Sony'nin Ufak E3 İncileri

Sony sadece büyük bombalarla gelmiyor

Yeni konsolların parladığı E3 olması sebebiyle, sürekli büyük ve yeni isimlere gidiyor aklımız ister istemez. Dikkatimiz sürekli PS4 ve Xbox One’a kaysa bile, hem şu anki konsollarımızı hem de adı duyulmamış küçük oyunları kaçırmamaya çalışıyoruz.

Bu fuar boyunca, birçok ufak oyun açıklanacak ama, biz şu ana kadar Playstation ailesine adım atan isimlerden ufak bir derleme yapalım istedik:

Hohokum (PS3/PS4/Vita)

Richard Hogg önderliğinde Honeyslug stüdyosunun hazırladığı cıvıl cıvıl, renkli ve canlı bir platform oyunu Hohokum. Daha önce adını duyurmuş olmasına rağmen oynanış videosunun bu E3’te görücüye çıkmasıyla hakkında daha fazla bilgi sahibi olduk diyebiliriz. Çevresindeki objelerle teması sonucunda onları değiştiren, canlandıran bir çeşit yılanı kontrol ettiğimiz oyunun videosunda bazı karakterleri de görme şansımız oluyor. 

Hakkında detaylı bilgileri ilerleyen günlerde alacağımız Hohokum, 2014 yılında bizlerle buluşacak.

Sportsfriends (PS3/PC)

Her ne kadar Playstation platformundan bahsediyor olsak da, PC’ye de çıkartma yapacak olan Sportsfriends, aslında tarayıcı tabanlı bir projenin ilerlemiş hali diyebiliriz. Aralık 2012’de Kickstarter üzerinden finansmanını sağlayan oyun, Die Gute Fabrik tarafından yapılıyor. Aslında dört farklı mini oyunun tek paket halinde sunulmasından oluşan Sportsfriends, özellikle PS Move ile oynanan “Johan Sebastian Joust” modu ile dikkatleri üzerine çekiyor. Oyunlar dört oyuncuya kadar destek veriyor, kimi modlarda da ikişerli takımlar halinde oynanıyor. 

Birçok IndieCade ve benzeri ödüller almış Sportsfriends kesin olmamakla birlikte sonbahar 2013 çıkışını hedefliyor.

Doki-Doki Universe (PS4/Vita)

Bir robot düşünün, eğer ki insanlığa dair duyguları olduğunu kanıtlayamazsa uzaylılar tarafından hurdaya dönüştürülecek. İşte biz, bu robot olarak gezegen gezegen geziyor ve karşılaştığımız canlılarla aramızda bir sevgi veya nefret ilişkisi kurmaya çalışıyoruz Doki-Doki Universe’te.

Oyunda kendi yaşadığımız dünyayı tasarlayıp başka insanların tasarladığı gezegenlere adım atabiliyor, oyunu sosyal medyanın bir parçası haline getirip diğer insanlara hareketli, özel mesajlar yollayabiliyoruz. Zaten Doki-Doki Universe kendisini bir oyundan öte “farklı platformlarda bulunan bir ekosistem” olarak tanımlıyor. Cep telefonundan tarayıcılara, geniş bir iletişim ağı var.

Bu ilginç duygu ve samimiyet yüklü oyunun çıkış tarihi ne yazık ki daha belli değil.


 

Splice (PS3)

Cipher Prime firmasının bizlere yeni oyunları Splice hakkında gösterecekleri var bu E3. Bir bulmaca oyunu olan Splice, minimalist görselliği ve akıcı görselliğiyle izlemekten keyif alacağınız bir deneyim. Özü kısıtlı hareket sayısında, bir hücre zincirini doğru çekilde geliştirmek olan Splice, yine IndieCade finalisti olmanın yanında değer görmüş olan oyunlardan.

Çıkış tarihi konusunda net bir şey söylenmemekle birlikte, PS Move desteğinin ihtimalini söylemek gerekli. Kim bilir, böyle keyifli bir proje yolunu Vita’ya bile yapabilir.

Tearaway (Vita)

Büyük isimlerden uzak duruyorduk ama, Media Molecule için ufak bir istisna yapabiliriz. Little Big Planet’ın yapımcıları, bu sefer karşımıza Tearaway ile çıktılar E3’te. PS Vita’nın dokunmatik becerilerinden layığı ile yararlanacağını gördüğümüz bu üç boyutlu platform oyununda taşıma işi olan ve kağıttan yaratılmış bir dünyada yaşayan varlıklara bilimum yöntemlerle yardımcı olacak, onları hedeflerine ulaştırmaya çalışacağız. Her zamanki gibi görselliği ile ufak bir gülümseme yaratmayı başaran Tearaway, cıvıl cıvıllığı ile enerji veriyor gözünüze her iliştiğinde. Eğer gözünüze daha çok ilişsin istiyorsanız da, oyunda ilerlediğiniz zaman dünyanın parçalarını kağıttan nasıl yapacağınızı gösteren planları uygulayabilir, evinizi Tearaway ile şenlendirebilirsiniz.

Bu şirin mi şirin deneyimin ne zaman elimize düşeceği ise daha belli değil. Ama umuyoruz ki çok fazla bekletmez bizi.

 

Destiny of Spirits (Vita)

Taşınabilir konsolun kelime anlamını fazlasıyla fark edip buna göre özellikleri olan ve Q Entertainment ile Sony Japan Studio’nun birlikte çalıştığı bir oyun Destiny of Spirits. Dünyanın farklı bölgelerini ele geçiren kötü ruhlarla savaşmak üzere iyi ruhları topladığımız ve bu savaşları taktiksel olarak yönettiğimiz Destiny of Spirits’in en büyük özelliği, bu ruhları elde etmek için gerçek dünyadaki konumumuzdan faydalanıyor olmamız. Bölgeye göre değişen bu element kökenli ruhları toplayabilir, arkadaşlarınızla takas edebilir ve savaşa destek olabilirsiniz. En önemli özelliklerinden birisi, ülke ve bölgelere göre yelpazenin değişmesi, yani Avrupa ve Asya bölgelerinin ruhları farklı olacağından, onları elde etmenin ucu bir uçak yolculuğundan geçiyor gibi. Ayrıca gün be gün görevlerin değiştiği, yenilendiği ve özel ruhların çıktığı dolu dolu bir dünya var Destiny of Spirits’te.

Ne yazık ki bu oyun da, daha çıkış tarihini bilemediklerimizden.

Contrast (PS4)

En sona en ketum oyunu bıraktık aslında. Ps4 için çıkacak olan ve Compulsion Games’in yapımcısı olduğu Contrast, detayları çokça açıklanmamış bir oyun. Çoğunlukla çizgisel hazırlanmış, anlatımı kuvvetli olan ve nadiren serpiştirilmiş dövüşleri olan bir macera oyunu aslında. Ama en büyük özelliği, oyunun üç boyutlu olarak ışık altında oynandığı gibi gölge halinde, izdüşüme bağlı da oynanabiliyor olması. Yani çıkmanız gereken yere, yanınızdaki atlı karıncanın gölgesini kullanarak, oyunu “yansıyan” şekildeyken oynayarak ulaşabiliyorsunuz. İlginç konseptleri olan, stilize grafikleri ile de çekici gelen bir oyun.

Çıkış tarihi konusu da, PS4 dışında başka platformlarda boy gösterip göstermeyeceği gibi muallakta. Umuyoruz ki detayları çabucak gün yüzüne çıkar.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum