Trump, Silahlı Saldırıların Suçunu Yine Video Oyunlarına Attı

Haliyle bu açıklamaya tepkiler de gecikmedi

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde El Paso ve Dayton'da art arda gerçekleştirilen silahlı saldırıların sorumlusunu buldu: video oyunları.

Trump aynı şeyi geçen seneki bir okul baskınının ardından da yapmış ve video oyunlarındaki şiddetin gençlerin düşüncelerini şekillendirdiğini söyleyerek topu video oyunlarına atmıştı. Yani Trump'a göre bu tür katliamları gerçekleştirenlerin ülkedeki silah yasalarının gevşekliği sayesinde türlü türlü ağır silahlara rahatça erişebilmeleri sorunun bir parçası değil.

Hatırlarsanız kendisinin silahsızlanma yerine 'öğretmenleri de silah verelim ki biri katliam yapmaya kalkarsa onu rahatça indirebilsinler' gibisinden dahiyane bir düşüncesi de vardı.

Trump, son saldırıların ardından "toplumumuzda şiddetin yüceleştirilmesini durdurmalıyız, buna artık sıradan bir hale gelmiş korkunç ve şiddet dolu video oyunları da dahil. Günümüzde sorunlu gençlerin, kendilerini şiddeti kutlayan bir kültürle çevrili halde bulması çok kolay. Bunu durdurmalı veya ciddi biçimde azaltmalıyız ve buna bugünden başlamalıyız" şeklinde bir açıklama yapmıştı.


Bu açıklamanın ardından hemen karşı tepkiler de geldi tabii. Örneğin Hilary Clinton yazılı bir açıklama yaparak "İnsanlar dünyanın her ülkesinde video oyunları oynuyor. Buradaki fark, silahlar" dedi. #VideogamesAreNotToBlame (Suçlanması Gereken Video Oyunları Değil) hashtagi Twitter'da top trend oldu. Bazı uzmanlar bu iddiayla açıktan dalgasını geçti, "muzların intihara sebep olduğuna dair veriler de ancak bu kadar inandırıcıdır" diyenler bile oldu.

Hatta bugün Nintendo of America'nın eski başkanı, firmanın sevilen isimlerinden Reggie Fils-Aime de tartışmaya katıldı ve şöyle söyledi: "Gerçek şu ki oyun gelirinde en yüksek sıraya sahip ülkelerde saldırı sonucu ölümlerin sayısı çok daha az. Nüfusunun %4'ü silahların %43'üne sahip olduğu Amerika hariç".

Zaten aşağıdaki grafiğe bakınca da Trump'ın ne kadar desteksiz salladığını açıkça görebiliyoruz :) Solda kişi başına video oyun gelirleri, sağdaysa silahlı saldırı sonucunda ölümler bulunuyor.

Donald Trump'ın burada yaptığı şey suçu yine başkalarına atmak, bir sektörü kurban olarak seçmeye çalışmak ama neyse ki bunda başarılı olduğunu söylemek mümkün değil.

YORUMLAR
ilke_kurtlutepe
6 Ağustos 2019 16:26

İnsanlar neden bu adamı başkan seçti hiç anlamıyorum. Gerçi aynı şey Türkiye'de de var.

Parolamı Unuttum