Pokemon GO: Ditto Yakalama Rehberi

Ditto nedir? Nereden yakalanır?

Pokemon Evreni içerisinde an itibariyle 898 tane Pokemon var. Ancak içlerinden biri var ki tüm Pokemonlara dönüşebiliyor (aslında iki tane ana seri oyunlarda Mew de Transform kullanabiliyor). Evet, Ditto'dan bahsediyorum. Artık ülkemizde de resmen hem de dil desteğiyle olan Pokemon Go'nun da en büyük gizemlerinden biri Ditto. An itibariyle 500'ün üzerinde yakalanabilir Pokemon'a sahip olan GO'da Ditto yakalamak epey zor bir iş. Zira etrafta göreceğiniz her Pokemon potansiyel bir Ditto. Tabii ki GO'da tam olarak böyle bir şey yok. Lakin artık biliyoruz ki bazı Pokemonların Ditto olma ihtimali var, bazılarının yok. Bu durum sizi umutlandırmasın çünkü gerekli Pokemonları bulsanız bile Ditto çıkma ihtimali %3 civarında.

Pokemon oyunlarının nihai amacı tüm Pokemonları toplamak olduğu için Ditto yakalamak çok sayıda oyuncu için bir onur meselesi haline geldi. Bu rehberde Ditto'yu yakalamak için yapabileceğiniz türlü türlü numarayı anlatacağım ama şunu hatırlatmakta fayda var ne yaparsanız yapın Ditto yakalamama şansınız var. Arceus yanınızda olsun diyerek Ditto yakalama formüllerine bir göz atalım;

Hangi Pokemonlar Ditto Olabilir?

Öncelikle sevimli Ditto'muzun hangi Pokemonların şekline saklandığını kesinlikle bilmeniz gerekiyor. Oyundaki son güncellemelerle birlikte Ditto'nun şeklini çalmış olabileceği Pokemonlara şöyle bir bakalım;

  • Birinci Jenerasyon Potansiyel Dittoları: Gastly, Drowzee
  • İkinci Jenerasyon Potansiyel Dittoları: Teddiursa, Remoraid
  • Üçüncü Jenerasyon Potansiyel Dittoları: Gulpin, Numiel
  • Dördüncü Jenerasyon Potansiyel Dittosu: Stunky
  • Beşinci Jenerasyon Potansiyel Dittoları: Dwebble, Foonbus

Bu Pokemonlar arasında Gastly, Drowzee, Teddiursa ve Dwebble yakalarsanız ve Ditto'ya dönüşürlerse çok düşük bir ihtimal Shiny (Parlak) çıkma ihtimalleri var. Ancak oyunda 2021 yılının Eylül ayında Kanto Special Research isimli bir görev ağacını tamamlayan herkes parlak bir Ditto yakalamıştı. Şu an Ditto'yu bulmak bile yeterince zorken, parlağını aramak pek akılcı değil. Çok şanslı birisi değilseniz sabrınızı sınamak istemeyebilirsiniz. Aşağıdaki görselden bu Pokemonların, GO içinde nasıl gözüktüğüne bakabilirsiniz.

İlerleyen dönemlerde potansiyel Ditto Pokemonları muhtemelen yine değişecektir. O yüzden oyunla ilgili yayınlanan bildirileri takip etmekte fayda var. Artık resmen Türkiye'de de olduğu için Ditto veya başka bir konuda değişiklik olursa çok daha erken bir şekilde öğrenebiliriz diye umuyorum. Bir gözünüz Ditto'da olurken etrafınıza dikkat etmeyi de ihmal etmeyin. Yoksa göreceğiniz ilk morluk Ditto yerine bir trafik tabelası da olabilir! 

Ditto Yakalarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pokemon GO'nun "tümünü yakala" zihniyeti için en güzel özelliği sağ altta bulunan radar seçeneği. Burada küçültülmüş halinde etrafınızda size en yakın 3 Pokemon'u görebiliyorsunuz. Eğer tıklarsanız toplam 9 tane Pokemonun yakınlarınızdaki çeşitli kilit noktalarda (GYM ya da PokeDurak) yer aldığını görebilirsiniz. Bu sayede yukarıdaki potansiyel Dittoların bir ya da birkaç tanesini görürseniz tabana kuvvet giderek ava başlayabilirsiniz. Ancak şu tavsiyeyi vereyim eğer Ditto avına çıkacaksanız çok fazla Pokemon yakalamanız gerekecek. Bu yüzden bu yolculuk öncesinde Lucky Egg (Şans Yumurtası) kullanmak büyük tecrübe puanı açısından size muhteşem bir geri dönüş sağlayacaktır. 

