Valve, Bölgesel Steam Fiyatlarını Daha Sık Güncelleyecek

Yine bize hüsran…

Sevsek de sevmesek de hakkını teslim etmek gerek; Steam, oyunculuğun gelişiminde önemli bir işlev üstlendi, milyonlarca oyuncu için oyunları daha erişilebilir kıldı. Ülkemiz oyun severleri için de bu durum geçerli, yerel fiyatlandırma bizlere çok daha fazla oyunu, makul fiyatlarla satın alabilme imkânı sundu. Gelin görün ki, bu günlerin sonuna geliyor gibiyiz artık.

Valve, bölgesel fiyatlandırma ile ilgili politikasında bir değişikliğe gidiyor. Bir Reddit kullanıcısının da fark edip dikkat çektiği üzere, Steamworks sayfasında bölgesel fiyatlandırma ile ilgili metinde bazı değişiklikler yapılmış durumda. Valve, artık önerilen bölgesel fiyatları daha sık güncelleyecek.

Burada temel amacın, döviz kuru değişimlerinin istismarını engellemek olduğu söyleniyor. Fiyatlarda sık sık güncellemeye giderek, abonelerin bölgelerini değiştirip kendi ülkelerine göre daha düşük fiyatlardan oyun satın almalarının önüne geçmeyi hedefliyorlar. Bu kararı almada tetikleyici unsur elbette küresel piyasalardaki dalgalanmalar ve döviz kurlarındaki oynaklık.

Valve, oyun fiyatlarıyla ilgili son sözün oyun firmalarında olduğunun da altını çiziyor; “Pek çok oyun (firması) tavsiyelerimizi dikkate almamayı ve her bir para birimi için kendi fiyatlarını belirlemeyi tercih ediyor” denilmekte.

Bu politika değişikliği, oyun geliştiricileri ve dağıtımcıları (ve elbette Steam) için anlaşılabilir bir durum olmakla birlikte, özellikle bizim gibi ülkelerdeki oyun severler için olumsuz bir tabloya işaret ediyor. Politika değişikliğinin temel amacı o ülkenin vatandaşı olmayan (veya o ülke dışındaki) kişilerin yerel fiyatlandırmayı istismar etmesini engellemek, onları böyle bir alışverişten alıkoymak olsa da, nihai olarak o ülkedeki oyun severlerin, uygun fiyatlardan oyunlara erişimi de engellenmiş olacak. Bir süre sonra, bizim gibi ülkelerde piyasanın daraldığının gözlenmesi kuvvetle muhtemel.

Bizler için üzücü bir haber. Umarım, ekonomide işler bir an evvel düzelir, bizler de bir oyunu satın almak için kırk defa düşünmek zorunda kalmayız.

YORUMLAR
allalla
22 Ekim 2022 11:05

Ülke ve bölge değiştirme mevzusuna bir çözüm bulmadıktan sonra yerel fiyatlandırma konusu daha çok tartışılır.

biwaly
21 Ekim 2022 12:25

Steam kaka pis, Gamepass cicci. :)

Feyling
21 Ekim 2022 11:25

Patient Gaming henüz ülkemizi bırak, dünyada yayılmış bir kültür değil. Halbuki en mantıklısı, yeterli süre bekleyip oyunu en yamalanmış, DLC'lenmiş ve indirimli formunda almak. Ama oyunu çıkış gününde 700 liraya almak için can atan oyuncular ve ilk günde almadınız battık diyen yüzsüz oyun yapımcıları hep olacak.

Atlas Estrella
20 Ekim 2022 19:59

Eninde sonunda her oyun indirime girmiyor mu? Sabreden derviş muradına erer. Biraz sabrederseniz her oyun düşük fiyatlara inecektir. Hemen çıkar çıkmaz oyunu oynamak zorunda değiliz. Elden Ring ve Dark Souls 4(!) hariç. (Canımsın Hidoş)

yrgn
20 Ekim 2022 18:59

Son 1 yılda malum sitelerde Steam hesabını Türkiye bölgesine geçirme satışlarında patlama olmuştu. 40-50bin civarı işlem yapanlar mevcut, bu da gözümüze çarpan rakamlar. Steam gibi bir devi harekete geçirdiyse durumun daha vahim olduğunu var sayabiliriz.

Parolamı Unuttum