2021'in En İyi Animeleri

Dolu dolu, müthiş bir yıl oldu

2020 çok tıngır mıngır geçince geçen yıl Yılın Animeleri seçimi yapmaya elim gitmemişti ama 2021... Ah 2021... Ta 2007’den beri bu kadar dolu, bu kadar müthiş bir yıl olmadı desem yeridir.

Uyarımı yapayım: Seçimlerim alabildiğine özneldir ve sırf kendi izlediğim serilerle sınırlıdır, çok da şeyapmayın yani. Ve de 2020 sonbahar sezonunun başından 2021 yaz sezonunun sonuna kadarki serileri aldım, şu an devam eden sonbahar sezonu ve filmler dâhil değil.

Yılın Animesi / En İyi Dram: Link Click

Burada sadece yeni animeleri değerlendirmeye tabi tuttum, devam eden ve geçmişten gelen serileri dışarıda bıraktım, haberiniz olsun.

2021’de Japonlar kaliteyi köklediler, muhteşem animeler yaptılar ama arkadaşlar, izninizi rica ediyor ve bu yıl Yılın Animesi ödülünü bir Çin animesine yapıştırmak istiyorum! Link Click zaman yolculuğu temalı, eğlencelik, hoş bir animeymiş gibi yapıyor ama öyle yerlerde öyle bir balyoz indiriyor ki... Bu yıldan tek bir anime izleyecekseniz... Öyle yapmayın, 2 anime izleyin, biri Odd Taxi olsun, biri de Link Click.

Yakından Geçenler
Yılın Animesi: Odd Taxi
Dram: Fruits Basket, Attack on Titan, To Your Eternity, Wonder Egg Priority

En İyi Macera / En İyi Hikâye: Odd Taxi

Yılın Animesi ödülünü kıl payıyla kaçırdı... Evet evet, bu hayvanlı mayvanlı, saçma sapan görünen animeden bahsediyorum. Görünüşüne aldanıp Odd Taxi’yi göz ardı edenlere o kadar üzülüyorum ki... Tarantino veya Scorsese anime yapsa böyle bir şey olurdu, o kadar söyleyeyim.

Yakından Geçenler
Macera: Tokyo Revengers, To Your Eternity, Mushoku Tensei, Dr. Stone
Hikâye: Link Click, Attack on Titan, Wonder Egg Priority

En İyi Komedi:Nagatoro-san

Bu yıl bir Asobi Asobase, bir Grand Blue ayarında komedi yoktu doğrusu ama Nagatoro-san da hepimizin içinde az çok var olduğunu tahmin ettiğim mazoşist-romantik tarafa iyi oynuyordu.

Yakından Geçenler
Komedi: Horimiya, Hamefura

En İyi Bilimkurgu / En İyi Animasyon: Vivy

İnsanlığın yok oluşunu engellemek adına zihni geçmişe gönderilen bir androidin onlarca yıla yayılan epik hikâyesi. AoT’nin eski stüdyosu Wit’in elinden çıktığını belli eden de bir görselliğe ve aksiyona sahip. Başladığı kadar mükemmel devam etmedi ama bu ödüller yine de hakkıdır.

Yakından Geçenler
Bilimkurgu: Dr. Stone, Star Wars: Visions
Animasyon: Mushoku Tensei, Star Wars: Visions

En İyi Aksiyon: Jujutsu Kaisen

Shounen gibi shounen! Gaz aksiyonu ve müzikleri de var, şahane karakterleri de var, çok acayip kötüleri de var. Bir şey diyeyim mi? Diyeyim hadi... Yahu popüler olmayı Demon Slayer’dan daha çok hak ediyor be!

Yakından Geçenler
Aksiyon: My Hero Academia 5, Attack on Titan, Wonder Egg Priority, Haikyuu

En İyi Romantizm / En İyi Karakter Gelişimi: Fruits Basket

Ben ne desem kifayetsiz kalacak... Karakterlerin psikolojik gelişimine önem veren, sayısız ikonik an barındıran animelere her zaman zaafım olmuştur, Fruits Basket de türün en güzel örneklerinden biri. Böylesine insanın içine işleyen, böylesine kusursuz bir seri on yılda bir anca gelir... Son sezonuyla bu yıl kendisine veda ettik. Zor bir vedaydı.

Yakından Geçenler
Romantizm: Horimiya, Nagatoro-san, Tonikaku Kawaii
Karakter Gelişimi: Tokyo Revengers, Those Snow White Notes, Mushoku Tensei, Odd Taxi

En İyi Yönetmenlik: Tokyo Revengers

Ödülsüz kalmasına içim elvermediği için böyle bir ödül uydurdum. Zaman yolculuğu soslu bir çete savaşı hikâyesi aslında ama şöyle bir baktığınızda çok da önemli görünmeyen hikâyesini öyle bir müzik kullanımı ve sahne yönetimiyle sunuyor ki kendinizi bir sonraki bölüm için ölüp biter halde buluyorsunuz. İnanılmaz sürükleyici.

Yakından Geçenler
Yönetmenlik: Odd Taxi, Nomad, Star Wars: Visions, Wonder Egg Priority

YORUMLAR
Kutsikome
5 Ocak 2022 14:58

Selamlar Ömer. Yeni yıl Oyungezer sayılarında dergiyi alır almaz baktığım anime köşesi keyfini tekrardan yaşattığın için teşekkürler. Umarım animelerle ilgili yazılarını hem dergi hem de site üzerinde görmeye devam edebiliriz. Sağlıcakla kal.

Manxcat19
3 Ocak 2022 19:25

Şu an ne olsa bu kadar mutlu olmazdım! Yine Ömer, yine anime! Bundan iyisi... Yok ki!

Parolamı Unuttum