1428: Shadows over Silesia, Görme Engelliler Tarafından Da Oynanabilecek

Erişilebilirlik konusunda güzel bir adım…

Oyunlarda erişilebilirlik son yıllarda eskiye göre çok daha fazla gündem konusu olan ve geliştiricilerin de üzerine daha fazla düşmeye başladıkları bir konu. Oyun severler adına sevindirici bir gelişme bu, sonuçta daha fazla kişinin, engelsiz bir şekilde oyunlara erişimini hedefliyor bu tür geliştirmeler. Mert Köse, bu konuda iki kısımdan oluşan bir dosya hazırlamıştı, bir göz atmakta fayda var bence:

> Oyunlarda Erişilebilirlik - 1. Kısım

> Oyunlarda Erişilebilirlik - 2. Kısım

Gelelim konunun 1428: Shadows over Silesia ile ilgisine. Oyunun geliştiricisi Petr Kubicek, epey emek vermiş ve oyunu görme engelliler için de oynanabilir hale getirmiş. Bunun için bir audio trailer dahi hazırlamış:

Kubicek, oyunda sunulacak erişilebilirlik seçeneklerini de şöyle özetlemiş:

  • Oyun içi metinlerin tamamının seslendirilmesi,
  • Çevrenin sesli betimlenmesi,
  • Gelişmiş navigasyon özellikleri,
  • Sonar,
  • Çok sayıda sesli ipucu,
  • İsteğe bağlı olarak bazı mekaniklerin kolaylaştırılabilmesi,
  • Ve bunlar haricinde daha bir sürü ekstra güzellik :)

Bu kadar detaylı bir görme engelli desteği bulunan ilk oyun The Last of Us Part II olmuştu; dolayısıyla 1428: Shadows over Silesia, genel anlamda 2., PC için ise ilk örnek olacak.

Kubicek, 3 yıldır devam ettiği projede pek çok şeyi tek başına yapıyor. Elbette bazı konularda destek aldığı kişiler, gönüllü test ekipleri falan var. Ama öyle büyük bütçelerle ve büyük ekiplerle geliştirilen oyunlardan birisi değil 1428: Shadows over Silesia. Dolayısıyla, böyle bir güzellik düşünüp bunun için çaba harcadığını öğrenince bütün kalbimle takdir etmekten başka bir şey gelmiyor elimden. Kubicek; oyunun görme engellilere özel bir sayfasını da hazırlamış; şuradan ulaşabilirsiniz. Gerçekten büyük bir özveriyle hareket ettiğini hissettiriyor; umarım ileride başka geliştiricilere de örnek olur.

Başarılı bir oyun olmasını tüm kalbimle dilediğim 1428: Shadows over Silesia, 6 Eylül’de oyun severlerle buluşacak. Merakla bekliyoruz, çok yakından takipteyiz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum