Şehir Efsaneleri - GTA Evreninin En Gizemli Yaratığı: Koca Ayak

San Andreas'a dönmeye hazırlanın

Şehir Efsaneleri serimizin bu bölümünde, en az insanlık tarihi kadar eski (!) bir efsane ile karşınızdayız… GTA: San Andreas ve Koca Ayak…

Grand Theft Auto serisi her daim gizemleri ve “sürpriz yumurtaları” ile bilinir. Fakat pek çoğumuz bu silsileyi başlatan oyunun GTA San Andreas olduğunu unutuyoruz. Vice City’nin yapısını kocaman bir şehre taşıyan ve oyunculara yapılacak pek çok aktivite sunan San Andreas, çıkış yaptığı ilk günlerde Hot Coffee isimli modu ile ortalığı karıştırmıştı. Rockstar’ın başını ağrıtan bu mod, oyuncuları tetikleyerek San Andreas içerisindeki diğer gizemleri araştırmaya itmişti.

İşte tam da bu noktada oyundaki glitch’ler, bug’lar, beta versiyonundan kalan hatalar ve çok daha fazlası su yüzüne çıkmaya başladı. Sahilde fotoğraf çekip intihar eden fotoğrafçıdan tutun, UFO görsellerine, hayalet kasabalara hatta hayalet arabalara kadar pek çok ilginç gizem oyuncular tarafından keşfedilmişti. Fakat keşfedilmeyen ve oyun dünyasını derinden etkileyecek bir sürpriz yumurta, San Andreas’ı kült bir klasik yapacaktı.

Tabii ki Koca Ayak efsanesinden bahsediyorum. Hot Coffee modunun ortaya çıkmasının ardından daha fazla gizem arayan oyuncular, forumlarda oyun içerisinde Koca Ayak’ın görüldüğüne dair iddialar paylaşmaya başladı. Ardından gelen görseller ve hikayeler de oyunda Koca Ayak’ın olduğuna işaret ediyordu. Pek çok kaşif bu mitik canavarın San Andreas’ın kırsal bölgelerinde bulunduğunu belirtmeye başlamıştı.

Hikayelerin sayısı arttıkça daha fazla kanıt da beraberinde geldi. Önce oyuncular oyunun orijinal CD kutuları üzerinde bulunan “Thanks To” yani teşekkür kısmında “Big Foot” ismini fark etti. Herkes bunun oyun içerisindeki karaktere işaret ettiğinden emindi. Bu yüzden araştırmalar hız kazandı…

2005 yılında resmi bir röportajda Terry Donovan, bu araştırmalardan haberdar olduğunu ifade ederek oyunda Koca Ayak’ın olmadığını şu sözler ile belirtti: “Oyunda Koca Ayak yok, aynı gerçek hayatta da olmadığı gibi…”

Donovan’ın bu “politik” açıklaması tabii ki bir onaylama olarak görülünce oyuncular oyun içerisinde Koca Ayak’ın bulunduğundan emin olmaya başlamıştı.

Fakat her Şehir Efsaneleri yazımızda olduğu gibi bu da sadece bir efsaneden ibaretti. Görüntülenen tüm Koca Ayak’ların oyunun farklı modlu versiyonlarından geldiği ortaya çıkıyor ve araştırmalar sonuç vermiyordu.

Yıllar sonra Rockstar Games’in yöneticisi Dan Houser, yıllar süren bu efsaneye nokta koyacak bir açıklama yaptı. Houser, Koca Ayak’ın GTA San Andreas’ın yayınlanmayan beta versiyonlarında kullanıldığını ifade etti. Yani oyunda asla bir Koca Ayak olmadı.

Öte yandan bu ilginç sürpriz yumurta hem Rockstar’ı hem de oyuncuları birbirine yaklaştırmıştı. Bu sebeple markanın diğer oyunlarında San Andreas evreninin en büyük gizemine sürekli olarak gönderme yapılmaya başlandı.

2010 yılında çıkış yapan Red Dead Redemption’ın ek paketi Undead Nightmare’de bulunan bir yan görevde, Koca Ayak ailesini öldürerek “Six Years In The Making” başarımını kazanabiliyordunuz. Koca Ayak efsanesi aynı zamanda GTA V’te de geri dönüş yapmıştı. Bu görevi açabilmek için ise oyunu yüzde yüz şekilde bitirmeniz gerekiyordu.

Koca Ayak efsanesi, oyun dünyasının “gizem” anlayışını ciddi şekilde değiştiren efsanelerden biri olarak tarihe geçti.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum