Roblox'un Oyuncu Sayılarını Şişirdiği İddia Ediliyor

Yatırımcılara pembe gözlük

Hindenberg Research'in yayınladığı bir rapora göre Roblox yatırımcılarını oyuncu sayılarını şişirerek yanlış yönlendiriyormuş. Raporda Roblox'un 2021 yılından beri günlük oyuncu sayısı ve etkileşim istatistiklerini şişirerek rapor ettiği bilgisi yer alıyor. Firma bu bilgilere çok sayıda Roblox çalışanı ile yaptığı görüşmeler sonucunda ulaşmış.

Uzunca süredir Roblox'un içerik moderasyon sisteminin çocukları koruma konusunda sınıfta kaldığı, yetişkin içeriklerin serbestçe dolaşımda olduğuna dair eleştiriler yapılıyordu. Roblox sözcüsü ise bunlar için de "Roblox'un güvenli ve güvenilir bir platform olduğuna yürekten inanıyoruz" açıklamasını yapmıştı.

Hindenberg Research raporunun yayınlanmasının ardından Roblox'un hisse fiyatları yaklaşık olarak %5 değer kaybetti.

Raporda Roblox'un oyuncu sayılarını %25 ila %42 civarında, etkileşim saatlerini ise %100'ün üzerinde şişirdiği iddia edilirken, bir yandan her çeyrekte zarar açıklanırken diğer taraftan bazı Roblox yöneticilerinin 1.7 milyar dolarlık hisse bozdurdukları da söyleniyor.

Bu şişirilmiş oyuncu sayılarında bot hesapların büyük payı olduğu da belirtilmiş, Roblox'un iç karar mekanizmalarında bu bot ve yedek hesapların dikkate alınmadığı gerçek oyuncu sayısının kullanıldığını, yatırımcıların karşısına ise şişirilmiş sayılarla çıkıldığı yazılmış. Yine raporda kullanıcıların aynı anda 20'den fazla Roblox hesabını kontrol edebilmelerini sağlayan araçların varlığından da bahsedilmiş, Roblox'un bu hesaplara ve uygulamalara göz yumma sebebi ise oyuncu sayılarının bu sayede olduğundan çok daha yüksek gösterilebilmesiymiş.

Roblox ise iddiaları yalanladı tabii ki, Roblox sözcüsü rapor için "yanıltıcı" ibaresini kullandı. Roblox günlük aktif kullanıcı sayısının "Roblox'a erişen ayrı bireylerin bir ölçüsü olmadığını" daha önce bildirdiğini ve "sahteci ve yetkisiz erişimlerin zaman zaman günlük aktif kullanıcı sayısında farklılık yaratabileceğini" yatırımcılarına belirttiğini söylüyor. Yani muhtemelen "kasti şişirmiyoruz" demek istemişler.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum