RAM Fiyatları Maalesef Bir Süre Daha Yükselmeye Devam Edebilir

Bitsin artık şu çile

Dikkatli okurlarımız hemen Ocak ayında verdiğimiz bir haberi hatırlayacaktır, o zaman sektörün önde gelen analistleri RAM'lerde kullanılan hafıza çiplerinin ucuzlamasıyla birlikte son dönemde aşırı şişen RAM fiyatlarının artık düşüşe geçeceğini söylemişlerdi. Bu özellikle de bilgisayarını yenilemeyi veya sıfırdan bilgisayar kurmayı planlayanlar için güzel bir haberdi, çünkü zaten kripto para madencileri yüzünden ekran kartlarının fiyatları alıp başını gitti, buna bir de RAM fiyatları eklenince ortaya cidden oldukça absürt paralar çıkmaya başlamıştı.

Bu sevinç kısa sürmüş olabilir çünkü Digitimes'ın verdiği habere göre bu sefer de işin içine veri merkezleri girmiş durumda ve bu yüzden RAM fiyatlarının yıl içinde %10 kadar pahalanacağı tahmin ediliyor. Yani akıllı telefon üreticilerinin DRAM çiplerine olan yoğun talebi yetmiyormuş gibi kurulum aşamasındaki dev veri merkezlerinin de talebi fiyatların düşüşünü biraz geciktirecek gibi.

> Ekran Kartı Fiyatları Yükselmeye Devam Edecek

Değerlendirmelere göre yılın ikinci yarısında Samsung, SK Hynix ve Micron DRAM ve NAND çiplerinin üretim kapasitelerini arttıracak ve bu sayede üretilen çip miktarı yaklaşık olarak %30 oranında artacak. Yine de bu artış bile şu anki talebi karşılamakta zorlanacak gibi görünüyor.

Bir sene içinde fiyatlarda meydana gelen inanılmaz değişimi görüp de azıcık depresyona girmek istiyorsanız camelcamelcamel sitesine bir göz atabilirsiniz. Örneğin şu grafik size en basitinden Kingston Technology HyperX Fury 16GB (2 x 8GB) DDR4 2400MHz RAM'in geçen senenin başından bugüne kadarki fiyat değişimini net biçimde gösterecek.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum