Temtem Hilecilere Göz Açtırmıyor

Banlanan oyuncuların itiraz hakkı bile yoktu

Pokemon'a önemli bir rakip olarak karşımıza çıkan Temtem (Steam'deki 13 bin yorumun %89'ı olumlu) oyunu adil biçimde oynayan oyuncuları mutlu edecek girişimlerde bulunuyor. Oyunun geliştiricisi Crema, oyuncularla sürekli iletişim halinde olan ve diyaloglara giren bir stüdyo. Ancak iş hileye geldiğinde stüdyonun son derece acımasız olduğunu söylemek mümkün.

Dün oyundan yaklaşık 900 oyuncu banlandı ve Temtem hesaından şu açıklama yapıldı: "İlk ban dalgamızı tamamlamış bulunuyoruz. Yaklaşık 900 oyuncu Temtem'den kalıcı olarak banlandı. Bu kararlar nihaidir, hiçbir itiraz isteğini cevaplamayacak veya gözden geçirmeyeceğiz. Banlanan her bir oyuncunun ya hileci, ya da exploit kullandığından %100 emin olarak bu kararları verdik"

Elbette bu çok sert bir duruş, insanın aklına ya bazı oyuncular kazara banlandıysa sorusu geliyor. Mesela zamanında World of Warcraft'tan 3 günlüğüne ban yemiştim, ama itirazım sonucunda haklı olduğum ortaya çıkmıştı ve bu hatayı da üstüne bir de oyun süresi hediye ederek telafi etmişlerdi.

Zaten önceki mesaja oyunculardan bu yönde gelen tepkiler üzerine Crema ufak bir geri adım attı ve "ban itirazlarını değerlendirmeye karar verdik, sizin de dediğiniz gibi 'itiraz hakkı yok' yaklaşımı pek de doğru bir yaklaşım olmadı" dedi ancak gözden geçirdikleri itirazların hiçbirinin de kabul edilmediğini ekledi.

"Ekibimiz tüm sabahı "kanunsuz bir şey yapmadık" diye itiraz eden banlanan hesapları kontrol ederek geçirdi. 100'den fazla hesap inceledik. Bunların her biri de banlanmayı hak etmişti. Hilecilere güvenmeyin. Ban sebebi hakkında daha çok bilgi almak istiyorlar ki bir dahaki sefer hile kullandıklarında bu sebebe dikkat edebilsinler. Sizden daha fazla bilgi koparmak ve ufak da olsa banı geri aldırabilme ihtimali için her konuda yalan söylemeye de hazırlar." diyor Crema.

Crema bu kararlı tutumunu sürdürürse oyuncular için güzel ve adilane bir oyun ortam sağlamaya devam edecek demektir.

YORUMLAR
sSnake
5 Şubat 2020 11:28

Başta Valve olmak üzere hemen hemen her stüdyo hile olayını daha fazla satış yapma taktiği olarak kullanıyor. Banlanan kullanıcıya aynı donanım ip'si üzerinden oyun satışını durdurmak uygulanabilecek en kesin çözüm.

İtiraz hakkı vermemek en iyisi. Yanlışlıkla banlanan belki bir iki kullanıcıyı bulacaklar diye boşu buşuna bir sürü zaman ve iş gücünü heba edecekler, onun yerine oyunu ileri götürecek işlere odaklanmak yerine. Keşke kararlarından dönmeselermiş.

İlhanlı
4 Şubat 2020 17:11

Her geliştirici stüdyo hilecilere karşı böyle katı olmalı. Bende çok ban yedim hileden üzüldüm ama hak etmiştim. 

Parolamı Unuttum