2022'de Beklediklerimiz: Bağımsız Oyunlar

"Menümüzde Hollow Knight: Silksong bulunmaktadır"

İtiraf etmem gerekiyor, bağımsız oyunların sayısındaki artış karşısında afallamaya başladım. Sadece 2021'de Steam'de toplam 11.950 adet oyun çıkmışken, bunların büyük bir çoğunluğu bağımsız yapımken ben nasıl bir düzinesini bulabileceğim ki? Yine de bir şekilde bir liste çıkardık ve bizce bunlar takip etmeye, vakit ayırmaya değer yapımlar. O zaman buyrun sırasız listemize:

2022'de Beklediklerimiz dosyasında yayınladığımız tüm listeleri toplu olarak şuradan görebilirsiniz.

Hollow Knight Silksong

Belki de tarihin en çok beklenen bağımsız oyunlarından Hollow Knight: Silksong'a hala bir çıkış aralığı verilmiş değil dostlar. Bu yüzden listede olmaması gerekiyor ama "Editörün Kıyağı" diye bir kontenjan uydurarak listeye dahil ediyorum. Bu kez çıkacak, inancım tam :) İlk oyundan tanıdığımız Hornet'i yöneteceğimiz oyun, souls-like sevenleri yine fazlasıyla memnun edecektir.

Sifu

Geçen seneki PlayStation konferansında gördüğümüz Sifu, kung-fu filmlerinden esinlenen bir beat'em-up oyunu. Oldukça detaylı bir yakın dövüş oynanışı vaat eden Sifu'da ayrıca öldükçe karakteriniz yaşlandığı, bu sayede canınızın ve tecrübenizin değiştiği bir dinamik de mevcut. Yaklaşık bir ay sonra bizlerle olacak oyun hakkında daha fikir sahibi olmak isteyenlere bir adet oynanış videosu bırakıyorum.

Planet of Lana

2018 yılında kurulan İsveçli Wishfully Studios'un ilk oyunu olacak olan Planet of Lana, 2D macera türünde bir yapım. Genç bir kızı ve onun yanından hiçbir zaman ayrılmayan dostu ile beraber beklenmeyen yaratıklar ve makinalar ile mücadele edeceğimiz yapımda bulmaca ögeleri de yer alacak. Planet of Lana'nın öne çıkan diğer yanı ise, mavi ve yeşil tonların sıkça kullanıldığı, oldukça iç açıcı bir görselliğe sahip olması.

Torn Away

Bir başka 2D macera yapımımız olan Torn Away ise, Planet of Lana'nın aksine daha karanlık bir tona ve hikayeye sahip. 2. Dünya Savaşı döneminde geçen yapımda 10 yaşındaki Asya'nın gözünden savaşın diğer tarafına odaklanacağız ve asla kazananın olmadığını tekrar tekrar hatırlayacağız. Torn Away, 2022'in ilk aylarında çıkmayı hedefliyor.

Weird West

Devolver Digital'ın 2022'deki en çok beklenen yapımı Weird West, Dishonored ve Prey'in yapımcısının kurduğu Wolf Eye Studios tarafından geliştirilen bir simülasyon oyunu aslında. Kafamızdaki simülasyon tanımının aksine, yaptığımız sonuçların bu Garip Batı'da sonuçlarını görebileceğimiz türden bir simülasyona sahip. Haliyle RPG ayağının da güçlü olacağı yapım hakkında daha detaylı bir yazımız da var.

Sea of Stars

2018'in en iyi metroidvania'larından olan The Messenger'ın yapımcısı Sabotage Studios, bu kez çok daha farklı bir yöne doğru giderek sıra tabanlı bir RPG ile karşımıza çıkıyor: Sea of Stars. The Messenger ile aynı evrende geçen yapım Chrono Trigger gibi klasiklerden esinlenerek bize daha modern versiyonunu sunmayı hedefliyor. Kickstarter kampanyasından 1,6 milyon Kanada doları toplamayı başardığını da hatırlatalım.

