Shenmue 3 Bağışçıları Epic Store Yüzünden İsyanlarda

Deep Silver’ın kriz yönetimi konusundaki performansı pek iyi sayılmaz…

E3 sunumunda Shenmue 3 ile ilgili paylaşılan bilgilerden birisi de PC versiyonunun Epic Games Store’a özel olarak çıkış yapacağı şeklindeydi. Bu haberin ardından Kickstarter sürecinde oyuna destek veren bağışçılarından önemli bir kısmı ücret iadesi istemeye başladılar. Ve filmin koptuğu nokta da bu oldu sevgili Oyungezerler.

Destekçilerin ücret iadesi taleplerine ilk aşamada olumsuz cevap verildi. Bu tutum destekçileri kızdırdı, şikayetler arttı, olay giderek bir krize dönüşmeye başladı. Bu aşamada Shenmue 3 cephesinin başarılı bir kriz yönetimi sergilediklerini söylemek zor. Kişilerin ücret iadesi istemesinin gayet doğal bir hak olduğu ortada. Ama muhatapları nedense başlangıçta olumsuz karşılık vermeyi tercih ettiler, sonrasında ise daha makul açıklamalar yapılmaya başlandı.

“Oyunun Kickstarter topluluğuna kulak veriyoruz ve gelişmeleri takip ediyoruz. İnsanların ne düşündüklerini, neler söylediklerini görüyoruz” diyerek daha ılımlı yaklaşmaya başladıklarını, en azından bir açık kapı bıraktıklarını söylemek mümkün. Tabii halen destekçilerle Steam kodu paylaşılıp paylaşılmayacağı noktası netlik kazanmadı. Ücret iadesi ile ilgili süreç de henüz netleşmiş değil.


> Shenmue III Topladığı Parayla Kickstarter Rekorunu Kırdı

Konu hakkında Deep Silver tarafından yapılan açıklama “Kickstarter sürecinden çok sonra projeye dahil olduk, dolayısıyla bundan önce atılan adımlarla ilgili yorum yapacak bir pozisyonda değiliz” şeklinde. Sorumluluğu üzerlerinden atmak, geliştirici Ys Net’i topun ağzına koymak gibi olmuş bu açıklama biraz, ne dersiniz? Kickstarter kampanyası ile ilgili tüm talep ve şikayetlerin [email protected] adresine gönderilmesi gerektiğini belirterek bunun altını bir kez daha çizmiş oluyorlar zaten.

Bu gibi meselelerde başarılı bir kriz yönetiminin ne kadar da önemli olduğu bir kez daha gün yüzüne çıkıyor. Yapılan uygulamanın doğruluğu veya yanlışlığı ayrı bir konu; ama destekçilerin bu şekilde gücendirilmesi, kırgınlıklara yol açılması zaten zorlu bir takvimde çıkış yapacak olan (-ki ertelenip durması da oyun adına bir başka olumsuz nokta olarak değerlendiriliyor) oyunun satış performansına da oyuncular nezdindeki itibarına da zarar verme riski taşıyor.

Umarız bu tartışmalar en kısa sürede geride kalır. Shenmue 3, 19 Kasım 2019'da çıkacak.

 

YORUMLAR
ilke_kurtlutepe
12 Haziran 2019 21:07

Epic tüm PC sektörüne ciddi zarar verdi.

Aztek
12 Haziran 2019 19:11

Milletin parasıyla oyun yapıp satış platformunu kendi kafana göre seçmek gördüğüm en nankörce hamle olabilir.

mit1980
12 Haziran 2019 15:42

Deep Silver fena saçmalamış. Dağıtımcı sensin, Epic'le anlaşan sensin, bu kararı veren ve kâr eden de sensin. Ama şikayetiniz varsa yapımcıya iletin. Oldu canım...

allalla
12 Haziran 2019 14:56

Bağışçılara steam kodu ver işte olsun bitsin. Satışını da EPİC'ten yaparsın. Zor mu bu kadar? Eğer zor ise paralarını iade et bağışçıların. Çok afedersiniz, aptal aptal işler.

AvastYeScurvyDog
allalla
12 Haziran 2019 20:06

E3'de patlak verdikten sonra insanlar cileden cikti. Hukuki yontemlere basvuracak kisi sayisi cok fazla gibi duruyor para iadesi yapmayacaklarini dusunur isek Deep Silver'in, zira vaat ettikleri ve sunduklari sey tutmuyor. Yanlisim yok ise cogu yerde buna karsi kanunlar var ve ciddi anlamda cezalari var. Ama toplu bir hareket olmaz ise ne kadar basarili olunur bilmiyorum.


Parolamı Unuttum