Sony, Xbox’ın Call of Duty’yi PlayStation’da Tutma Teklifini Yetersiz Bulmuş

Bana biraz abartıyormuşsunuz gibi geldi...

Microsoft’un Activision satın alımı hamlesi uzun zamandır gündemde. Pek çok ülkede rekabet kurumları tarafından konuyla ilgili incelemeler yapılıyor ve dolayısıyla onay süreci de uzuyor. Bu süreci uzatan temel nedenlerden birisi de elbette rakip firma Sony’nin bu satın alıma yönelik itirazları.

Yine böyle bir haber söz konusu. Xbox, mevcut anlaşmanın bitiminden sonra da birkaç yıl boyunca Call of Duty serisini PlayStation’da tutmayı garanti ediyor. Ama Sony, bu teklifi “pek çok açıdan yetersiz” bulmuş.

Geçtiğimiz günlerde Phil Spencer, Sony ile Activision arasındaki anlaşma bittikten sonra da birkaç yıl boyunca Call of Duty oyunlarını PlayStation’a getirmeye devam edeceklerini açıklamıştı. Spencer, bu süreçte PS için çıkan CoD oyunlarının özellik ve içerik açısından da diğer versiyonlarla eşit düzeyde olacağını belirtiyor, yani bu açıdan da dezavantajlı bir durum oluşturmayacaklarını teyit ediyor.

Ancak bu teklif, Sony tarafından yetersiz bulunmuş. PlayStation CEO’su Jim Ryan; GamesIndustry.biz ile gerçekleştirdiği röportajda, konuyla ilgili bazı açıklamalarda bulunmuş durumda. Ryan; Microsoft’un teklifinin Activision ile Sony’nin anlaşmasının sonlanmasından itibaren Call of Duty’nin sadece 3 yıl daha PlayStation’da kalması yönünde olduğunu söylüyor. 20 yıl boyunca CoD serisi PlayStation’da bulunduktan sonra böyle bir teklifi yetersiz bulmuşlar. Ayrıca, anlaşmada PlayStation oyuncularına “en üst kalitede Call of Duty deneyimi” taahhüdünün de içerilmesi gerektiği kanaatinde kendileri.

Bununla kastedilen tam olarak ne, bilemiyorum. Daha önceki yıllarda, PlayStation’a özel içerikler gelmesi gibi durumlar söz konusuydu, bunun devamını mı istiyorlar acaba? Bu çok da anlamlı bir talep olmaz diye düşünüyorum. Ayrıca münhasırlık (exclusivity) konusunda bugüne kadar en katı firmalardan birisinin de Sony olduğunu gözden kaçırmamak gerek. Dolayısıyla, rakibini münhasırlık üzerinden eleştirmesi de bana göre çok anlamlı olmaz.

Siz ne dersiniz sevgili Oyungezerler? Microsoft'un Activision'ı satın alma girişimi engellenmesi gereken bir durum mu? Sony bu konuda haklı mı yoksa haksız mı? Sizce bu konuda en makul çözüm nedir? Yorumlarınızı bekleriz.

 

YORUMLAR
Feyling
9 Eylül 2022 13:12

1994'den beri exclusivity anlaşmaları yap, her nesilde süreli exclusive içerik tutmaya devam et, ana akım bazı önemli oyunlar Xbox platformuna asla çıkmasın, sonra da bu adil değil tekelcilik, piyasa için kötü diye ağla. 
Yanlış anlaşılma olmasın Microsoft'un yaptığı kesinlikle tekelcilik. Onlarca firmanın tek çatı altında olması sağlıklı değil. Ama Sony'nin mazeretleri de çok gülünç.

Parolamı Unuttum