Steam Oyun Festivali’nden 10 Demo Önerisi

Bu etkinliği de listesiz geçmeyelim dedik :)

Steam Oyun Festivali’nde yüzlerce demo sunuluyor. Bu kadar oyun arasında hangilerine göz atacağımıza karar vermek zor olabiliyor. Herkese hitap edecek bir liste yapmak çok zor, ama oynarken zevk aldığımız 10 demo ile başlayalım dedik, listenin gerisi nasıl olsa sizlerden gelir, öyle değil mi :)

Ghostrunner

Fragmanı pek çok oyun sever gibi benim de ilgimi çekmişti. Siberpunk bir dünyada ninja olmak nasıl bir şey, göz atmak için merakla bekliyordum (Cyberpunk 2077 ayrı, onu karıştırmayalım şimdi :)). Demo ile bu merakımı bir nebze de olsa giderme şansı buldum. Duvarlarda koşup bir o tarafa bir bu tarafa atlamak, havada bir yandan düşmanınızın atışlarından kaçınıp bir yandan da onun tepesine inmek için odaklanmak, sonra da kılıcınızla öldürücü darbeyi vurmak… Ve bunların tamamını birkaç saniye içinde gerçekleştirmek! Gayet tempolu, keyifli bir oyun bizleri bekliyor gibi. Parkur tarzı oyunları seviyorsanız, sizin de ilginizi çekebilir.

Geliştirici: One More Level, 3D Realms, Slipgate Ironworks

Yayıncı: All in! Games

Çıkış Tarihi: 2020

Partisans 1941

İkinci Dünya Savaşı’nda Almanların Sovyetleri işgalinde bir grup direnişçiyi yöneteceğimiz bir taktik strateji. Commandos’un Sovyetler şubesi diyebiliriz (Shadow Tactics veya Desperados’a da benzetebiliriz tabii). Demoda, başkarakterimiz Zorin’in Nazilerin elinden kurtuluşu, sonrasında da diğer partizanlarla birlikte işgal altındaki köyden kaçışlarını oynuyoruz. Gerek öldürdüğümüz düşman askerlerinden gerek çevredeki sandıklardan vs kaynak toplayabiliyor, sonrasında bu kaynakları farklı şekillerde kullanabiliyoruz. Demoda görmesek de oyunda üs kurma mekanikleri de olacak. Önümüzdeki aylarda güzel bir taktik strateji oyunumuz daha olacak gibi.

Geliştirici: Alter Games

Yayıncı: Daedalic Entertainment

Çıkış Tarihi: Yaz 2020

Chinatown Detective Agency

Klasik tarzda bir macera oyunu arayanlar için iyi bir alternatif olabilir. Yapımcı ekip; Carmen Sandiego’dan Blade Runner’a, Da Vinci Şifresi’nden Black Mirror’a çeşitli yapımlardan esinlenmişler ve bunun oyuna da yansıdığı görülmekte. Siber-noir bir evrende geçen bir hikâye bizleri bekliyor. 2032 yılında Singapur’dayız, yönettiğimiz karakter Arma Darma isimli bir özel dedektif. Muhataplarımızın tam olarak kim olduklarını bilmeden kabul etmek durumunda kaldığımız bir vaka, bizleri küresel bir komployu çözmeye çalışacağımız bir hikâyeye sürükleyecek. Oyunun güzel yanlarından birisi zaman yönetimini de işin içine dahil etmiş olması. Yani sürekli olarak deneme yanılma yöntemiyle bulmaca çözmek veya aynı gün içerisinde onlarca işi halletmek mümkün değil, zamanı dikkatli kullanmak gerekiyor. Karakterimiz yoruldukça bazı görevleri yerine getirmek de normalden uzun sürebilecek. Bir de bazı kararlarımızın bize zaman kaybettirebileceğini düşününce (demoda, hangi ülkeye uçacağımızla ilgili tercih bu türden olaylarla karşılaşabileceğimizi düşündürttü), bizi dedektif titizliğiyle çalışmaya itecek bir oyun olabilir gibi geliyor. Oyunda ilerledikçe yeni irtibatlar kurup ekibimizi büyüteceğiz. Dolayısıyla, vakaları çözmek, gizemleri açığa çıkarmak yanında işlerin yolunda gitmesini sağlamak ve ekibimizi mutlu tutmak da gözetmemiz gereken noktalardan olacak.

