Xbox One X'in 500$'lık Fiyatı Akla Sonraki Neslin Fiyatları Uçuşa Mı Geçecek Sorusunu Getiriyor

Konsolların geleceği fiyat bakımından çok da parlak olmayabilir

Xbox One X, 500$ fiyat etiketiyle piyasadaki en pahalı mevcut nesil konsol olacak. Bu hiç de az bir para değil, en yakın rakibi PS4 Pro'dan 100$ daha pahalı bir konsol bu. Üstüne bir de Microsoft'un donanım masraflarının yüksekliği yüzünden aslında Xbox One X satışlarından kar etmeyeceğini öğrenmiştik. Bu da teknolojik ilerlemenin yavaşlaması sebebiyle şu an mevcut donanımlarda kullanılan bileşenlerin fiyatlarını korumasına ve bu yüksek fiyatların da haliyle konsolların satış fiyatlarının düşürülememesine neden oluyor. Peki daha henüz bu nesilde 500$ seviyesini gördüğümüze göre bundan sonra gelecek olan nesilde nasıl fiyatlarla karşılaşacağız dersiniz?

EuroGamer'ın bir branşı olan Digital Foundry işte bu sorunun cevabını araştırmış. DF, Xbox One X'in donanım özelliklerini ve maliyetlerini PlayStation 4'ün temel modeli ve Pro modeli ile karşılaştırınca aradaki 100$ farkın gayet normal olduğunu görmüş ve buradan da (kesin bir fiyat veremese de) bu on yıl içinde çıkabilecek yeni nesil bir konsolun kesinlikle düşük maliyetli bir yapıya sahip olamayacağı sonucuna varmış.

PC World, 500$'a Xbox One X'in özelliklerine sahip bir PC kurmaya kalkmış ve 4k'da 30fps oynatabilecek en ucuz bilgisayarın maliyetini $652 olarak çıkarmıştı. Burada dikkat çeken iki nokta vardı. Birincisi bu sistem Xbox One X gibi 4k/60 iddiasında değildi, 4K/30 hedeflenmişti. İkincisiyse cihazda Xbox One X'te olduğu gibi bir 4K Blu-ray oynatıcı yoktu. Sisteme 4K UHD Blu-ray oynatıcı eklenip, azıcık daha güçlendirilince bu sefer maliyet 944$'a sıçramıştı. Yani Microsoft yeni konsolunu aslında bunun neredeyse yarı fiyatına satıyor olacak.

Gelecek fiyatları tahmin etmek için ise Xbox One X'i PlayStation 4'ün temel modeli ile kıyaslamış DF. Xbox One X 2017 yılında çıkacak olan neslin en güçlü konsolu, PS4 ise bundan tam 4 sene önce çıkmış. 4 sene aslında yeni bir konsol nesli için yeterli bir süre. Orijinal Xbox'tan 4 sene sonra X360 çıkmış ve nesil değişmişti. PS2 2000 yılında çıkmış, 2006'da ise PS3 ile nesil değişmişti.

Buna rağmen Xbox One X'in belleği PS4'e göre yalnızca %50 yüksekken, orijinal Xbox ile X360 arasındaki fark tam 8 kat. Xbox'ın 32bit, 733Mhz işlemcisiyle ile karşılaştırıldığında X360'ın üç çekirdekli, 64bit, 3.2Ghz işlemcisi tam bir canavar. Ama Xbox One X'in işlemcisi bazı faktörler göz ardı edildiğinde saat frekansı olarak PS4'ten yalnızca %44 daha hızlı. İşte teknolojik ilerlemenin yavaşlaması ile kast edilen şey de tam olarak bu. Yani bu kadar az kazanım bile son kullanıcıya %25 fiyat artışı olarak yansıyor ve nesil atlamıyoruz bile.

PS3'ten PS4'e geçişte bellek kapasitesi tam 16 kat artarak 8GB olmuştu. Bundan sonraki nesil içinse 2 kat artış görsel bile şanslıyız. Yalnızca 4GB DDR5 bellek artışı bile konsol başına 30-40$ maliyet getiriyor. Gerçek bir yeni nesil konsolun en azından PS4 Pro'nun özelliklerini ikiye katlaması gerektiğini göz önüne alırsak karşımıza çıkan tabloda böyle bir cihazın maliyetinin 800-900$'ın altına inmesi çok çok zor görünüyor.

Elbette şu aşamada yeni nesle ihtiyaç var mı, o ayrı bir tartışma konusu. En azından 4K teknolojisi hem Sony, hem de Microsoft'un ellerindeki nesli yenileyerek durum değerlendirmesi yapmasına ve bunu kabul edilebilir bir fiyat segmentinde başarmalarına yardımcı oldu. Bugün Xbox One X'in 500$'lık fiyatını eleştiriyoruz eleştirmesine ama ileride görebileceğimiz fıyat sıçramalarını da göz önüne almak lazım.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum