahiler için çok büyük bir aşağılama anlamına gelen nigger kelimesini kullandı. Kjellberg o sırada canlı yayın yaptığını unutmuştu ve birlikte yayın yaptığı arkadaşı bunu fark edince hemen olayı çevirmeye, bunun Kjellberg'in ana dilinin İngilizce olmadığına bağlamaya çalıştı. Zaten PewDiePie da sonrasında aşağıda göreceğiniz gibi "bazen canlı yayında olduğumu unutuyorum" diyerek olayı dalgaya vurmaya çalışıyor:

Elbette bunun PewDiePie'ın ana dilinin farklı olmasıyla bir ilgisi yok çünkü hem kendisi su gibi İngilizce konuşuyor, hem de İsveç zaten ikinci dil olarak İngilizceyi en akıcı konuşan ülke olarak biliniyor.

Olayın ardından PewDiePie çok büyük tepkiler aldı ama en sağlam tepkiyi popüler oyun Firewatch'un geliştiricisi Campo Santo stüdyosunun kurucusu Sean Vanaman verdi. Videonun hemen ardından Twitter'da açıklamalar yayınlayan Vanaman, Kjellberg'in tüm Firewatch videolarını kanalından kaldırması için DMCA yoluyla ihtar çekeceklerini ve bundan sonra hiçbir Santo Campo oyununu yayınlamasına izin vermeyeceklerini söyledi. "Bu veledin bizim yaptığımız oyunlar üzerinden para kazanmasından bıktım. O yalnızca gerçekte ne olduğunu gizlemeye çalışan bir ırkçı değil, sektörümüze ve oyun kültürüne gerçek anlamda zarar veren bu hastalığı yayan isimlerden biri."

Vanaman'ın bu konudaki tweet serisini okumanızı öneririm. Kendisi diğer geliştiricilerin de benzer şekilde tepki vermesini istiyor ve daha etkili isimlere erişmek için de ellerinden geleni yapacaklarını söylüyor.

Görünüşe göre PewDiePie'ın Firewatch videoları kanalından kaldırılmış durumda, Kotaku'nun raporuna göre bu videolar şimdiye kadar 5.7 milyondan fazla kez izlenmişti. Eğer Vanaman'ın umduğu gibi diğer geliştiriciler de tepkisini göstermeye başlarsa PewDiePie balonu sönmeye başlayabilir.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum