The Last of Us’ın Hikayesi

Joel ve Ellie'nin duygu yüklü macerasına hızlıca göz atalım

İkinci oyun artık ufukta iyice belirginleşmişken, hem ilk oyunda neler olup bittiğini merak edenler hem de hafızalarını tazelemek isteyenler için ilk oyunda Joel ve Ellie’nin başından neler geçmişti, şöyle hızlıca özetleyelim istedik.

Kimi yerlerde hafızamıza güvendik, kimi yerlerde Wiki Fandom sayfalarından istifade edip boşlukları doldurduk, kimi yerde de detaylara fazla girmeden geçtik. İllaki atladığımız yerler olacaktır, eğer şurayı da anlatmak gerekirdi dediğiniz yerler varsa yorumlarda belirtin, olur mu :) Takip eden satırlar için 'spoiler' uyarımızı da yapıp, hikayemize geçelim:

Büyük bir kayıp…

Kahramanımız Joel, kızıyla yaşayan bekar bir baba. Kızı Sarah doğduktan hemen sonra eşi onları terk edip gitmiş. Dolayısıyla baba-kız yaşayıp gidiyorlar. (Tabii bir de Joel’un kardeşi Tommy var.) Bu mutlu aile tablosu ne yazık ki çok uzun soluklu olmayacak.

2013 yılında Güney Amerika kırsalında Cordyceps mantarı mutasyona uğruyor ve insanlara bulaşabilir hale geliyor. (Bu mantar gerçek hayatta olan bir mantar türü. Karıncaları hedef alıyor ve bu oyunda insanlara yaptığına benzer şeyler yapıyor zavallı küçük dostlarımıza. Şuradan kısa bir NG videosu izleyip bir fikir edinebilirsiniz) Mantarın yol açtığı salgın kısa süre içerisinde Asya, Avrupa ve Orta Doğu’da yayılıyor. Mantarın bulaştığı insanlarda ciddi davranış değişiklikleri görülmeye başlanıyor. İlk aşamada oyundaki ilk zombi grubumuz olan Runners'a dönüşüyor insanlar. Bunlar adlarından da anlaşıldığı üzere koşup sağa sola saldıran tipler.

26 Eylül 2013’te başlıyor oyunumuz. Sarah, babasının doğum gününü kutlamak, ona yeni bir saat hediye etmek için geç saatlere kadar onu bekliyor ve baba-kız arasındaki bu hoş sahnenin ardından 27 Eylül 2013’ün ilk saatlerine geçiyoruz. Yolunda gitmeyen bir şeyler var. Haberlerde hızla yayılan salgından ve şehirdeki kriz durumundan bahsediliyor. Salgın hızlı bir şekilde yayılıp kahramanlarımızın yakınlarına kadar ulaşmış durumda. Joel, kızı Sarah ve kardeşi Tommy ile bu salgından kaçıp güvenli bir bölgeye ulaşmaya çalışıyor. Ancak bu kaçış esnasında suratımıza tokat gibi çarpan, kalbimizi sıkıştırıp bizi soluksuz bırakan o dramatik sahneyi yaşıyoruz. Joel’un biricik kızı Sarah, yolları kontrol altında tutmaya çalışan askerlerden biri tarafından vuruluyor ve babasının kollarında can veriyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bir insanın yaşayabileceği en acı olaylardan birini yaşayan Joel dağılıyor.

Küçük bir kız çocuğu

Filmi 20 yıl ileriye sarıyoruz. Salgının hızla yayılması üzerine karantina bölgeleri kurulmuş durumda. Joel, Boston’daki karantina bölgesinde yaşıyor. Arkadaşı Tess ile birlikte kaçakçılık yapıp hayatta kalmaya çalışıyorlar. İkili, kendilerini dolandıran Robert’ın peşine düşüyorlar. Robert ikilinin silahlarını Ateşböcekleri adlı gruba satmış. Grubun lideri Marlene, yanındaki Ellie adlı kızı karantina bölgesinden çıkartıp buluşma noktasına götürmeleri karşılığında silahları teslim edebileceğini söylüyor. Haliyle ikilimiz de bu teklifi kabul edip yola düşüyorlar.

Yolda çeşitli tehditleri atlatıp da buluşma noktasına vardıklarında, buradaki grubun öldürüldüklerini görüyorlar. Ellie’nin 3 hafta önce ısırılmış olduğunu ancak bundan etkilenmediğini gören Joel ve Tess olayı anlamaya çalışırken, Ellie, bağışıklık sahibi olduğunu ve Ateşböcekleri grubunun da bu durumu incelemek niyetinde olduğunu söylüyor ikilimize. Tess de enfekte oluyor bu esnada. Bunun da etkisiyle, arkalarından gelen askerleri engellemek üzere geride kalıyor ve bundan sonra Joel ile Ellie yola birlikte devam etmek durumunda kalıyorlar.