Little Devil Inside

"Kendimi bildim bileli var" lafını fazlasıyla hak eden Little Devil Inside, 3D aksiyon/macera türünde bir yapım. Witcher benzeri canavarları öldürürek geçimini sağlayan kılıç ustası Billy'i oynacağımız oyunda yapımcılar ayrıca realistik bir dünya ve hikaye tasarlayarak bize daha farklı bir açıdan bakmamızı istiyorlar.

TUNIC

Bir başka "Çocuklarımla/torunlarıma oynayacağım herhalde" oyunu olan TUNIC de sonunda çıkış tarihine kavuşmuş durumda. Tatlış bir tilkiyi kontrol edeceğimiz oyun, gerek oyun gidişatı gerek zindanları olsun fazlaca Zeldaları anımsatıyor (Neden Zelda-like demiyorsak). Kendine has bir görsel tasarımının da olduğunu söyleyebileceğimiz yapım, 2021'de Steam Demo Fuarı'nda da kendini göstermişti.

Chinatown Detective Agency

Point & Click türündeki Chinatown Detective Agency, gerek piksel art görselleri gerek retro yapısıyla türü sevenlerin anında İstek Listesi'ne attığı bir yapım. Adından da anlaşılacağı gibi dünya çapındaki bir komplo teorisini ortaya çıkarmaya çalıştığımız yapım 2020 senesinde Kickstarter'dan 82 bin dolar toplamayı başarmıştı.

Replaced

E3 2021 Xbox sunumunda görür görmez radarımıza aldığımız 2.5D aksiyon yapım Replaced, 1980'lerin Amerika'sında geçen, retro-fütüristik bir temaya sahip. Bir insan bedeninde mahsur kalmış yapay zeka R.E.A.C.H olarak oynacağımız oyun, özellikle sanat tasarımıyla büyük fark yaratıyor. Normalde gördüğümüz 2D kamera açılarına göre daha yere yakın bir açıya sahip olması ve ışıklandırmaların çok yerinde kullanılması, Replaced'in sahip olduğu distopik dünyayı hissetmemizi sağlıyor.

Trek to Yomi

Aynı Replaced gibi E3'te tanıştığımız Trek to Yomi de muazzam bir görsel tasarıma sahip. Genç bir samuray Hiroki'yi oynadığımız yapımda, Hiroki'nin ustasına verdiği söz gereği (samuray kökenlerine de fazlaca uyan sebepten ötürü) şehrini korumak için canını bile vermeye razıdır. Karşısındaki engellerin onu nereye götüreceğiniz deneyimleyeceğimiz yapım sadece siyah beyaz kullanıyor. Ayrıca, 2D olmasına rağmen katmanlı çevre tasarımı sayesinde INSIDE benzeri bir ilüzyon da yakalamayı başarmış.

Somerville

Hikayesiyle öne çıkmak isteyen Somerville'de, felakete uğramış dünyada hayatta kalmaya çalışan bir ailenin hikayesine tanık olacağız ve "aile olmak" ne demek daha iyi anlayacağız. Bilim-kurgu yapısının da olacağını bildiğimiz oyun, Limbo ve INSIDE'in yapımcısı Playdead'in kurucularından olan Dino Patti'nin de yer aldığı bir ekibe sahip.

YORUMLAR
allalla
3 Ocak 2022 16:09

Kendi adıma, King Arthur: Knight's Tale'yi bekliyorum. Atmosferi ve animasyonları güzel görünüyor.

Fiyatı da oldukça uygun.

Decypher
allalla
4 Ocak 2022 12:59

Uzun süredir erken erişimde olduğu için benim de hiç aklıma gelmemişti ama iyi hatırlattın, erken versiyonları bile oldukça keyifliydi onun.


Parolamı Unuttum