İnceleme:Valiant Hearts

TEK DİLEĞİM HUZUR

 

Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır.

Savaşmak insanın doğasında var derler. Hayatta kalmak için öldürmek şart mı? İnsanın doğuştan gelen bir niteliği mi başkalarının canına kıymak? Toplumsal yaşamın ayrılmaz bir parçası mı ördüğünüz duvarlar, çizdiğiniz sınırlar? İlla ki sayısız ceset üzerine mi inşa edilmeli uygarlıklar? Başka çıkar yol yok mu?

Hayır efendim, öyle suçu doğaya atıp kurtulamazsınız. Kendi aşağılık kavganıza meşruluk kazandırmak için yaptıklarınızı biliyoruz. Tazecik zihinlere akıttığınız zehrin, toprağa düşen her damla kanın hesabını elbet vereceksiniz. Şimdi topunuzu, tüfeğinizi bırakın ya da hemen bu oyunu terk edin, çünkü bu savaşmak istemeyenlerin oyunu. Bu oyun buna rağmen sevdiklerinin, çocuklarının, torunlarının refahı için kendi canını ortaya koyan yürekli insanların.

SAVAŞA SÜRÜKLENENLER

1914-1918 yılları arasında geçen, I. Dünya Savaşı temalı bir bulmaca-macera oyunu Valiant Hearts. Gerçek tarihi olayları temel alıp üzerine kendi kurgusunu inşa ediyor: Bir tarafta İttifak güçlerine katılmak üzere eşini ve yeni doğmuş çocuğunu terk etmek zorunda kalan Alman Karl, diğer tarafta artık yaşını başını almış olmasına rağmen İtilaf güçlerinin göreve çağırdığı kaynatası Fransız Emile. Bu ikisinin yolları Amerikan asker Freddie ve Belçikalı hemşire Anna ile kesişirken Valiant Hearts bize hatırda kalacak cinsten bir öykü anlatıyor.

valiant-hearts-1

Oyunun ilk bölümüne Emile ile başlıyor ve hikâye ilerledikçe Freddie, Anna ve Karl arasında tekrar tekrar geçiş yapıyoruz. Emile bir çiftçi; savaş alanındaki başlıca yeteneği tünel kazmak. Dostu Freddie cüssesinin hakkını vererek biraz daha aksiyon dolu bir oynanış sunuyor. Anna savaş alanındaki (dost ya da düşman) askerleri iyileştirmek için çabalarken, Karl'ın bölümleri gizlilik üzerine kurulu bir oynanış gerektiriyor.

valiant-hearts-2

Valiant Hearts bir bulmaca oyunu ama bulmaca çözmek için oynanacak bir oyun değil. Çoğu bulmaca etrafta gezinip gerekli eşyaları bulmak ve bu eşyaları doğru yerde kullanmak üzerine kurulu. Çözümleri gayet kolay olsa da, ortamdaki bulmacaya dair bir dakikalık aralıklarla ipucu gösteren bir sistem de sunuluyor. Bulmaca meraklısıysanız sizi tatmin edecek cinsten bir zorluk beklemeyin. Diğer yandan bu durum, oyunu her yaştan oyuncuya daha erişilebilir kılıyor ki bu tarz bir oyun için kanımca uygun bir seçim.

valiant-hearts-3

Dinamit ve benzeri nesneleri doğru açıyla fırlatarak bir yerleri patlatmak ya da ağaçtan bir şey düşürmek, üzerinize yağan bombaların yerdeki gölgesine bakıp kaçmak gibi mekanikler oyunu biraz hareketlendiriyor. Bir de hiç bahsetmedik ama oyun boyunca bize eşlik eden Walt adlı doberman cinsi köpeğimiz var ki oyunun esas kahramanı o desek yeridir. Askerlerin dikkatini dağıtmak ya da ufak deliklerden geçmek gibi yeteneklerinin yanı sıra birçok kez hayatımızı kurtarıyor.

TARİHİ GERÇEKLER

Rayman Legends, Child of Light gibi başarılı yapımlara da hayat veren UbiArt Framework oyun motorunu kullanan Valiant Hearts, tarzıyla ön plana çıkıyor. Çizimler göz alan, müzikler duygulandıran cinsten. Fakat biraz da bu tarzından ötürü, savaşı tüm çıplaklığıyla ortaya koymuyor ya da koyamıyor. Ana karakterlere odaklanırken o sırada değişen dünyayı ve yaşamları bir parça ihmal ediyor. Yanımızda düşen askerler neredeyse "olmasa da olur", tek "kötü" karakter Baron Von Dorf ise epey karikatürize edilmiş. Siperdeki çamurdan, şehirdeki yıkımdan fazla derinlere inmek mümkün değil.

valiant-hearts-4

Neyse ki okumayı sevenler için "tarihi gerçekler" bölümü ve topladığınız eşyaların açıklamaları oyundaki bu eksikliği bir nebze gideriyor. Bir yandan askerlerin siperde soğuk, yağmur, çamur, hastalık ve can sıkıntısına karşı verdiği mücadeleyi görüyorsunuz. Diğer yanda tek iletişim yolu olduğu için savaş boyu gönderilen on milyar mektup ve doğurduğu lojistik problemleri. Ayrıca esir kamplarındaki yaşamı ve tutulan altı milyon esirin akıbetini, Kanadalıların göz, deri ve ciğerleri yakan klor gazına karşı kullandığı tuhaf yöntemleri anlatıyor oyun. Bir de savaş sırasında çocuk oyun ve oyuncaklarının gösterdiği değişimi… 6-8 saat arası süren oyunu bütün eşyaları toplayayım isterseniz bir daha deneyebilirsiniz, fakat onun haricinde tekrar oynanabilirlik sunmuyor. Tercihen ilk oynayışınızda her metni okumaya çalışın.

valiant-hearts-5

GELİNCİK TARLALARI

I. Dünya Savaşı temalı oyunlara pek sık rastlamıyoruz, zira II. Dünya Savaşı daha belirgin bir düşman, daha modern ve -tabirimi mazur görün- daha heyecanlı bir mücadele sunuyor. Hem bu nedenle, hem de savaşı ele alış biçimi sebebiyle Valiant Hearts, pek haz etmediğim Ubisoft'a gönlümde artı puan kazandırdı.

valiant-hearts-6

Savaş çirkin, savaş anlamsız. On milyon insanı ölüme göndermenin kabul edilir yanı yok. Dünya tarihinin en büyük trajedilerinden birine dair, cesetlerin dağ olduğu yerde tek bir canlı bedenin değerini hissettiren duygusal bir oyun Valiant Hearts. Kusursuz değil, ama yine de herkese önerebileceğim bir yapım.

NOT

7+

KÜNYE

VALIANT HEARTS: THE GREAT WAR (PC)

Tür: Bulmaca-Macera

Yapım: Ubisoft Montpellier

Dağıtım: Ubisoft

Kutulu Fiyatı: -

Dijital İndirme: 15$ (Steam)

Yaş Sınırı: 7

Dahası İçin: valianthearts.ubi.com

Bulunduğu Platformlar: PC, PS, XBOX

Ne İyi?

-Farklı türden bir savaş oyunu

-Etkileyici çizimler ve müzikler

-Duygusal öykü anlatımı

Ne Kötü?

-Sıradan bulmacalar

YORUMLAR
Parolamı Unuttum