Geliştirici & Yayıncı: General Interactive Co.

Çıkış Tarihi: 2021

Röki

İskandinav folklorundan esinlenen macera oyunumuz Röki, listede çıkış tarihi en yakın oyunlardan. Belki kasvetli bir hikaye anlatıyor olabilir ama gayet tatlı görünüyor.  Kahramanımız, tatlı kızımız Tove, ailesini kurtarmak için bir maceraya atılıyor. Bu macerada masallardan sıyrılıp gelen mekanları ziyaret edip yine masallardan fırlamış yaratıklarla karşılaşıyoruz. Bu yaratıkların bir kısmı dost canlısı olmasa da arada dost olacaklarımız da var (demoda yardımcı olduğumuz trol gibi mesela). Oyunda çeşit çeşit bulmaca da çözeceğiz. Her yaş grubundan oyuncuyu kendisine çekebilecek bir potansiyeli var. Kendi adıma önümüzdeki ay oynayacak bir oyun daha bulmanın tadını çıkardığımı söyleyebilirim :)

Geliştirici: Polygon Treehouse

Yayıncı: United Label, CI Games

Çıkış Tarihi: 23 Temmuz 2020

Spiritfarer

Spiritfarer biraz macera biraz yönetim biraz da keşif oyunu, araya aksiyon da serpiştirilmiş. Oyunun renkli görünümüne karşın aslında gayet farklı bir teması var. Ölülerin kayıkçısıyız. Gemimizde misafir ettiğimiz dostlarımızın hikayelerine ortak oluyor, farklı mekanları ziyaret ediyor, çeşitli maceralara yelken açıyoruz. Yönetim kısmında gemimizi geliştiriyor, ekibin ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmaya çalışıyor, bitki yetiştiriyor, yemekler pişiriyor ve daha pek çok aktiviteyle uğraşıyoruz. Bol bol özelleştirme seçeneği de mevcut olacak oyunda. Spiritfarer, sunduğu içerik yönünden zengin olacak gibi görünmekte. Gözümüzün üzerinde olmasında fayda var.

Geliştirici & Yayıncı: Thunder Lotus Games

Çıkış Tarihi: 2020

Raji: An Ancient Epic

Hindistan temalı bir aksiyon-macera oyunu. Kahramanımız Raji isimli bir kız. Tanrılar/tanrıçalar tarafından seçilmiş Raji, iblislere meydan okuyor. İlk amacı kardeşi Golu’yu (ve kaçırılan diğer çocukları) kurtarmak. Bunun için de iblis lordu Mahabalasura’yı alt etmesi gerekecek. Hint mitolojisinden karakterler ve hikayelerle beslenen oyun, önümüze çeşitli bulmacalarla birlikte alt edilecek bol bol düşman da çıkaracak. Düşmanlarla çatışma kısımlarında taktiksel düşünüp akıllıca hamleler yapmak, şartlara uyum sağlayıp Raji’nin yeteneklerini uygun şekilde kullanmak işleri bizim adımıza kolaylaştıran detaylar olacak. Eğer bu tarz mistik detaylarla bezenmiş oyunlara ilginiz varsa, bu oyunu da takip listenize alabilirsiniz.

Geliştirici: Nodding Heads Games

Yayıncı: Super.com

Çıkış Tarihi: Sonbahar 2020

Genesis Noir

Senin takip listende de kaç oyun var diyeceksiniz ama bu oyun da bir süredir radarımda olan oyunlardan :) Uzay boşluğunda süzülüyor, zamanın akışına, bir silahın ateşlenmesine (Büyük Patlama), evrenin doğuşuna şahitlik ediyoruz. Evren genişlerken biz de bu sürecin önüne geçip sevdiğimizi kurtarmaya çalışıyoruz. Çünkü o büyük patlama olarak bildiğimiz şeyde ateşlenen silahın mermisi sevdiğimize doğru yol almakta. Bizim adımıza makus bu kaderi değiştirmeye çalıştığımız bu macerada, evrenin tarihinde önemli dönüm noktalarına da şahitlik ediyoruz. Oyunda, bize çok hoş müzikler eşlik ediyor, hatta yeri geliyor biz de bu müziğe ortak olabiliyoruz. Farklı bir macera oyunu tecrübe etmek isteyenlere hitap edebilecek bir yapım.

