Rage 2 De İlk Günden Kırılan Oyunlar Arasına Katıldı

Sebebi Bethesda'nın Denuvo kararsızlığı mı?

Denuvo artık oyunları uzun süre korumayı başaramıyor ve herkes de bunun farkında. Zaten Denuvo'nun yapmış olduğu "asıl amacımız oyunların ilk günlerdeki satışlarını korumak" açıklaması da korsanların Denuvo karşısındaki üstünlüğünün bir göstergesi sayılabilir.

Rage 2'nin Denuvo kullanacağı resmen son dakika bilgisi olarak paylaşılmıştı Bethesda tarafından. Oyunun Steam sayfasında normalde böyle bir bilgi yoktu, ancak oyunun çıkış gününde güncellenen sayfaya "bu oyun 3. parti kopya koruması (Denuvo) kullanmaktadır" ibaresi ekleniverdi. Bu son dakika bilgisi Denuvo'ya karşı olan oyuncuların tepkisini çekti elbette ama işin ilginç tarafı Bethesda'nın Steam'e Denuvo'lu versiyonu yüklerken, Bethesda Launcher üzerinden sunduğu oyunda DRM bulunmuyor olmasıydı. Yani Bethesda ya gerçekten de son ana kadar Denuvo'ya dair net bir karar veremedi, ya da Bethesda Launcher'a oyunu yüklerken kopya korumasını gözden kaçırdı. Üzerinde koruma bulunmayan oyuna erişen korsanlar da kolayca Rage 2'nin çalıştırıldığı sırada yaptığı çevrimiçi-kontrolü aşacak crack dosyasını hazırlayabildiler.

Yani oyunu kıran CODEX, Denuvo'yla uğraşmak zorunda bile kalmadı. Ancak Bethesda böyle bir hata (tabii ki hataysa) yapmamış olsaydı bile yakın zamandaki Denuvo'lu oyunların kırılma hızına baktığımızda yine de birkaç günden fazla dayanmayacağı belliydi.

Ben Denuvo'yla ilgili gelişmeleri yakından takip etmeme rağmen, korsan oyun kullanımına kesinlikle karşı olanlardanım. Eğer oynamak istediğiniz oyun pahalı geldiyse indirime girmesini bekleyiverin, her oyunu hemen oynamak gibi bir zorunluluğumuz yok nasılsa :) Oyunları başarımlarıyla, sorunsuz güncellemeleriyle vs oynamanın keyfi hiçbir şeye değişilmez çünkü.

YORUMLAR
waltran
16 Mayıs 2019 13:59

Steam'e denuvoluyu yükleyerek amaç korsanı engellemek değil büyük ihtimalle denuvodan nefret eden ve performans kaybı yaşamak isteyemeyen oyuncuları bethesda launchera çekmek olabilir. yada sırf zevk için steam kullanıcılarına işkence etmek istiyorda olabilirler :D

Aztek
16 Mayıs 2019 05:35

Dünyanın en berbat argümanı olabilir şu ''bekleyin, oynamak zorunda değilsiniz'' cümlesi. Hiçkimsenin umrunda olmayacak olan bir eylem. Yerli mal değil ki sağduyu kasalım. İndirir oynarım doğrusu. Asıl paranızı şu bu diye binbir oyuna yatırmayın.

memoefe
Aztek
16 Mayıs 2019 11:23

Herkesin ahlaki düşünceleri farklı tabi ki. Ama bu oyunun yerli olup olmamasından ötede bir şey. Bu onların emeklerinin karşılığı. Hırsızlık korsan kullanmak.

Aztek
memoefe
16 Mayıs 2019 17:04

Dediğim şeyi anlamamışsın, anladığın kısımda da gereksiz duyar kasmaya devam etmişsin. Dediğim şey korsanlayın değil, ''indirim bekleyin, oynamak zorunda değilsiniz'' kalıbının yamukluğu. Ben şimdi evimde indirip oynayınca kimsenin cebinden para eksilmiyor, zaten almayacağım, kimsenin de umrunda değil bu yaptığım şey. Param olunca alırım lakin beklemek zorunda değilim. Babamın oğlu değil elin bilmem hangi ülkeli şirketi. Artı oyun süper özenilmiş, ''yav bunu almazsam ayıp olur'' tarzı bir oyun da değil puanlara bakarsak.


guin
15 Mayıs 2019 14:54

artık indirime girmesini beklemekte çare değil. hem çok bekliyorsunuz hemde aldığınızda oyunun birçok zımbırtısını yayınlardan vs görmüş oluyorsunuz.

Parolamı Unuttum