Sony, PlayStation 5 İle İlgili İlk Detayları Açıkladı

Yeni jenerasyona adım adım

Sony'den büyük merakla beklenen PlayStation 5 hakkında ilk resmi detaylar paylaşıldı. Wired'ın özel haberine göre PlayStation 4'ün baş sistem mimarı Mark Cerny yeni nesil konsolla ilgili ilk teknik bilgileri açıkladı.

Cerny'nin yaptığı açıklamaya göre PlayStation 5'i içinde üçüncü nesil AMD Ryzen işlemci bulunacak. 7nm Zen 2 mikromimarisine sahip bu işlemci sekiz çekirdeğe sahip. Radeon'un Navi ailesinin bir varyantı olan GPU ise Işın izleme desteği sunacak. Bugüne kadar bu teknolojiyi kullanan bir konsol görmemiştik, PlayStation 5 bu konuda bir ilke imza atacak.

PlayStation 5'in en dikkat çekici özelliklerinden biri de SSD kullanacak olması, bu disk sayesinde oyunların yükleme süreleri de oldukça kısalacak. Sony SSD'nin hangi özelliklere sahip olacağını veya üreticisini açıklamamış olsa da PlayStation 5'te kullanılacak olan SSD'nin bant genişliğinin günümüzde PC'lerde kullanan diskleri aşacağı söylenmiş. Hatta makalede buna bir örnek de verilmiş: Spider-Man'in PS4 Pro'da yükledikleri versiyonunda açılması 15 saniye süren bir kısım, geliştirici kitinde yalnızca 0.8 saniye açılmış. Kaldı ki bu geliştirici kiti için 'düşük hızlı versiyon' dendiğine de dikkat çekmek lazım.

Cerny'nin söylediğine göre PlayStation 5 tamamen geri uyumlu olacak ve tüm PlayStation 4 oyunlarını çalıştırabilecek. Bu da son derece önemli bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Cerny bu yeni konsolun 3D ses teknolojisine de sahip olacağını açıkladı.

Sony henüz bu konsolu "PlayStation 5" olarak tanımlamıyor, bunun yerine 'yeni nesil konsol' demeyi tercih ediyorlar. Belki de bunun sebebi bu yeni konsolun farklı bir isimle piyasaya çıkma ihtimalinden kaynaklanıyordur ancak bana soracak olursanız Sony'nin isimlendirme şeklini değiştireceğini hiç sanmıyorum.

Bu yeni konsolun çıkışının 2020 yılında gerçekleşmesi bekleniyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum