Street Fighter - Zangief Kimdir?

Kızıl ordunun dövüşçüsü

Yaklaşık 2.20 cm'lik boyu ve 185 kilo ağırlığı ile Street Fighter serisindeki devasa dövüşçülerden biri olan Zangief, her zaman ülkesinin zaferi için mücadele veren ulusal bir kahraman olarak görülür. İlk kez serinin ikinci oyunu ile karşımıza çıkan, göğsünün ortasındaki kocaman kıl yumağı ve mohawk saçları ile oldukça dikkat çeken, kırmızı don giyen, vücudu ise boz ayılarla yaptığı güreşler yüzünden yara bere içerisinde kalan bu minik serçe, hiç şüphesiz çocukluğumuzun unutulmayan isimlerinden birisidir.

Akira Yasuda tarafından tasarlanan Zangief için düşünülen ilk ismin -Vodka Gobalsky- olduğu söylenir. Çok güçlü ama diğer dövüşçülere kıyasla daha yavaş olması amaçlanır. Karakterin ilk tasarımları son görüntüsüne çok benzer ancak ne hikmetse ikinci oyunun bir kapak fotoğrafında Zangief in kolunda bir çeşit çapa dövmesi olduğunu görürüz. Sonraki oyunlarda, hatta ilk göründüğü oyunda bile bildiğimiz kadarıyla böyle bir dövme yoktur.

İsim olarak Victor Zangiev adlı Rus güreşçiden, dış görünüş olarak da Hokuto No Ken adlı mangadaki Goda isimli karakterden esinlendiği söylenen Zangief karakteri, hareket kümesi olarak da bir başka Capcom yapımı Final Fight oyunundaki Haggar ile oldukça fazla denilebilecek benzerlikler taşır. Bu içeriklerin hepsini Street Fighter 2’den önce var olduğunu düşünürsek, Zangief için biraz ondan, biraz bundan toplanmış bir karakter denilebilir.

Street Fighter Zangief'in Hikayesi

Sovyetler Birliğinde büyüyen Zangief, doğduğu topraklar için savaşmak üzere motive olmuş aşırı derecede vatansever bir karakterdir. Vatansever olduğu kadar muazzam fiziğiyle de gurur duyan, kaybettiği dövüşleri kas gücünün eksikliğine bağlayan takıntılı biridir. Sevmediği şeylerin arasında dikkat dağıttığını düşündüğü için genç ve güzel kadınlar ve (burası biraz komik gelebilir belki) düzgün güreşmeyi bilmeyen ayılar vardır. Hatta Street Fighter X Tekken oyununda Kuma’ya karşı galibiyet kazanırsa kendisine; ‘Sibirya’daki ayılar senden daha iyi, yavru kedi gibisin!’ gibi aşağılayıcı sözler sarf eder.

Street Fighter Alpha serisi ve diğer Street Fighter oyunlarında benzer hikayeler söz konusu olsa da Zangief’in tüm görünümlerindeki arka plan, genellikle Sovyet başkanın emri ile turnuvalara katılmasıdır. Örneğin Street Fighter Alpha 3 oyununda yolsuzlukları Sovyet devletine yayılmaya başlayan Shadaloo örgütünün güçleri ile savaşmak için gönderilirken, benzeri bir hikayeyi aynı şekilde ikinci oyunda da görebiliriz. Ancak buradaki asıl konu arka planda yatan hikayeden çok Zangief’i turnuvalara gönderen Sovyet liderin, gerçek hayattaki Sovyet Lider Mihail Gorbaçov ile oldukça benzerlikler taşımasıdır.

Hatta ikinci oyunun finalinde helikopterden aşağı inen başkan Zangief ile birlikte kazak dansı yapar.

Bu arada şunu da eklemeden geçmeyelim. Serinin eski oyunlarında orak ve çekiç gibi semboller veya sosyalist düşünce yapısını benimseyen sözleri rahatlıkla görebilirken, yeni oyunlarda bu gibi şeylere yer verilmez. Yeni oyunlarda daha çok Zangief’in ayılarla olan ilişkileri ya da az evvel anlattığım kaslarına olan bağlılığı hakkında mizahi diyebileceğimiz unsurlar vardır. Hatta bu konu 5. oyunla birlikte biraz abartıya da kaçar çünkü Zangief’in göğsünde bir kılıcı parçaladığını görürüz.

Street Fighter Filmindeki Zangief

Son olarak her defasında söylemekten bıkmadığım Street Fighter ile alakası olmayan Street Fighter filminde Zangief karakterini Andrew Bryniarski canlandırmıştır. Normalin aksine Zangief filmde başlarda M.Bison için çalışan, sonradan saf değiştiren ve genellikle biraz absürt ve saf görünümlü bir kimse olarak betimlenir.

Filmin akılda kalan bir sahnesi varsa o da Honda ile yaptığı dövüştür diyerek bu yazıyı da burada bitirelim.

Her zaman olduğu gibi Street Fighter serisindeki favori karakterinizi veya bir sonraki karakterin kim olmasını istersiniz yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Ayriyeten bu yazıyı video olarak izlemek isterseniz aşağıdaki linki kullanabilirsiniz. Kendine iyi bakın, sağlıcakla kalın.

Kaynaklar;
//streetfighter.fandom.com/wiki/Zangief#cite_note-SFV_Japanese_site-5
//en.wikipedia.org/wiki/Zangief
//tr.wikipedia.org/wiki/Mihail_Gorba%C3%A7ov

YORUMLAR
cysseo1
19 Ağustos 2022 14:24

-

 

Parolamı Unuttum