Kardeşler buluşuyor

Sonraki hedefleri, Aeşböcekleri mensubu olan ve bu yüzden de Joel ile arası açılmış olan Tommy. Bunun için Joel’un eski bir tanıdığı olan, Lincoln kasabasındaki Bill’in yanına giderler ve onun aracını alarak yola koyulurlar. Pittsburgh’te avcılar grubunun saldırısına uğrayan ikilimiz, burada Henry ve kardeşi Sam ile tanışırlar. Dörtlü, şehirden çıkmak için birlikte hareket ederler. Ancak Sam ısırılır ve enfekte olur. Abisinden kendisini öldürmesini ister. Henry, kardeşini öldürdükten sonra kendi canına kıyar.

Joel ve Ellie, uzun bir yolculuğun ardından Wyoming’deki bir santralde bir yerleşim yeri kuran Tommy’nin yanına varırlar. Tommy onları samimi bir şekilde karşılar ve eşi Maria ile de tanışırız. Bir haydut saldırısı gerçekleşir, Ellie kaçar, sonrasında Joel ve Tommy onu bulurlar.

Yeni bir yolculuk, yeni düşmanlar

Tommy; ikiliye Colorada Üniversitesi’ne gitmelerini tavsiye eder. Orada Ateşböcekleri’nin kullandığı bir laboratuvar bulunmaktadır. Lakin ikilimiz buraya ulaştıklarında laboratuvarın boşaltıldığını görür, buradakilerin Salt Lake City’deki bir hastaneye taşındığını öğrenirler. Dolayısıyla sonraki hedefleri bu hastane olacaktır. Ancak yolda bir kez daha saldırıya uğrarlar. Saldıran grubu alt etmeyi başarsalar da Joel yaralanmıştır. Kışın ortasında, dağların arasında bir sığınakta çaresiz bir halde kalırlar. Ellie, Joel’un iyileşmesi için uğraşmaktadır. Bir av dönüşünde David ve adamları ile karşılaşır. Onlarla bir anlaşmaya varır, elindeki et karşılığında penisilin alacaktır. David ile birlikteyken zombi saldırısına uğrarlar, ancak saldırıdan kurtulurlar.

Ellie, Joel'un yaralandığı saldırıy yapan grubun David tarafından gönderildiğini öğrenir. Ama yine de aralarındaki anlaşmaya uyarlar, Ellie penisilini alıp geri döner. Joel istirahat ederken David’in grubunun geldiğini görür Ellie. Onları kendi peşine takıp Joel’u korumaya çalışır. Sonunda Ellie rehin düşer. Kendisine gelen Joel, Ellie’yi bulmak üzere yola koyulur. David’in adamlarını yakalayan Joel, onlara işkence edip Ellie’nin nerede tutulduğunu öğrenir. Bu esnada Ellie de kafesinden kurtulmuş, James’i öldürmüş ve David’in elinden kaçmayı başarmıştır. Ama bir süre sonra yine David tarafından köşeye kıstırılır. Aralarındaki boğuşma esnasında yangın çıkar. Yangını gören Joel, hemen oraya gider ve Ellie’nin kendisini korurken David’i öldürdüğünü görür.

Her son yeni bir başlangıçtır

İkilimiz, ilkbaharda Salt Lake City’ye varırlar. Saint Mary Hastanesi’ne gitmek için tünellerde ilerlerken Ellie boğulma tehlikesi atlatır, Joel onu kurtarmaya çalışırken Ateşböcekleri’nin saldırısına uğrarlar. Joel bayıltılır. Gözlerini açtığında Marlene ile karşılaşır. Ellie hayattadır. Ancak bu uzun sürmeyecektir. Zira, hastalığa karşı bir aşı geliştirmek için onu öldürmek niyetindedirler. Joel, buna karşı çıkar ve oradakilerle çatışmaya girer. Ellie’yi ameliyathaneden alıp kaçar. Bu sırada karşısına çıkan Marlene’i de öldürür. Arabayla yola koyulurlar. Kendine gelen Ellie neler olduğunu sorar. Joel, ona yalan söyler. Tommy’nin yanına dönerler ve oyun sona erer…

YORUMLAR
Parolamı Unuttum