Sony, Activision Satın Alımının Yoluna Taş Koymaya Çalışıyor

Sırf oyuncuları ve oyun dünyasının geleceğini düşündükleri için

Microsoft’un Activision Blizzard’ı bünyesine katmak için yaptığı hamle, farklı ülkelerde rekabet kurumları tarafından mercek altına alınmış durumda malum. Bu ülkelerden birisi de İngiltere.

İngiltere’nin rekabet kurumu olan CMA, bu satın alım anlaşmasını daha detaylı bir incelemeye tabii tutacağını açıkladı. CMA, anlaşmanın PlayStation’ın rekabet gücünü olumsuz etkileyebileceğinden endişe duyuyormuş. Microsoft’un Call of Duty serisinin haklarını elde edecek olmasından dolayı böyle bir riskin söz konusu olduğu düşünülüyor. AB için de benzer bir durumun söz konusu olabileceği söyleniyor, yani orada da benzer şekilde inceleme süreci uzayacak gibi görünmekte.

Gameindustry.biz tarafından paylaşılan haberde, Sony’nin CMA tarafından açıklanan kararı “memnuniyetle karşıladıkları” ifade ediliyor. Sony, “Microsoft’un Call of Duty gibi Activision oyunları üzerinde kontrol sahibi olması, oyuncular ve oyun endüstrisinin geleceği üzerinde büyük oranda negatif etkiler gösterebilir. PlayStation oyuncularına en üst düzeyde oyun deneyimi sunmak noktasında bir garanti verilmesini istiyoruz ve CMA’in oyuncuları korumak yönündeki kararını memnuniyetle karşılıyoruz” şeklinde bir açıklama yapmış Gamesindutry.biz’e.

Microsoft ise bu açıklamaya “PlayStation’ın konsol piyasasındaki liderliği göz önünde bulundurulduğunda, Call of Duty’yi PlayStation’dan kaldırmanın ticari açıdan hiçbir anlam ifade etmediği ortada” diyerek karşılık vermiş.

Sony, yıllarca “PS özel oyunlar” ile piyasayı domine etmiş, konsolunu piyasanın bir numarası haline getirmişken, şimdi tutup da münhasırlık konusunda endişelerini ifade etmeleri tabii ki ilginç. Öte yandan Microsoft’un daha profesyonelce düşünüp “Ne diye böyle bir pazardan vazgeçeyim ki” yaklaşımı içerisinde olduğu anlaşılıyor -ki akla en yatkın, en makul gelen düşünce de bu bence.

Diyelim ki, Sony yetkililerinin çabaları sonucunda anlaşma onaylanmadı ve Microsoft, Activision Blizzard’ı satın alamadı. Bunun üzerine, Microsoft ile Activision bundan sonra çıkacak oyunların konsolda Xbox’a özel çıkması için bir anlaşma yapsalar, Sony'nin bunu engelleme şansı yok. Sonuçta kendileri de yıllardır 3. parti geliştiricilerle benzer anlaşmalar yaptılar, hatta daha geçtiğimiz gün gerçekleştirilen State of Play’de “Konsolda PS5’e özel” duyuruları havada uçuştu malumunuz.

Bir oyun sever olarak -ki konsolda ilk tercihi hep PS yönünde olmuş bir oyuncu olarak- Sony’nin bu tavrından rahatsız olduğumu söylemeliyim. Konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz sevgili Oyungezerler?

YORUMLAR
Atlas Estrella
18 Eylül 2022 12:32

Zenginin malı züğürdün...

creepylord
16 Eylül 2022 16:16

Sen yıllarca exclusive oyunlarla, cihazına özel donanımlarla, aparatlarla, kendi markana ait kompakt fotoğraf makinelerindeki sd kartlarda bile tekelliğini saltanatını sürdür. Payına ortak çıktığı an çingene gibi ortalığı velveleye ver :D Ah Sony ah.

Bu arada gerçekten PS tarafına da satıp oyun-içi alışverişlerden çuvalla para götürebilecekken ne diye böyle bir şey yapsınlar? En azından şu an için mantıksız görünüyor. 

GwynBleidd
creepylord
16 Eylül 2022 16:39

Microsoft böyle yaparak Sony tarafına giden parayı kesmek istiyor çünkü kendisinden çok Sony'nin ihtiyacı var bu paraya, ki yapmakta haklı. Sony'nin yerinde olup da CoD için bu kadar ağlamayacak kimse de olmaz. Her yıl en çok gelir kaynaklarından biri için hiçbir şey yapmadan duramaz tabii ki. Ayrıca Call of Duty'i ilerde Game Pass'e belki de milyonlarca kullanıcıyı kendi sistemlerine çekecekler. Game Pass'e getirmese bile milyonlarca olası Game Pass kullanıcısı kendi sistemlerine gelecek.

GwynBleidd
GwynBleidd
16 Eylül 2022 20:53

PC'yi açıp bırakıp gitmiştim, bu yorumu atmışım sandım. Geldiğimde yorum yazılma kısmındaydı hala :D Kısaca Microsoft CoD'u PlayStation'a çıkarırsa her yıl yüz milyonlarca dolar kazanacak. Çıkarmazsa sektördeki en büyük rakibinin gelir kaynağını kesecek. Her iki durumda da kazanan taraf Microsoft bu yüzden amacı hangi tarafa yönelikse onu yapacak. Sony'nin yapabileceği tek şey de yerinde oturmayıp markanın elinden gitmemesi için mücadele verecek. Tabii ortada exclusive mevsuzu olduğundan Sony kötü tarafta gibi görünüyor.


Mert
16 Eylül 2022 15:22

Microsoft, “Ne diye böyle bir pazardan vazgeçeyim ki” tutumunu satın almayı riske etmemek için de yapıyor olabilir.

Parolamı Unuttum