Geliştirici: Feral Cat Den

Yayıncı: Fellow Traveller

Çıkış Tarihi: Belirsiz

Iron Harvest

Strateji sevenler için bir başka alternatif. Bizleri 1920’ye götürecek, ama çok daha farklı bir dünya bizleri bekliyor olacak. Mech birliklerinin de dahil olduğu savaşlardan bahsediyoruz sonuçta :) Büyük Savaşın ardından şehirler yeniden kurulmaya, insanlık yıkıntılar arasından yeni bir dünya inşa etmeye çalışıyor. İşte bu şekilde ‘Iron Harvest’ (Demir Hasadı) başlıyor. Köylülerin, savaşta yer alan dev yürüyen makinelerin kalıntılarını bulup kullanmaya başladıkları bir hasat. İçinde bulunulan kaos ortamının da etkisiyle, Avrupa’da yeni bir tehdit ortaya çıkıyor. Gizli güçler, kıtayı yeniden istikrarsızlaştırmak için harekete geçiyorlar. Ve doğal olarak bir kez daha savaşın fitili ateşlenmiş oluyor. GZS türündeki oyunda, özellikle demir ve petrol kaynaklarına hükmedip savaşın kazanan tarafı olmaya çalışacağız, temaya gayet uygun. Demoda gördüklerim hoşuma gitti. Zaten uzun süredir beklemekteydim, birkaç kez ertelenmişti, ama sonunda kendisiyle buluşacağız. Bu yılın güzel strateji oyunlarından birisi olacağını tahmin etmekteyim. İlgi duyduğunuz bir türse, siz de listenize ekleyin derim.

Geliştirici: KING Art

Yayıncı: Deep Silver

Çıkış Tarihi: 1 Eylül 2020

Liberated

Liberated ile bir çizgi roman sayfalarında gezintiye çıkıyoruz. Distopik bir gelecekte, devlet tam bir tahakküm kurmuş, herkes tam bir kontrol altında. Ama kendilerini “Liberated” olarak adlandıran bir grup, bu gidişe son vermek niyetinde. Calvino Noir oynamışsanız, görünümüyle onu anımsatan bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Ama oynanışta (özellikle çatışma kısımlarında) farklılaşıyor. Aksiyon-macera türündeki oyunumuzda, çatışmaların arasına serpiştirilmiş bulmacalar ve platform ögeleri de yer alıyor. Gizlilik de sık sık başvuracağımız yöntemlerden. Switch için çıkışını gerçekleştiren oyun, PC çıkışını önümüzdeki ay gerçekleştirecek.

Geliştirici: Atomic Wolf

Yayıncı: L.INC, Walkabout

Çıkış Tarihi: Temmuz 2020

Cris Tales

Steam sayfasındaki ifadeyle “klasik JRYO’lara aşk mektubu” olarak geliştirilen Cris Tales, gayet umutlu olduğum oyunlardan birisi. Bu yüzden de listenin finalini onunla yapmak istedim. Child of Light veya Indivisible oynamışsanız, bu oyunlardaki masalsı atmosferi burada da bulabilirsiniz. Kahramanımız Crisbell ve yol arkadaşlarıyla birlikte ‘Time Empress’e karşı koyacak ve geleceği yeniden şekillendirmeye çalışacağız. Yaptığımız hamlelerin etkilerini hızlıca görebilmek için zamanı ileri sarmak, aynı anda hem geçmişi hem anı hem geleceği görmek gibi detaylarla zaman, oyunun önemli bir parçası haline geliyor. Dünyası gayet hoş, karakterleri sevimli. Çatışma kısımları tam da denildiği gibi klasik JRYO’lar tadında. Daha ne olsun :) Daha önce paylaşılan demo, Steam Oyun Festivali ile birlikte güncellendi, Colosseum moduna da göz atma fırsatı sunuldu. Yani daha öncesinde denemişseniz de tekrar dönüp bakabilirsiniz.

Geliştirici: Dreams Uncorporated, SYCK

Yayıncı: Modus Games

Çıkış Tarihi: 17 Kasım 2020

Bunlar haricinde Eldest Souls, Unto the End, Haven, Solace State, A Space For The Unbound, Klang 2, Builders of Egypt veya yerli oyunlarımızdan Transient gibi pek çok demoya da göz atma fırsatı buldum ve keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda oyun olduğunu söyleyebilirim. Siz de kendi listelerinizi paylaşın, bakalım dikkate değer hangi oyunlar varmış.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum