Geçtiğimiz günlerde Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, müşterilerini oyunun lisansı için para verdikleri konusunda açıkça uyarmadıkları takdirde dijital mağazaların "satın alma" gibi tabirleri kullanmalarını yasaklayan bir kanuna imza atmıştı. "Mağazalar fiziksel medya satışından uzaklaşmaya başladıkça, dijital medya satın alan tüketicilerinin haklarının korunması ihtiyacı da daha önemli hale gelmeye başlamıştır" şeklinde de bir açıklama yayınlanmıştı.
Normalde bu kanun sadece Kaliforniya için geçerli, ama Valve bunun üzerine diğer bölge ve ülkelerde de 'dijital mal sahipliği" üzerine benzer tartışmaların yaşanabileceği düşüncesiyle Steam arayüzünde güncellemeye gitti.
Artık Steam'de bir oyun satın almaya çalıştığınız zaman açıkça "Steam'de dijital bir ürün satın alınması, o ürün için bir lisans sağlar." ibaresi görünüyor.
Yani Steam zaten eskiden beri bildiğimiz şeyi artık açıkça beyan ediyor. Steam'den bir oyun satın aldığımızda aslında o oyunu satın almış olmuyoruz, o oyun bizim olmuyor. Biz sadece o oyunu oynayabilmek için lisans alıyoruz. Hani olur da günün birinde Steam kapanır veya erişimimiz kesilirse, satın almış olduğumuz oyunları haliyle oynayamıyoruz. Çünkü bizim değiller :)
Eğer satın aldığınız dijital oyunun sizin olmasını istiyorsanız GOG gibi DRM-siz dijital mağazaları kullanmanız gerekiyor.
Bir de detay hatırlatmış olayım. Steam'de de yayıncılarının DRM koymamayı tercih ettiği oyunlar var. Bu tür oyunları Steam'den satın aldığınızda bu oyunlar da sizin oluyor, yani bu tür oyunlar bilgisayarınızda kuruluysa çalıştırmak için Steam'i açmanıza gerek yok. Son zamanlarda Steam'e bu tür oyunların "DRM-free" etiketiyle gösterilmesine dair talepler var, belki Valve bunları da dikkate alarak DRM-siz oyunları ayrı olarak göstermeye başlar.