Gerekli mekana gittiniz ancak potansiyel Ditto Pokemonları karşınıza çıkmadı mı? Hiç sorun değil. Oyunun size verdiği çeşitli Pokemon cezbedici eşyaları kullanmanın tam zamanı. Eğer yakınınızda bir PokeDurak varsa hemen çantanızdan Lure (Yem) açıp envaiçeşit Pokemon'u ayağınıza çağırabilirsiniz. Yok eğer ben gezmeyi sevmiyorum diyorsanız Incense (Tütsü) kullanarak hiçbir PokeDurak ihtiyacı duymadan yine çeşitli Pokemonları çağırmanız mümkün. Ancak eğer kalabalık bir ortamda yer alıyorsanız Lure kullanmak çok daha avantajlı. Çünkü Ditto'nun gizlendiği Pokemon herkes için aynı oluyor. Yani yanınızda bir başka oyuncu Gastly yakalayıp Ditto'ya dönüştürdüyse siz de kendi oyununuzda gördüğünüz Gastly'i yakalarsanız Ditto'ya ulaşacaksınız. 

Bir Pokemon'un Ditto Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bu sorunun çok bariz bir cevabı ne yazık ki yok. Ancak Pokemon oyunlarında her Pokemon kendine ait bir Catch Rate (yakalama yüzdesi) ile birlikte karşınıza çıkar. Eğer oyuna aşinaysanız hangi CP'de hangi Pokemonun ne zorlukla yakalanacağını tahmin edebilirsiniz. Örneğin 200CP bir Drowzzee yakalamak çok daha kolayken, 900CP (Dövüş Gücü) bir Drowzee epey daha zor olacaktır. İşte Ditto'yu yakalamadan önce ayırt etmenin en bariz yöntemi bu yakalama yüzdesine bakmak. Kolay yakalanan bir Pokemon'a top atmadan önce etrafıında çıkan atış hedefi yeşil renk yanar. Ancak eğer bu Pokemon şekil değiştirmiş bir Ditto ise normal halinden daha zor bir renk (yeşil ise turuncu, turuncu ise kırmızı) göreceksiniz. Bu da potansiyel kaçma ihtimaline karşı meyvelerinizi ve Ultra Toplarınızı hazırlamanız yönünde verilen bir işaret. 

Ditto yakalama yüzdesi düşük bir Pokemon olduğu için bu renk değişimi oyuna yansımış. Ancak eğer yakaladığınız şekil değiştirmiş Pokemon 250CP ise Ditto da yine elinize 250CP olarak geçecektir. Yani eğer dövüştürmek için bir Ditto arıyorsanız işiniz çok zor, belki de imkansıza yakın. Her ne kadar eşsiz saldırısı Transform (Dönüşüm), Ditto'yu dövüşlerde ilk karşısına çıkan Pokemon'a dönüştürse de bu saldırı HP(Hayat Puanı diyelim de kısaltma uysun) kopyalamıyor. Sadece karşıdaki Pokemon ile aynı türe ve aynı saldırılara sahip oluyorsunuz. Bu yüzden Ditto yakalamanın en mantıklı yolu Pokedex tamamlamak için. Öteki türlü ya inanılmaz şanslı olup yüksek CP bir Dittto bulacaksınız ya da çok fazla Ditto yakalayıp şekerleriyle mevcut Ditto'nuzu savaşabilecek güce getireceksiniz. İki durum da hak edeceğinden çok daha fazla efor istiyor. 

İşte böyle Oyungezerler, eğer "Hepsini yakalayacağım!" mottosuna sahip bir Pokemon oyuncusuysanız an itibariyle Ditto yakalamayı en kolay hale getiren yöntemler bu şekilde. Her şeyi kusursuz bir biçimde doğru yapsanız bile bu avın en temelinde şans faktörü yer alıyor. An itibariyle Ditto olabilen toplam 9 Pokemon'un gerçekten Ditto çıkma ihtimali her biri için yüzde üç civarında. Eğer yeterince şanslı ve azimliyseniz günün birinde mutlaka Ditto yakalayacaksınız. Umarım bu sevimli deney kazası size çok fazla zorluk çıkarmaz. 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum